Milica Milovanović: Svaki sport ima svoju draž

656

Milica Milovanović, mlada kragujevčanka, fudbalerka je ŽFK „Šumadija Kragujevac 1903“ i svetska i evropska šampionka u karateu u kategoriji borba. Pored obaveza koje iziskuje profesionalno bavljenje sa dva sporta, ona je i student Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Ovom prilikom razgovarali smo sa njom o tome kako joj to polazi za rukom, ali i kako teku pripreme za Olimpijske igre u Tokiju 2020, na kojima očekuje da će se pojaviti kao deo srpske reprezentacije u karateu.
Baviš se profesionalno fudbalom i karateom. Šta spaja ta dva sporta i zašto si izabrala baš njih?
Da, bavim se profesionalno fudbalom, karateom i fudbalskim sudjenjem. Što se sličnosti tiče i nemaju baš sličnosti, ali svakako da fizička priprema za jedno koristi i drugom i trećem. Izabrala sam fudbal jer se moj otac bavi fudbalom, a karate sam zavolela kroz vrtić, dok je fudbalsko sudjenje došlo kao posledica igranja fudbala.”

Finalni dan USSB

 

received_642372035946154
Šta si prvo počela da treniraš? Kako se drugi sport koji si kasnije izabrala pojavio među tvojim interesovanjima i uklopio sa prvim?
Sa 4 godine sam počela da treniram karate u vrtiću. Paralelno sa tim majka me je vodila da gledam utakmice koje igra moj otac, tu se rodila ljubav prema fudbalu i sa 8 godina sam počela da treniram fudbal, a sa 16 godina sam položila i ispit za fudbalskog sudiju. Uz dobru organizaciju i raspored usklađujem sve, mada se ponekad desi da sam pre podne na karate turniru, a popodne na fudbalskom terenu.”
Kako usklađuješ profesionalno bavljenje sa dva sporta?
“Što se karatea tiče biram turnire na kojima se pojavljujem, idem samo na kvalitetna takmičenja i na takmičenja internacionalnog karaktera. Ako nisam u Srbiji, onda sam primorana da neku fudbalsku utakmicu preskočim. Obavezno se pojavljujem na pripremama za karate (Kopaonik, Goč, Sokobanja itd.) što mi posle dobro dođe u fudbalu.”
Sudent si Pravnog fakulteta u Kragujevcu. Da li planiraš da se baviš pravom ili će neki od ova dva sporta biti tvoj izbor u budućnosti? 
“Po mom mišljenju,  svaki sportista treba da bude obrazovan i naravno da gajim neka neka interesovanja iz oblasti prava, ali ako sve bude išlo kako treba ja se nadam da ću ipak ostati u sportu na ovaj ili onaj način. Mozda kao trener u fudbalu, a takmičar u karateu. Sama ta disciplina stečena kroz sport dosta utiče na koncentraciju i želju za većim znanjem. Smatram da obrazovanje može samo dosta pomoći u budućnosti, kako kroz takmičenja tako i kasnije kroz trenerski rad i rad sa decom.
Koliko obaveze na fakultetu utiču na treninge i obrnuto?
“Što se tiče treninga, u dogovoru sa trenerima biramo termine suprotno od obaveza na fakultetu, tako da ako su obaveze na fakultetu pre podne, onda su treninzi popodne i obrnuto. Puno mi znači što treneri imaju razumevanja za mene.”
Član si reprezentacije Srbije u karateu. Kako teku pripreme za Olimpijske igre u Tokiju?
“Da, član sam reprezentacije Srbije već 10 godina, iako sam imala poziv da nastupam za reprezentaciju Austrije pre 5 godina, što sam odbila. Još uvek je predolimpijski ciklus, intenzivne pripreme bi trebalo da krenu od leta po planu i programu koji tek treba da dobijem. Iz priče sa trenerom imaćemo poseban način priprema koji će zahtevati maksimalnu posvećenost sa moje strane, uz malo izmenjeni režim ishrane, ali i dosta finansijskih troškova kako meni tako i ostalim sportistima, jer nemaju baš razumevanja za nas sportiste, ni grad ni država.”

received_642371932612831
Karate će se u Tokiju prvi put pojaviti u takmičarskom delu Igara. S obzirom na to, kakva su ti očekivanja?
Kao što većina nas zna, karate je najmasovniji sport na svetu. Pre svega bih jako volela da se karate predstavi u najboljem mogucem svetlu, a ja lično da steknem normu i pojavim se tamo. A tamo i uz malo sreće, ko zna šta može da bude.”
Da li osećaš veću odgovornost zbog tog nastupa ili ga posmatraš kao i svako drugo takmičenje?

Naravno da je san svakog sportiste da se pojavi na Olimpijskim igrama i da predstavi sebe i svoju zemlju na najbolji mogući način. Međutim, ne treba se previše opterećivati samom rečju Olimpijada, vec treba pristupiti kao i svakom drugom velikom takmicenju i ne sagoreti u želji.”

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB