Mersisajd derbi – Dokaz da može i drugačije

680

“Neki ljudi veruju da je ovaj meč pitanje života i smrti, a ja sam razočaran tim njihovim pristupom, ovo je mnogo, mnogo vise od toga.” rekao je pred jedan derbi Mersisajda Bil Šenkli, legenda Liverpula. Derbi mečevi nemaju veze sa mestom na tabeli, niti kakve igrače ima koji tim, već samo sa trenutnim raspoloženjem igrača. To su mečevi u kojima mali pobeđuju velike, mečevi za koje navijači žive, mečevi zbog kojih igrači igraju fudbal .Jedan od najvećih je derbi Mersisajda, Liverpul- Everton.

Finalni dan USSB

Derbi Mersisajda-Prijateljski derbi:

Oba kluba se nalaze na severu Liverpula i njihovi stadioni (Enfild Roud- Liverpul i Gudison Park- Everton) udaljeni su jedan od drugog oko jednog kilometra, slično kao stadioni Zvezde i Partizana. Međutim, za razliku od našeg “Večitog derbija” sukobi navijača ova dva tima su prava retkost.

Tačnije, sve do tragedije na stadionu Hejsel, nakon čega su svi engleski klubovi izbačeni iz evropskih takmičenja, nije ih ni bilo. Te godine je Everton bio šampion Engleske I trebalo je da igra naredne godine u Kupu šampiona, ali zbog te zabrane nije. Nakon toga ta ekipa Evertona se potpuno raspala, najbolji igrači su prešli u razne evropske timove, a ovaj klub se od toga nikada nije u potpunosti oporavio i za to su krivili Liverpul. Ta netrpeljivost je trajala kratko, do nove tragedije na Hilsborou. Fudbalski klub Everton je podržao navijače Liverpula u bojkotu engleskog tabloida The Sun. U tom tabloidu je dan posle nesreće izašao tekst sa naslovom The truth (Istina) u kome je pisalo da su navijači Liverpula džeparili žrtve nesreće, urinirali po policajcima i povređenima i sprečavali bolničare da pruže prvu pomoć.

2007. godine u centru Liverpula nakon ubistva Risa Džonsa (11) koji je već tada bio veliki navijač Evertona viđen je još jedan znak prijateljstva koje vlada između ova dva Liverpulska kluba. Nekoliko dana posle Risove smrti pred utakmicu Lige šampiona između Liverpula I Tuluza prvi put je na Liverpulovom Enfildu puštena himna Evertona Johnny Todd (muzika iz poznate britanske serije Z- Cars) u čast preminulog Džonsa, a tek potom Liverpulova “You’ll Never Walk Alone”.

Zanimljivosti Mersisajd derbija:

I pored velikog rivalstva između ova dva kluba postoji I velika saradnja. Čak 27 igrača je prvo igralo za Everton da bi posle toga završili u Liverpulu.  Endru Hana je čak uspeo da bude kapiten oba kluba(Everton 1889-1891, Liverpul 1892-1895)

Zanimljivo koliko igrača koji otvoreno navijaju za jedan sada igraju za drugi tim iz Liverpula. Svakako najvažniji među njima je najbolji strelac u istoriji Liverpula, ali I derbija Mersisajda Ian Raš koji navija za Everton. Tu su još I Majkl Oven, Stiv Mekmanaman, Robi Fauler I sadašnji zamenik kapitena Liverpula Džejmi Karager. U Evertonu trenutno igraju dva velika navijača Liverpula- Hose Bakster I Leon Osman koji je u Evertonu još od 2000. Navijačima to ne smeta I nikada ovim momcima to nisu zamerili.

Rivalstvo, ali I prijateljstvo ove dve liverpulske ekipe postoji vise od 100 godina I trajaće dok postoji I fudbal. Upravo taj rivalitet je ono zbog čega je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu.

                                                                                              Darko Drulović

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstObrazovanje na sportski način
Naredni tekstUspeh sa punim stomakom
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.