Medalje i diplome idu zajedno

215

Košarkaš iz Novog Sada, Stefan Stojačić ima vrlo zanimljiv CV: pored “basketare” u ruci ima dve diplome a samo ga diplomski ispit deli i od treće. Sa mlađim reprezentativnim kategorijama osvajao je EP do 18 godina u Španiji 2007, SP do 19 godina iste godine u Srbiji, i EP do 20 godina u Letoniji 2008. godine. Nakon trogodišnje pauze zbog studija, vratio se košarci 2016, kao član Vojvodine. U biografiji ovog beka,  zapisano je i da je čuvao i “zaključao” jednog od najboljih igrača i šutera današnjice, zvezdu Golden Stejt Voriorsa, Stefa Karija.

Finalni dan USSB

Za početak, šta je najviše uticalo da se opredelite za košarku?

“Moj otac (Zoran Stojačić prim. aut.) je bio profesionalni košarkaš, tako da sam od malih nogu odlučio da krenem njegovim stopama”.

U godinama kada ste odrastali, naša reprezentacija je harala svetskom košarkom. Kog igrača biste posebno izdvojili iz tih šampionskih generacija?

“Bilo je zaista mnogo kvalitetnih igrača u to vreme, ali bih posebno izdvojio sadašnjeg selektora Aleksandra Đorđevića i Dejana Bodirogu”.

Potpisali ste profesionalni ugovor sa Mega Vizurom i osvojili dve zlatne medalje 2007. godine.  Kakav je Vaš generalni utisak o toj godini?

“Ta godina mi je svakako ostala u najlepšem sećanju. Pored profesionalnog ugovora, osvojio sam sa reprezentacijom juniorsko Evropsko prvenstvo u Madridu, kao i Svetsko prvenstvo u Novom Sadu, koje smatram najvećim uspehom u košarkaškoj karijeri”.

Kakva je bila atmosfera u reprezentaciji pred početak SP-a? Imali ste naspram sebe Francuze sa Batumom, Tilijem, Ažinsom i Amerikance sa Karijem, Džordanom i Beverlijem.

“S obzirom na to da smo bili domaćini, od starta smo odredili cilj, a to je bilo osvajanje medalje. Francuzi i Amerikanci su nesumnjivo uz nas važili za favorite na prvenstvu iako pomenuta imena još uvek nisu važila za ono što su danas”.

Foto:  RAS Srbija
Foto: RAS Srbija

S obzirom na to da je reprezentativna košarka tih godina (posebno na seniorskom planu) beležila razočaravajuće rezultate, da li ste osećali pritisak zbog toga? Kako je to uticalo na ekipu pred start takmičenja?

“Nismo uopšte osećali pritisak. Štaviše, o tome uopšte nismo ni razmišljali. Bili smo fokusirani isključivo na naš cilj”.

U finalu sa Amerikancima imali ste direktne duele sa Stefom Karijem i sveli ga na samo 5 poena. U kakvom sećanju sa te utakmice Vam je ostao Kari? Da li ste tada mogali da naslutite da će postati jedan od najboljih igrača današnjice?

“Kari je i tada važio za njihovog najboljeg igrača, ali tada nisam mogao da naslutim da će postati jedan od najboljih igrača današnjice”.

Da li ste ostali u kontaktu sa nekim od saigrača iz te šampionske generacije? Mnogi su napravili respektabilne karijere (Marković, Mačvan, Marjanović, Kešelj…).

“Slabo se čujem sa njima. Najviše se družim i u kontaktu sam sa Nikolom Kalinićem, iako on nije iz te generacije”.

Nakon osvojenih medalja, uparili ste studije i košarku. Kako Vam je pošlo za rukom da zavrsite dva fakulteta i igrate košarku, s obzirom na to da oba segmenta zahtevaju dosta odricanja?

“Dok sam studirao ekonomiju i pravo na privatnim fakultetima uspevao sam da uskladim fakultetske obaveze i košarku. Od trenutka kada sam upisao Fakultet tehničkih nauka, odlučio sam da prestanem da igram košarku. Ostao mi je još samo diplomski ispit da i njega završim”.

Nakon trogodišnje pauze vratili ste se košarci i zaigrali za Vojvodinu. Koji su realni dometi Vojvodine u narednoj sezoni po Vašoj proceni?

“Još uvek ne znam da li ću igrati za Vojvodinu naredne sezone, jer želim da se posvetim basketu 3×3. Smatram da Vojvodina ima mlad i perspektivan tim, tako da očekujem da završe sezonu u gornjem delu tabele”.

Za kraj, Vaš komentar o ovogodišnjem Evrobasketu. Koja reprezentacija je  prvi favorit i kako vidite Srbiju bez nekolicine ključnih igrača?

“Za mene je reprezentacija Španije najveći favorit na prvenstvu. Ali smatram da Srbija i u ovom sastavu može da pobedi bilo koju selekciju na ovom šampionatu”.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB