Matjaž Pečovnik: Verujem da će Beograd ispuniti očekivanja za Igre 2020.

402

Delegacija Univerzitetskog sportskog saveza Srbije imala je priliku da u sklopu promocija Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine, poseti predstavništvo Evropske univerzitetske sportske asocijacije u Ljubljani. Tom prilikom svoje utiske o radu EUSA i  svoja očekivanja od Igara 2020. podelio je generalni sekretar EUSA gospodin Matjaž Pečovnik.

Finalni dan USSB

Pečovnik je najpre istakao da je dobra organizacija Univerzijade 2009. godine itekako uticala na odluku da se Beogradu dodeli i organizacija Evropskih univerzitetskih igara 2020. godine.“Članovi Izvršnog odbora koji su glasali da se Beogradu dodeli organizacija imali su u srcu i u mislima odlično organizovanu Univerzijadu 2009. godine. Osim toga i sama prezentacija na sednici na kojoj se odlučivalo o kandidatu bila je savršena. Uz prisustvo ministra, rektora, prorektora imali su sve što u tom trenutku EUSA traži od organizatora da ima”, rekao je Pečovnik.

Od Beograda, generalni sekretar EUSA očekuje da će ispuniti očekivanja i obećanja koja su data za organizaciju Igara 2020. godine. “Dva puta sam čuo vašeg ministra za omladinu i sport gospodina Udovičića koji je rekao da će to biti najbolje i najveće Evropske univerzitetske igre organizovane ikada i ja mu verujem. Za sada se još uvek fokusiramo na Igre koje će 2018. biti u Koimbri. Ja se nadam da su organizatori, Univerzitetski sportski savez Srbije, grad Beograd i Ministarstvo već napravili potrebne korake da se ispuni ono što je bilo obećano u trenutku kandidature, a to je izgradnja Univerzitetskog sportskog centra na Bežanijskoj kosi. Nema još mnogo vremena da se to odradi, tako da mislim da su neke pripreme već krenule. Mi ćemo se videti sa članovima organizacionog odbora u novembru, kada dolazimo u inspekcijsku posetu. To će biti prvi izveštaj nakon godinu dana u kome će nam naši prijatelji reći šta su uradili u prethodnoj godini. Mislim da za samu organizaciju Igara Srbija i Beograd imaju već u ovom trenutku sportske objekte koji su potrebni. Imate studentske domove u kojima će studenti biti smešteni, kojima je potrebno samo malo renoviranje. Verovatno će nam u novembru biti prezenotvano gde se nalaze osnovana preduzeća koja će voditi te Igre, kakva je uloga partnera, kako su ispunjena obećanja o sufinansiranju projekta, tako da se sad već radujem poseti u novembru”, nastavio je Matjaž Pečovnik.

Za Univerzitetski sportski savez Srbije  Pečovnik kaže da je poznat kao dobar organizator takmičenja. “U trenutku kada se EUSA osnivala, pre 18 godina, USSS je bio jedan od najaktivnijih saveza u našoj federaciji. Od početka je saradnja veoma dobra. Osim Igara koje će 2020. biti organizovane u Beogradu, mi skoro svake godine imamo neki šampionat u Srbiji, tako da ste poznati kao dobar organizator. U poslednje vreme na našim šampionatima nije bilo prisutno puno univerzitetskih ekipa iz Srbije kao što je bilo nekada, verovatno i zbog finansijskih poteškoća koje su prisutne. Međutim, nadam se da će Igre koje će biti organizovane 2020. biti novi pogon za univerzitete u Srbiji i za sve studente da se još više pridruže i učestvuju na našim šampionatima”, istakao je generalni sekretar EUSA.

 Matjaž Pečovnik istakao je da je rad Evropske univerzitetske sportske asocijacije napredovao iz godine u godinu, o čemu ogovori i povećanje broja učesnika na šampionatima koje organizuje EUSA“Kao generalni sekretar moram da budem zadovoljan radom EUSA. Ako pogledam malo sa strane mislim da imamo čime da se ponosimo za ovih 18 godina, naročito pošto smo počeli da organizujemo šampionate od nule. Prvi šampionati bili su 2001. godine u Užicama i Vrbasu u odbojci, pa smo onda svake godine organizovali takmičenja u novim sportovima, tako da sada imamo dvadeset sportova na šampionatima. Prošle godine su u Zagrebu i Rijeci bile treće po redu Univerzitetske igre na kojima je učestvovalo 5500 učesnika. Mislim da je to već jedan nivo koji doliči terminu Evropske Univerzijade, kako ih neki nazivaju”, izjavio je gospodin Matjaž Pečovnik.

Generalni sekretar Evropske univerzitetske sportske asocijacije je takođe naglasio  da značaj univerzitetskog sporta širom Evrope u porastu. “Svake godine mi imamo porast učesnika na EUSA takmičenjima za nekih 10%. Naša organizacija pravi šampionate za univerzitete, ne za nacionalne ekipe. Mislim da univerziteti po Evropi sve više shvataju značaj promocije univerziteta preko sporta, pa zbog toga sve više pažnje posvećuju univerzitetskom sportu i finansiraju svoje ekipe. Prošle godine na Igrama u Zagrebu i Rijeci imali smo 880 evropskih univerzitetskih ekipa i više od 400 univerziteta koji su se takmičili. Ako to uporedim sa Igrama koje su bile 2014. porast je viši od 100%, tako da se ja nadam da će taj trend biti još veći narednih godina i da ćemo u Beogradu 2020. godine slaviti najveće Igre koje su ikada organizovane” istakao je Pečovnik na kraju razgovora.

 

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB