Marko Gaćinović: Godinama unazad prezentujemo Srbiju na najbolji način

205

Od 11. do 26. jula bili smo u prilici da uživamo u trećim po redu Evropskim univerzitetskim igrama, koje su se održale u hrvatskim gradovima, Zagrebu i Rijeci. Među brojnim putnicima iz Srbije, svoje mesto zauzeli su i košarkaši Univeziteta iz Niša. Sve do poslednjeg kola naši momci važili su za jednog od favorita i imali veliku priliku da se plasiraju u polufinale ovog turnira, ali su na korak od polufinala izgubili od kolega iz Zagreba. Iako se nisu domogli medalje, naši košarkaši su na pravi način predstavili svoju zemlju i Univerzitet.

Finalni dan USSB

O utiscima sa Igara, ali i položaju studentskog sporta u Nišu, razgovarali smo sa Markom Gaćinovićem.

U Međuuniverzitetskoj ligi sastali ste se sa Univerzitetom umetnosti u Beogradu i Univerzitetom u Kragujevcu i ostvarili ubedljive pobede. Da li je takav rezultat za vas bio očekivan? 

“Univerzitet iz Beograda kao i univerzitet iz Kragujevca su tradicionalno jaki rivali u Međuuniverzitetskoj ligi.Sigurno da nismo očekivali ubedljive pobede, ali smo se nadali istima.”

Kako gledaš na to što niste bili u prilici da igrate finale Međuuniverzitetske lige sa Univerzitetom iz Novog sada jer se njihovi košarkaši nisu pojavili?

“Nepojavljivanje na finalnoj utakmici univerzitetske ekipe Novog Sada je za nas bilo potpuno neočekivano. Mislim da su tu generalno igrači najmanje krivi. Ponavljam, zaista nam je žao jer se putnik za Zagreb nije odlučio na terenu i nadam se da se ove situacije u budućnosti neće dešavati!”

Koliki pritisak vam je predstavljao to što ste na predhodnim EUI u Roterdamu osvojili bronzanu medalju, ili je to bio motiv više da se ponovo dokažete?

“Sigurno da je rezultat iz Roterdama veliki uspeh za naš univerzitet, ali ove godine smo hteli da uzmemo to zlato koje smo toliko želeli.  Mislim da smo u toj želji i izgoreli. Ostaje gorak ukus jer je ovo možda poslednje takmičenje ekipe koja je godinama unazad bila sigurni učesnik univerzijada širom Evrope.”

Koliko se ekipa promenila u odnosu na to takmičenje?

“Ekipa za Zagreb je imala istu bazu od 6,7 igrača kao iz Međuuniverzitetske lige u Srbiji. Stamenković, Milovanović i ja smo se priključili ekipi na tim mini pripremama pred Zagreb. Sigurno da se osećao i izostanak Gudžića kao jednog od predvodnika ove generacije, uz Vitkovića i Đorđevića.”

 Do poslednjeg kola delili ste prvo mesto sa Zagrebom i onda u direktnom duelu ostali bez polufinala. Kako je to izgledalo, da li je otežavajuća okolnost bila to što ste igrali protiv domaćina?

“Ekipa iz Zagreba je na toj utakmici od početka ušla motivisanije i sa više želje od nas. Mi smo se kasno probudili i to je bilo nedovoljno da se savlada domaćin koji je bio na krilima domaće publike. Težak poraz svakako, ako se ima u vidu da je sistem bio takav da su neke ekipe sa dva poraza išle dalje.”

U borbi za plasman od petog do osmog mesta savladali ste Univeritez Vienna. Da li, na kraju, možeš reći da su ovo bile uspešne Igre za tvoj tim?

“Utakmica sa Vienom je bila specifična jer su nam se 4,5 igrača u međuvremenu povredila i bukvalno do pred početak utakmice nismo znali ko će sve igrati. Ostalo je nas petoro koji smo izborili tu pobedu. Utakmica je bila, i ako to ne deluje tako na prvi pogled, od izuzetnog značaja. Sa ovom pobedom smo osigurali Srbiji bolji žreb sledeće godine na ovom takmičenju! Tako da je motiv svakako postojao.”

Koju ekipu bi izdvojio kao najtežeg protivnika protiv kojeg ste igrali u Zagrebu?

“Ekipa iz Zagreba je za nas bila dosta neugodna i sigurno najteži rival sa kojim smo se susreli na turniru. Izostanak Stamenkovića u drugom poluvremenu na toj utakmici je sigurno bio veliki hendikep za nas. Na kraju, ispostaviće se, to je  i presudilo.”

Da li si mogao da uočiš neke razlike između naših i nekih drugih Univerziteta i šta je ono što bio voleo da mi promenimo u našem studentskom sportu, a po ugledu na druge Univerzitete?

“Možda je nekima to čudno ili ne deluje kao moguće, ali mislim da su se predstavnici naših univerziteta iz Srbije najodgovornije ponašali. Nismo pravili, niti imali ikakvih problema i mislim da godinama unazad prezentujemo Srbiju i srpske studente na najbolji mogući način! Pohvalio bih organizaciju univerzijade koja je bila na vrhunskom nivou. Sve pohvale za Zagreb kao domaćina.”

Univerzitet u Nišu bio je naš najuspešniji Univerzitet na tim EUI. Misliš li da su ovakva takmičenja i uspesi studenata dovoljni da se svest o studentskom sportu, ali i važnost i kvalitet, podignu na neki viši nivo? Sta je to što Nišu još nedostaje, kako bi se stvorili bolji uslovi?

 “Niš godinama unazad važi za jedan od glavnih centara studenstog sporta. Izuzetno je posvećen tim takmičenjima na čelu sa profesorom Kostićem. Sigurno da su rezultazi Niških fakulteta podigli svest kod studenata u ovom gradu. Uspeh grupnih sportova na tim EUI, kao i pojedinačnih koji su malo i medijski zapostavljeni, su veliki podstrek za nove generacije koje dolaze. Svakako da su te igre samo nagrada za naporan rad studenata i zajedničko druženje sa mladima iz Evrope. “

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstKošarka: najava drugog kola Kupa
Naredni tekstFutsal: najava drugog kola
Student novinarstva na Fakultetu politickih nauka. Želja mi je da se bavim isključivo sportskim novinarstvom, a san mi je da izveštavam sa Svetskog prvenstva u fudbalu.