Liam Smit: Univerzitetski sport povezuje studente!

66

Veliki broj mladih pre nego što nađu zaposlenje, radno iskustvo stiču volontirajući ili obavljajući praksu u nekoj organizaciji. Značaj volontiranja u svetu sporta, kao i u drugim oblastima je veliki, samim tim što omogućava sticanje novih iskustava, upoznavanje sa novim ljudima i kulturama. Jedna od organizacija koja omogućava mladim ljudima da svoje znanje iz oblasti studentskog sporta prošire obavljajući praksu kod njih jeste Evropska univerzitetska sportska asocijacija. Jedan od članova EUSA jeste i Liam Smit, mladi Britanac koji je u EUSA došao u septembru 2016. godine, a sada je podelio svoje iskustvo.

Liamova želja da se nakon studija posveti univerzitetskom sportu uticala je da se prijavi za praksu u Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji, iako prilikom prijavljivanja nije znao puno o EUSA.“Prijavu za praksu u EUSA pronašao sam na internetu, a kako sam se rekreativno bavio univerzitetskim sportom dok sam studirao, želeo sam da po završetku studija nastavim da se bavim njime na određen način. Praksa u EUSA mi se činila kao odličan način za to, jer omogućava i nova iskustva i putovanja.  Sada živim u inostranstvu i imam mogućnost da putujem na razna mesta, pa ću tako posetiti i Beograd u novembru i Koimbru 2018. godine”, istakao je Liam na početku razgovora.

 Smit smatra da EUSA veoma dobro funkcioniše i da, iako je mlada organizacija, ima veliki značaj za razvoj univerzitetskog sporta. “Za razliku od FISU koja se koncentriše na ceo svet, EUSA ima za cilj da kroz univerzitetski sport povezuje različite države Evrope. Ona omogućava da ljudi shvate kako univerzitetski sport funkcioniše u različitim državama i kako funkcionišu veliki događaji poput Evropskih univerzitetskih igara koje će biti održane u Koimbri 2018. ili onih koje će se održati u Beogradu 2020.”, nastavio je mladi član EUSA.

Sam univerzitetski sport imao je veliki uticaj na Liama dok je studirao, ali i sada kada je na praksi u Evropskoj univerzitetskoj sportskoj asocijaciji. Međutim, Smit ističe da je, osim na individualnom planu, univerzitetski sport  od velikog značaja i na globalnom nivou jer povezuje studente širom Evrope i sveta. “Univerzitetski sport ima veliku važnost širom sveta. Na takmičarskom nivou važno je imati turnire na kojima studenti mogu da se nadmeću i predstavljaju svoje univerzitete. Mnogim takmičarima, šampionati koje organizuje EUSA koriste kako bi se pripremili za Evropske igre ili možda Olimpijske igre. Za studente koji se bave univerzitetskim sportom i za  univerzitetski sport uopšte, bitno je da  organizacije poput EUSA ili FISU proveravaju da li države na individualnom nivou pružaju pravu podršku za razvoj programa iz oblasti univerzitetskog sporta”, naglasio je Smit.

Iako je završio studije iz oblasti fizičkog vaspitanja sa idejom da bude nastavnik, želja mu je da u budućnosti nastavi da radi u organizaciji koja se bavi univerzitetskim sportom. “Kada sam došao u EUSA svi su me dočekali veoma dobro. Zaljubio sam se u univerzitetski sport radeći na njemu. Ponudili su mi novi ugovor pa sam ostao malo duže nego što sam prvobitno planirao. Radim sada puno radno vreme  i nadam se da ću ostati da radim u EUSA ili u nekoj drugoj organizaciji koja se bavi univerzitetskim sportom”, istakao je Liam.

Mladima u Srbiji Smit je poručio je volontiranje na Igrama u Beogradu 2020. odlična prilika da steknu iskustvo u oblasti univerzitetskog sporta. “Volontiranje na Igrama 2020. ili na bilo kom šampionatu koji organizuje EUSA može biti od velike koristi za mlade. Oni tako stiču iskustvo u radu sa osobama iz različitih država. Takođe, postoje i internacionalni programi koji povezuju ljude i omogućavaju im da rade zajedno, a da u isto vreme sve to bude i zabavno. Nisam imao priliku da budem na Igrama u Rijeci i Zagrebu, ali sam čuo dosta priča kako su svi vredno radili, ali im je svima bilo i veoma zanimljivo. Verujem da će tako biti i u Beogradu, a ja ću se potruditi da prisustvujem tim Igrama”, rekao je Liam na kraju razogovora.

 

 

 

 

 

 

Fejsbuk komentari