Korfbol

378

Korfbol je sport nastao još na samom početku 20. veka u Holandiji kao jedini mešoviti kolektivni sport. Sam koren reči korfbol potiče iz holandskog jezika i znači koš. Čovek koji  je osmislio ovaj veoma zahtevan sport što taktički, što fizički jeste amsterdamski učitelj Nico Broekhuysen. On je imao želju da stvori sport u kojem bi njegovi đaci bez obzira na pol mogli ravnopravno učestvovati. Igra je vrlo brzo postala popularna u svojoj postojbini, ali i u okolnim zemljama, tako da je korfbol, kao demonstracioni sport bio zastupljen na Olimpijskim igrama 1920. i 1928.

Finalni dan USSB

U osnovi ovaj sport izuzetno podseća na košarku, ali sa nekim vrlo bitnim razlikama. Korfbol se može igrati i na otvorenom i na zatvorenom terenu veličine rukometnog. Na obe polovine terena igrači pokušavaju da loptu ubace u korf koji je visok 3,5 metara i nema tablu. Svaki tim se sastoji od po osam igrača, gde su muškarci i žene brojno jednako zastupljeni.Svaki igrač može čuvati isključivo osobu istog pola. Igrač koji primi loptu dužan je da se posle dva koraka zaustavi i doda loptu svom saigraču ili šutira na koš, tj. zabranjena je kretnja sa loptom. Igra je veoma brza i dinamična i nema nikakvog fizičkog kontakta, što naglašava taktičku prirodu ovog sporta.

Korfbol je stigao i do naše zemlje i u Srbiji se igra od 2005. kada su osnovani prvi klubovi (Beograd i Stari Grad). Prva prijateljska utakmica odigrana je iste te godine upravo između ova dva kluba. Takođe, postoji I korfbol reprezentacija Srbije koja nastupa sa dosta uspeha. Naime, naša reprezentacija je osvojila prvo mesto na Balkanskom šampionatu I drugo na European Bowl takmičenju. Takođe, učestvovala je I na evropskom prvenstvu u Holandiji 2010. gde je imala priliku da odmeri snage i sa svetskim šampionom, neprikosnovenom reprezentacijom Holandije.

Danas u Srbiji, tačnije Beogradu, postoji pet korfbol klubova koji se takmiče u domaćem šampionatu i trenutno najuspešniji je korfbol klub Stari Grad. Pored ovog postoje još i klubovi Vožd, Voždovac, Zemun i Beograd.  Svako ko se malo više zainteresovao za ovaj sport može da poseti trening korfbol kluba Stari Grad, nedeljom u halu Slodes na Miljakovcu u 13.00h. A  oni koji žele da saznaju nešto više o reprezentaciji, to mogu učiniti na sajtu  http://www.korfbol.rs.

Dušan Jovanović

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSa Šekijem na ti
Naredni tekstPoker – sport, a ne kocka
Zdravo, ja sam Dušan! Student sam Pravnog fakulteta u Beogradu,član Sportindeksa od njegovog osnivanja i korfbolaš. Raspoložen sam uvek za svaku vrstu kritike, pa zato pišite i komentarišite na dusanjovanovic3010994@gmail.com