KG: “Prethodne dve godine ne znamo kakav je osećaj ne biti prvi na Mašinijadi”

363

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu spada u najbolje kada je u pitanju organizacija i podsticanje studenata da se bave sportom. Teretana koju su podigli od temelja unutar zgrade fakulteta (ručno napravljene sve sprave za vežbanje) ostavlja utisak da fakultet mnogo pažnje obraća na svoje sportiste. Pored toga, značajni su rezultati na takmičenjima u i van Kragujevca. Prethodne dve godine FIN osvaja prvo mesto u sportskim nadmetanjima na Mašinijadi i sa velikim uspehom nadmeću se u Kupu rektora. Ipak, glavni brend Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i jedan od najvećih sportskih brendova grada Kragujevca je klub malog fudbala Mašinac koji se takmiči u Drugoj ligi Srbije. Studenti su odlučili da se zahvale upravi fakulteta koja ih prethodnih godina podržava u svim namerama i tim povodom dodelili su dekanu fakulteta Miroslavu Živkoviću dres sa brojem 1 za celokupan doprinos razvoju sporta na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Čast nam je bila da postavimo nekoliko pitanja dekanu koji, poput nekih njegovih kolega, zna da zdravo telo i zdrav duh moraju ići zajedno.

Finalni dan USSB

Kako se osećate zbog činjenice da ste od svojih studenata dobili priznanje za podizanje studentskog standarda, pre svega u podsticanju sportskih aktivnosti mladih?

Svako priznanje imponuje, jer predstavlja rezultat dobrog, kvalitetnog rada i zalaganja. Imajući u vidu da dolazi od studenata, koji su uvek iskreni i najbolji kritičari, ovo priznanje dodatno dobija na značaju i čini me zaista ponosnim. Priznanje studenata predstavlja i dodatnu motivaciju za nastavak uspešne saradnje, štaviše podsticaj da saradnju podignemo na viši nivo. Cilj nam je ne samo da rezultate održimo na ovom nivou, već i da  ih poboljšavamo.

Na koje sve načine fakultet podstiče studente na sportske aktivnosti? Poznato je da na fakultetu radi  teretana, kao i da su KMF Mašinac osnovali studenti FIN.

Mlade ljude, koji su puni energije i željni nadmetanja, nije potrebno podsticati da se bave sportskim disciplinama u kojima već znaju da su dobri i da mogu  uspešno da predstavljaju  fakultet. Inicijativa potiče od njih i oni uvek ističu da im je čast da brane boje svog fakulteta. Mi smo više tu da im omogućimo da treniraju i ostvaruju sportske ambicije, i naravno da nagrađujemo njihove uspehe. Ove kalendarske godine smo izdvojili značajna sredstva i nagradili ih dresovima, što im mnogo znači pred velika takmičenja koja ih očekuju. Kao što ste rekli imaju i dostupnu teretanu na fakultetu, što takođe doprinosi održavanju njihove forme.

ad

Koje pogodnosti imaju sportisti koji predstavljaju fakultet u sportskim takmičenjima?

Posle prvih zapaženih rezultata bilo je jasno da su studenti koji su nas predstavljali u sportovima pokazali da imaju ogroman potencijal, želju i velike ambicije. Da bi se u toj priči o uspehu obezbedio kontinuitet na nama je bilo da ih dodatno motivišemo. Mi kao državna institucija raspolažemo ograničenim sredstvima i nismo u mogućnosti da ih novčano nagrađujemo za svaki postignut uspeh. Ipak, oni su veoma zahvalni i na tome što Fakultet finansira učešće na Mašinijadi. Za naše studente Mašinijada je najelitnije takmičenje, na kojem već dve godine ne znaju kakav je osećaj kada niste prvi. Pored finansiranja ovog velikog takmičenja trudimo se da finansijski pokrijemo i Kup rektora, kao i termine za održavanje treninga. To je u ovom trenutku najmanje što za njih možemo da učinimo, jer zaista zaslužuju podršku, ali je, nažalost, i maksimum naših mogućnosti.

Koje su dobre strane, ukoliko smatrate da ih ima, u podsticanju studenata na sportski aktivan život?

Dobra strana je svakako to što možemo studentima da pružimo nešto više od onoga što spada isključivo u nastavne aktivnosti. Za mlade ljude je od izuzetnog značaja da kvalitetno provode slobodno vreme i da se posvete aktivnostima koje vole i za koje su se samoinicijativno opredelili, a zatim i uložili napor da ih organizuju. Pozitivan aspekt je svakako i to što se na ovaj način sklapaju nova poznanstva i učvršćuju prijateljstva. Studenti zajedno preživljavaju i pobede i poraze, saosećaju jedni sa drugima, zajedno se raduju uspesima, pružaju podršku jedni drugima. Za njih su sportska takmičenja prostor u kome negativnu energiju pretvaraju u “koristan rad”, rečeno u našem mašinskom žargonu. Moram da istaknem da entuzijazam naših studenata predstavlja podsticaj i za nas i da smo ponosni na to kako studenti predstavljaju i promovišu naš fakultet.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstMatematika nemoćna protiv VŽŠ
Naredni tekstRukometaši KPA jači od VIŠER-a
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi