Karate – Dan 3: Finalne borbe!

670

Poslednjeg dana Evropskog univerzitetskog prvenstva u borilačkim sportovima koje se održava pod pokroviteljstvom EUSA u Zagrebu, održana su poslednja nadmetanja u karateu. U hali ,,Bojan Stranić” viđeno je čak 16 finala u konkurencijama karatista i karatistkinja, u kojima su se takmičari nadmetali za najsjajnija odličja.

Finalni dan USSB

 

Prvo je na programu bilo finale u individualnim katama za muškarce. Sastali su se slovački takmičar Julian Enrik Smolinga i mađarski karatista Botond Nađ. Student Univerziteta za tehnologiju i ekonomiju iz Budimpešte izašao je kao pobednik. Potom je usledilo i takmičenje u timskim katama. U truskom derbiju sastali su se Duran, Ilgezdi i Teber protiv Bolata, Oruca i Topala, a pobedu su odnela prva trojica, predstavnici Ajdin Univerziteta. U ženskom finalu u individualnim katama čekao nas je još jedan nacionalni derbi. Naomi Nikosanti i Teriana Donofrio sa Univerziteta iz Rima donele su glavnom gradu Italije dve medalje, a najsjajnija pripala je Danofriovoj. Takmičenje u katama završeno je timskim takmičenjem za devojke. Sastale su se predstavnice Španije i Slovačke, a pobedu su odnele karatistkinje Univerziteta iz Malage sa 0.86 poena razlike.

Nakon završenih takmičenja u katama, usledile su naizmenično finalne borbe u obe konkurencije sa početkom od 16:30. Prvo su nastupile devojke u kategoriji do 50kg. Balkanski derbi između Sare Radičevske sa Univerziteta Ćirilo i Metodije i Jelene Pehar sa Univerziteta iz Zagreba pripao je hrvatskoj takmičarki rezultatom 2:0. Najlakša kategorija kod muškaraca bila je do 60kg. U finalu sastali su se Ksenos Hristos Stefanos iz Grčke i turski karatista Faut Demirel. Zlatnu medalju osvojio je Grk nakon dramatične borbe i pobede od 5:4. Kod devojaka u konkurenciji do 55kg najuspešnija bila je Monika Burgerova iz Češke, koja je u finalu savladala Frančesku Kavaljaro iz Italije. Rezultat je kao i u prvom ženskom finalu bio 2:0. Na polovini takmičarskog dana sastali su se karatisti u borbama do 67kg. Domaći takmičar Stjepan Štimac sastao se sa Italijanom Frančeskom Donofriom, od kog je poražen u interesantnoj borbi punoj preokreta sa 5:4, a potom su usledila još dva derbija Balkana. U finalu kategorije do 61kg za devojke snage su odmerile Monika Pendaroska i Zenira Bektaš, a kao pobednica iz duela izašla je karatistkinja Univerziteta iz Sarajeva. Mensur Đozić i Petar Zaborski sastali su se u sledećem meču predstavnika Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije. Zlato je osvojio takmičar iz Tuzle, nakon prekreta u poslednjih dvadesetak sekundi. Do kraja dana ostale su borbe u još četiri individualne kategorije i dve timske. Emina Brkić i Anita Tadić našle su se na tatamiju od 17h u kategoriji do 68kg, a ubedljivu pobedu od 5:1 ostvarila je Tadićeva sa Univerziteta iz Zagreba. Nakon tri vezana finala sa takmičarima iz bivše Jugoslavije, usledio je meč koji je prekinuo taj niz. U kategoriji do 84kg sastali su se austrijski karatista Robin Retenbaher i Britanac Greg Anderson. I u njihovoj borbi samo jedan poen napravio je razliku. Sitnice su presudile u korist Austrijanca. Poslednji individualni mečevi bili su u ,,teškim kategorijama”. Kod devojaka preko 68kg borile su se Lucija Lesjak iz Hrvatske i Merjem Jildirm iz Nemačke. Još jedna ubedljiva pobeda viđena je na tatamiju broj 2, a na radost domaćih navijača slavila je Lesjakova sa 5:0. Kod muškaraca preko 84kg finale je pripalo Karlu Ragužu, koji je sa 3:0 bio bolji od Mehmeta Usde iz Turske, osvojivši tako i četvrtu zlatnu medalju za Univerzitet iz Zagreba. Poslednjih pola sata na turniru bilo je rezervisano za timske borbe. Kod devojaka pobedu su odnele karatistkinje iz Harkova iz Ukrajine, dok je srebro pripalo austrijskom Lincu. U timskoj konkurenciji kod karatista trijumfovao je takođe Harkov, a srebrna medalja otišla je u ruke takmičara sa Univerziteta Ćirilo i Metodije iz Skoplja.

Šampion u individualnim katama, mađarski karatista Botond Nađ, rekao je nakon trijumfa: ,,Bilo je veoma vruće. Od početka do kraja takmičenja bilo je veoma interesantno. Organizacija je bila veoma dobra i jako mi se sve svidelo. Bila je ovo lepa avantura,” zadovoljan je bio Nađ.

Šampioni u borbama iz Bosne i Hercegovine, Zenira Bektaš i Mensur Đozić, takođe su govorili za Sportindeks: ,,Zadovoljna sam sa ukupnom organizacijom. Bilo je veoma jako takmičenje. Imala sam veoma jake borbe, ali sam se dobro pripremala. Naravno da sam zadovoljna zlatom na kraju i sveukupnim učinkom na takmičenju”, rekla je Bektaševa.

,,Moje ime je Mensur Đozić i predstavnik sam Univerziteta iz Tuzle. Nastupao sam u kategoriji do 75kg koja je brojala čak 34 takmičara i u kojoj sam zauzeo prvo mesto. Sve u svemu, zadovoljan sam celokupnom organizacijom i svojim borbama koje sam pripremao već par meseci”, rekao je Đozić.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB