Kalinić i Jović: Univerzitetska reprezentacija je korak ka A selekciji!

208

Manje od dvadeset dana nas deli do početka Letnje Univerzijade koja će se od 19. do 30. avgusta održati u Kineskom Tajpeju, a Univerzitetsku košarkašku reprezentaciju Srbije očekuje prva utakmica u sklopu priprema za najveću sportsku smotru studenata. Oni će u sredu 2. avgusta u Kraljevu odmeriti snage sa A selekcijom Srbije, koja se priprema za predstojeće Evropsko prvenstvo.

Najbolji košarkaši Srbije nalaze se na pripremama na Kopaoniku, a u sastavu A selekcije nalaze se Stefan Jović i Nikola Kalinić, igrači koji su prethodnih godina sa ponosom nosili dres univerzitetske reprezentacije.

Stefan Jović je 2013. godine kao član Univerzitetske reprezentacije osvojio treće mesto na Univerzijadi u Kazanju, a 2014. godine on je dres Univerzitetske selekcije zamenio dresom A reprezentacije. Osvrćući se na odluke pojedinih igrača da ne učestvuju u radu Univerzitetske selekcije, Jović je naglasio značaj koji ona ima na dalji tok reprezentativne karijere. “Uzimajući u obzir situacije koje smo imali sa B reprezentacijom, kako mi zovemo Univerzitetsku, verovatno je da ti momci ne shvataju koliko ta B reprezentacija otvara vrata A selekcije. Većina igrača koji su trenutno u A selekciji učestvovala je na Univerzijadama i samim tim su kupili kartu da budu na skeneru A selekcije”, istakao je plejmejker srpske reprezentacije.

Ipak, od momaka koju su se odazvali pozivu selektora Todorovića, Jović svakako očekuje da će pružiti svoj maksimum i da će zajedno napraviti jedan praznik košarke u gradu kraj Ribnice. “Ne znam trenutno ko je u sastavu Univerzitetske selekcije, ali ko god da je znam da će ti momci pružiti svoj maksimum i da ćemo zajedno omogućiti Kraljevčanima da uživaju u 40 minuta dobre košarke”, rekao je Jović.

Njegov saigrač iz reprezentacije, Nikola Kalinić, bio je akter brojnih utakmica studentske lige i utakmica Univerzitetske selekcije, a seniorskoj reprezentaciji pridružio se 2013. godine. “Igrao sam studentske lige, a pre toga i za svoju srednju školu i zaista sam uživao u svim tim danima. Stekao sam mnogo poznanika i prijatelja u svim tim akcijama. Studentski sport u Srbiji nije razvijen kao što je u nekim drugim zemljama i na tome bi moglo da se poradi. Ta Univerzitetska selekcija, koja je kod nas skoro u potpunosti profesionalna, je sjajna prilika da se od nje napravi B reprezentacija iz koje će mnogi momci dobiti šansu, prvo da pokažu da li mogu da igraju u A selekciji, a potom i da zaigraju u njoj. Raduljica, Štimac, Jović, Birčević i ja smo u Univerzitetskim selekcijama dobili priliku da pokažemo šta znamo i odatle dobili poziv za A selekciju”, naglasio je Kalinić.

Momcima koji će u sredu predstavljati univerzitetsku reprezentaciju u utakmici protiv A selekcije, Kalinić je uz osmeh poručio da se spreme i da im što više otežaju utakmicu. “Sve treba da shvate kao sjajnu probu, kao šansu da dokažu šta znaju. Ne znam u kom će sastavu izaći, ali verujem da je puno momaka odalte dobilo priliku da ih gleda cela Srbija i da pokažu šta znaju protiv ljudi koji najbolje igraju košarku u njihovoj zemlji, tako da im je ovo prilika da se istaknu”, izjavio je Kalinić.

Podsetimo, utakmica između A i B selekcije Srbije je na programu od 19h, a igra se u novoj Sportskoj dvorani u Kraljevu.

 

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstPORTRET: Luka Bašić, biser evropske odbojke
Naredni tekst“Orlovi” bolji od studenata
Studiram sociologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Dugo sam trenirala karate, ali sam ga nakon deset godina zamenila tekvondoom. Želja mi je da se u budućnosti bavim sportskim novinarstvom i da izveštavam sa velikih sportskih događaja.