Kakav god bio početak, uvek sanjajte velike stvari

171

Student Visoke sportske i zdravstvene škole, Đorđe Merdžijević, godinama se uspešno bavi tenisom. Nakon trofeja na raznim turnirima širom Srbije i u inostranstvu, dobio je priliku i da se oproba kao teniski trener. Na jednom od turnira igrao je u dublu sa teniserom koji mu je pomogao da svoju karijeru nastavi u Kini. Dobio je poziv prestižne Kineske akademije „Gallop Tennis Academy“, koji je prihvatio i sada trenira mlade teniske nade u Kini.

Ponovo ste na novom početku, ovog puta u Kini. Da li ste zadovolji radom i uslovima u Gallop akademiji?

„Utisci su izvanredni, veoma su profesionalni i rade veoma ozbiljno. Dosta je igrača koji treniraju u ovoj akademiji i igraju profesionalno u Kini i šire. Ovo je jedno predivno iskustvo, apsolutno je sve drugačije, od hrane do vazduha. Ljudi ovde obožavaju Đokovića, mnogima je uzor. Takođe, vole i Hrvatskog tenisera Čilića“.

Kako je došlo do saradnje i posla u Kini?

„Igrajući turnire upoznao sam Borisa Gavrilovića, koji je već tada radio u Kini. Krenuli smo da igramo zajedno, osvajamo turnire, a zatim je usledila ponuda iz Kine. Borisu se dopao moj rad sa decom u Srbiji, verovao je u mene i pomogao mi da odem i potpišem ugovor o saradnji sa njima“.

Koje su razlike između treniranja dece u Srbiji i Kini?

„Jedna od razlika, koju  treba istaći, svakako je treniranje na tvrdoj podlozi, imaju veoma malo terena na šljaci. Deca ovde treniraju čak tri sata bez pauze. Takođe, dosta se radi na koordinaciji i izdržljivosti. Najviše se pažnje posvećuje na rad nogu, pa tek onda na tehnici“.

14593617_336554516695426_858012557_n

Da li je teško, maloj deci i početnicima objašnjavati i dokazivati da je sport pre svega veoma bitan zbog njih i njihovog zdravog života?

„Deci je najbitnije biti animator, privući im pažnju i kroz igru, da oni od prvih koraka zavole sport i od malena sami shvate da je to za njihovo dobro. Naravno, uvek je bitna saradnja roditelja i trenera, jer svi zajedno odlučujemo i utičemo na razvoj jedne karijere. Deci je važno da uživaju dok igraju, novac je manje bitan. Ono što nauče dok su mali, na početku karijere, ostaje im u glavi i kasnije se nadograđuje. Uloga roditelja naravno je i podrška pre i posle treninga“.

Šta je Vama bilo najbitnije kada ste krenuli da trenirate?

„Nakon košarke i fudbala, odlučio sam da treniram neki individualni sport, pre svega jer mi se dopadalo da sve zavisi samo od mene. I naravno da imam mrežu na terenu. Uslovi nikada nisu bili sjajni, naročito u unutrašnjosti. Ali decu treba naučiti da vole sport i poštuju protivnika, onda im uslovi neće predstavljati probleme“.

Koliko je bilo teško uklopiti i fakultet i igračku a zatim i trenersku karijeru?

„Bio je to veoma težak period u mom životu. Nije bilo lako uklopiti predavanja i treninge, u mojoj teniskoj karijeri je bilo mnogo teških trenutaka. Ali se na kraju, sav moj trud i rad isplate“.

Fejsbuk komentari