Jenćeping 3. dan – Srbi za svoju dušu, Britanci najtrofejniji, Mađari najprijatnije iznenađenje

637

Finalni dan Evropskog Univerzitetskog prvenstva u veslanju doneo je mnogo uzbuđenja, neke veoma interesantne duele, uz pregršt trka koje su rešene u poslednjih stotinak metara. Vreme je napokon poslužilo takmičare, koji su mogli da se fokusiraju isključivo na vodu ispred sebe, ne morajući da brinu o eventualnom prevrtanju.

Finalni dan USSB

 

Najznačajniji uspeh srpskih takmičara predstavlja treće mesto u B finalu koje je osvojio dubl u sastavu Marko Jovanović i Aleksa Petrović. S obzirom na to koliko su se pripremali, oni su bili zadovoljni postignutim rezultatom.

Bila je zaista dobra trka. Dobro smo izleteli, bili smo prvi na 700 metara, ali nismo uspeli da izdržimo do kraja. Za tri nedelje treninga, ovo je zaista zadovoljavajuće. Očekujemo bolji plasman sledeće godine u Beogradu, a ovo bi trebalo da bude osnova. Ove godine smo imali više obaveza na fakultetu, a sledeće prvenstvo čekamo spremniji”.

Dubl iz Novog Sada koji čine Ivan Gajić i Nikola Lazov učestvovao je u istoj trci, završivši na poslednjem mestu. Oni su istakli važnost ovog takmičenja za njihov dalji napredak.

Videli smo gde smo i šta smo, koliko smo spremni, odnosno nespremni. Mi smo nova ekipa i početnici u studentskom veslanju, pa sada znamo koliko treba da se spremimo za prvenstvo u Beogradu sledeće godine. Treba nam više spreme da bismo se borili za visok plasman na ovom nivou”.

Jadranka Popović završila je kao poslednja u svojoj grupi, ali s obzirom na to da se veslanjem bavi tek godinu dana, nema za čim da žali.

S obzirom na to da mi je ovo prvo veliko takmičenje, drugo u životu, ja sam zaista prezadovoljna. Uspela sam da se spremim za zaista kratko vreme i želela bih da se zahvalim svom treneru koji je ostao u Beogradu. Plasman je takav, kakav je, ali ja sam ispunila vreme koje sam sebi zacrtala i time sam prezadovoljna”.

 

Osmerac sa kormilarom sa Univerziteta u Novom Sadu završio je svoje B finale na poslednjem mestu, ali su konstantno popravljali svoje vreme i imaju čemu da se nadaju na Evropskim univerzitetskim igrama koje se održava u Beogradu 2020. godine.

Britanci su još jednom pokazali kako se pristupa, te koliko se ceni veslanje širom njihovog kraljevstva. Kao zemlja sa najviše odličja, nagrađeni su plaketom na ceremoniji zatvaranja. Brojni takmičari, vrhunska oprema i veliki broj trenera pokazali su sa koliko pažnje pristupaju svakom prvenstvu, pa se očekuje da budu veliki favoriti i sledeće godine u srpskoj prestonici.

Dan su obeležile i mađarske posade, pogotvo ekipe sa Ištvan Šečeni Univerziteta. Osvojili su desetak medalja, pokazavši kakav potencijal poseduju, te ih treba ozbiljno shvatiti na svakom narednom prvenstvu. Nemci i Holanđani opravdali su očekivanja, osvojiši na desetine medalja.

Sledeće veliko takmičenje su Evropske univerzitetske igre u Beogradu koje se održavaju 2020. godine. Očekuje se veći broj srpskih ekipa koje bi uz naporan trening, veću pomoć Saveza i podršku publike mogle do nekog od odličja. Talenta im svakako ne nedostaje.

Kompletan spisak rezultata možete pronaći na www.results.eusa.eu

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB