Jenćeping 2. dan – Srbi bez A finala, Holanđani i Englezi najuspešniji u repasažu

606

Drugi takmičarski dan na jezeru Munksjon nagoveštavao je optimalnije uslove za veslanje, a samim tim i bolja vremena u repasažima za popunu velikog finala. Nagoveštaja kiše nije bilo, a vetar je bio za nijansu slabiji, pa je i atmosfera među takmičarima bila na višem nivou. Organizatori su obezbedili i dodatnu opremu, uglavnom u vidu rezervnih delova, koji su bili od velike pomoći takmičarima.

Finalni dan USSB

 

Naše takmičare očekivao je još jedan veoma naporan i uzbudljiv dan, a prvi su na vodu ponovo izašli muški dublovi. Ovoga puta, oba naša čamca veslala su u istoj grupi, uz predstavnike Holandije i Portugalije. Veslači sa Univerziteta iz Vageningena su od samog početka postavili visok tempo, koji su održali do kraja. Marko Jovanović i Aleksa Petrović su nakon odličnog početka konstantno disali za vratom momcima iz Koimbre, ali na kraju nisu uspeli da se domognu drugog mesta koje znači plasman u A finale. Nikola Lazović i Ivan Gajić sa Novosadskog univerziteta nisu uspeli da se ozbiljnije uključe u borbu za prva dva mesta, ali su zadovoljni načinom na koji su odvezli trku.

Taktički smo bili bolji nego juče, ali smo bili u mnogo bržoj grupi nego juče sa mnogo jačim veslačima. Čamac se bolje kretao nego juče, ali su druge ekipe bile spremnije od nas. Sutra ćemo se boriti u B finalu, pa šta bude, biće”.

Aleksa Petrović i Marko Jovanović imali su samo reči hvale za svoje protivnike, uz želju da se domognu što višeg plasmana.

Nadali smo se da ćemo se trkati protiv Portugalaca iz Koimbre, ali izgleda da su oni juče nešto laganije veslali i čuvali se za današnji dan. U startu smo bili zajedno, a mi imamo prilično jak start, te nam oni nisu dali priliku da se odvojimo. Razliku koju su napravili posle 500 metara su manje-više održali do kraja. Moraćemo da vidimo vremena drugih ekipa, ali u B finalu pucamo na visok plasman. Nemamo šta da izgubimo i daćemo sve od sebe”.

Jadranka Popović, kao jedini predstavnik naše zemlje u skifu, nije uspela da se domogne A finala, završivši kao poslednja u svojoj repasaž grupi. Nakon veoma dobrog starta, Jadranka ipak nije uspela da održi visok tempo koji je nametnula Filipe Vitaker sa Univerziteta  Kembridžu.

Osmerac sa kormilarom je ponovo bila poslednja disciplina, tako da su veslači sa Novosadskog univerziteta imali vremena da se dobro zagreju, što im je bilo veoma potrebno, s obzirom na to da je nestanak kiše sa sobom povukao i nekoliko stepeni celzijusa. Uprkos tome što su vreme zabeleženo u kvalifikacijama popravili za čitavih 16 sekundi, ponovo su završili kao poslednji, što nikako ne bi smelo da ih obeshrabri.

Đorđe Urukalo istakao je nedostatak fizičke spreme kao glavni razlog za nešto slabije rezultate.

Nismo došli nešto preterano spremni na ovo takmičenje, ali barem sada znamo na čemu smo. Uslovi nisu bili baš najbolji za nas, a i vetar nam ne ide u korist, s obzirom na to da imamo malo težu ekipu. Nadamo se nešto slabijem vetru sutra ili možda blagoj kontričak, da bismo bili što konkurentniji”.

Dan su obeležili Holanđani, čije su posade trijumfovale u velikom broju disciplina, a ništa manje uspešni nisu bili ni Britanci, koji iz dana u dan izgledaju sve ozbiljnije. Muški osmerac iz Rusije bio je ubedljiv u kvalifikacijama, ali je imao problem sa veslima, koji su organizatori uspešno rešili, uprkos jezičkoj barijeri. Nekoliko hrvatskih posada je uspelo da se domogne A finala, a većina od njih suočiće se sa nekim od nemačkih posada, s obzirom na to da su Nemci, uz Britance i Holanđane najviše pokazali.

Početak finalnih trka zakazan je za 9.00 časova, a kompletan spisak rezultata možetep ronaći na www.results.eusa.eu

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB