Jenćeping 1. dan – Srbi u repasažu, silni Nemci i Britanci, vreme najveći neprijatelj veslača

637

Evropsko Univerzitetsko prvenstvo u veslanju konačno je počelo! Preko 500 učesnika sa oko 90 univerziteta širom Evrope takmičiće se u 20 različitih kategorija. Srbija će takođe imati svoje predstavnike u tri discipline. Osmerac sa kormilarom, dubl skul i ženski skif su discipline u kojima će naši predstvanici pokušati da se domognu neke od medalja. Deset takmičara dolazi sa Univerziteta u Novom Sadu, dok će Beogradski univerzitet predstavljati tri takmičara.

Finalni dan USSB

 

Nakon što je većina takmičara stigla na krajni sever Evrope, jedan dan je odvojen za treninge, kako bi se veslači navikli na opremu koja ih je sačekala u Jenćepingu (čast izuzecima koji su svoju opremu sami dopremili). Što se organizacije tiče, poslovično revnosni Šveđani učinili su sve što je u njihovoj moći kako bi boravak svih delegacija učinili što udobnijim.

Kas Sanderman i Diederik Adema sa Tehnološkog univerziteta u Delftu, zadovoljni su načinom na koji ceo šampionat funkcioniše.

Iskreno, sve do sada je proteklo veoma glatko i nadamo se da će tako i ostati. Nismo imali nikakvih problema oko opreme, tako da se nadamo nekom većem uspehu, možda čak i borbi za medalju”, rekao je Sanderman, na šta se Adema nadovezao i govorio o šansama za pobedu: “Postoji 50 posto šanse za sve u životu, tako i za našu pobedu”.

Najveću pažnju privukle su Ana Žoao Fereira i Rita Luis Fereira, vrcave sestre bliznakinje iz Portugalije, sa Univerziteta Beira Interior. Uprkos lošoj sreći koja ih prati od samog početka, druželjubivi osmeh im ne silazi sa lica, a jedino što žele od takmičenja je dobar provod.

Izgubile smo sve stvari na aerodromu u Amsterdamu, ali su svi ovde jako ljubazni i pomažu nam oko svega. Upravo smo dobile čamac i napokon možemo na vodu. Grad je zaista super, hrana je odlična, a na vreme smo navikle, s obzirom na to da je u našem mestu u Portugaliji veoma vetrovito. Ovde smo isključivo zbog zabave i nadamo se da ćemo steći nova iskustva”.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kada je reč o tehničkim uslovima, organizatori su dali sve od sebe, ali protiv Majke prirode se nekada, zaista ne može. Vreme nije najverniji sluga niti veslača, niti ljudi iz organizacije. Obilni pljuskovi nošeni mahnitim vetrom čine veslanje gotovo nemogućim, što naravno utiče i na krajnje rezultate. Većina pogleda tokom dana usmerena je u nestalno nebo i nemirnu vodu od kojih će zavisiti dobar deo sudbine veslača.

Nakon dana rezervisanog za treninge, koji je ukrasila i ceremonija otvaranja, na red je došao prvi takmičarski dan! Treba napomenuti da samo pobednici svojih kvalifikacionih grupa prolaze direktno u A finale. Ostali idu u repasaž (doigravanje) gde se popunjavaju mesta u zavisnosti od toga koliko čamaca je u konkurenciji. Posade koje ne prođu repasaž, veslaće u B finalu koje predstavlja borbu za što bolji konačan plasman.

Dubl u sastavu Ivan Gajić i Nikola Lazov (Univerzitet iz Novog Sada) prvi je čamac sa našim obeležjima koji se otisnuo u vodu. Oni su završili kao peti u svojoj kvalifikacionoj grupi, tako da će put do finala morati da traže preko repasaža. Uprkos zaostatku od skoro četrdeset sekundi za pobednikom trke, oni nisu izgubili nadu u mogući prolaz.

Glavni cilj je da dospemo do A finala. Pokušaćemo da bolje veslamo sutra, uprkos veoma lošem vremenu, nadamo se da ćemo uspeti”, kažu srpski takmičari.

Posle njih, u istoj kategoriji, ali u drugoj kvalifikacionoj grupi, na vodu su izašli Aleksa Petrović i Marko Jovanović (Beogradski univerzitet). Završili su kao četvrti, što znači da će i oni učestvovati u repasažu. Iako nisu došli do finala, ostali su pozitivni, a ni smisao za humor nije nedostajao.

Ovo je sve bilo taktički, kako bi zavarali ostale. Cilj za sutra je da budemo u prve dve ekipe kako bi došli do A finala, a tamo je sve moguće. Ako ne uspemo, borićemo se za što bolji plasman u B finalu”.

Najbolji rezultat u kategoriji muških dublova ostvarili su Tomislav Šain i Luka Baričević sa Sveučilišta u Zagrebu. Oni su kao i većina takmičara zadovoljni organizacijom, a nestabilno i hladno vreme je ono što im zadaje probleme. Ono što ih izdvaja od ostalih i što će im svakao biti od ogromne koristi jeste činjenica da su pripreme odradili sa braćom Sinković, Martinom i Valentom, olimpijskim i svetskim šampionima u disciplini dubl skul.

Sve je organizovano vrlo dobro, ali vreme nije baš najpovoljnije, pa ima dosta talasa. Trenirali smo preko leta sa braćom Sinković što nam je dosta značilo. Sparingovali smo, oni su se pripremali za svetsko, a mi za ovo, tako da pucamo na zlato ove godine”.

Vetar je iz sata u sat duvao sve jače, a sve učestalije su se javljali i snažni pljuskovi. Kada se Jadranka Popović našla na startu, uslovi za veslanje gotovo da nisu ni postojali. Nažalost, završila je kao poslednja u svojoj grupi, ali smatra da još uvek ima šanse da prođe u finale.

Prvih 750 metara je bilo dobro i mogla sam da uhvatim priključak, ali nakon toga, bilo je zaista nemoguće veslati. Krivo mi je jer maksimum koji sam pružila nije mogao da dođe do izražaja usled lošeg vremena. Mada, gledajući druge rezultate, mislim da postoji šansa da se nađem u finalu, ukoliko odradim dobru trku”.

Poslednja trka prvog takmičarskog dana veslana je u kategoriji osmerac sa kormilarom. Naša posada u sastavu Milan Švonja, Petar Savin, Đorđe Urukalo, Nikola Saratlić, Aleksa Đoković, Ivan Grubor, Uroš Nenadić, Miloš Bašić i Tara Stajić kao kormilar, završila je kao poslednja usled nekoliko grešaka, ali uprkos tome, sa osvrtom na ostale ekipe, i dalje ima realne šanse za prolazak dalje.

Dan su obeležili Nemci i Hrvati, koji su uz standardno odlične Britance obezbedili najviše mesta u A finalima, a nisu zaostajali ni Holanđani. Ono čemu se svi nadaju jeste lepše vreme i optimalniji uslovi koji bi svakako pozitivno uticali na rezultate, te privukli više gledalaca kojih je do sada zaista bilo malo.

Kompletan spisak rezultata možete pronaći na www.results.eusa.eu

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB