Indeksi iz Zelene šume

662

Ako biste se ove nedelje stavili u ulogu carinika na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, mogli biste među stvarima košarkaša Žalgirisa pronaći pasoše, lične karte,vozačke dozvole pa i indekse… Među članovima litvanske ekspedicije koja će učestvovati na završnom turniru Evrolige u Beogradu nalaze se trojica momaka koji su pre svega petnaestak dana igrali finale Litvanske studentske košarkaške lige (LSKL) za ekipu Univerziteta Vitolda Velikog iz Kaunasa (litvanska skraćenica – VDU), pomogavši mu da se domogne 14. titule, što ga čini najtrofejnijim timom u istoriji litvanske studentske košarke. Njihova imena su Paulijus Valinskas, Gitis Masijulis Martinas Sajus. Pored pomenutog trija, brojna poznata imena litvanske klupske i reprezentativne košarke su nastupala za ovaj univerzitet.

Finalni dan USSB

Фотографија корисника VDU Krepšinio Komanda / Basketball Team

FOTO: FB stranica VDU

Kažu da je zvanična religija u Litvaniji katolicizam, iako se neretko stiče utisak da je to košarka. Njeni sledbenici redovno popunjavaju dva najveća i najpoznatija hrama u ovoj zemlji – “Žalgirio arenu” u Kaunasu i “Simens arenu” u Viljnusu. Još jedna teza koja potvrđuje činjenicu da je košarka poput religije za Litvance, jeste saznanje da se u ovoj baltičkoj zemlji košarkaške utakmice ozbiljno shvataju na svakom nivou, bilo da se radi o prvenstvu Ltvanije, reprezentativnim takmičenjima ili basketu u školskom dvorištu. U taj red ubraja se i studentska košarka, čija se liga u bivšoj sovjetskoj republici održava od 1998. godine.

Koliki se značaj pridaje studentskoj košarci u Litvaniji, najbolje svedoči podatak da je profesionalcima pod ugovorima dozvoljeno da nastupaju za svoj univerzitet. Tako su brojni reprezentativci i zvučna imena litvanske košarke nastupali u ovom takmičenju (najviše ih je igralo za VDU), čime su doprinosili kvalitetu utakmica LKSL. Ali o njima u nastavku teksta.

Srodna slika

FOTO: VDU

Momci iz redova Žalgirisa koji su pomogli ekipi VDU-a da se  30. aprila ove godine okiti 14. krunom su Paulijus Valinskas, Gitis Masijulis Martinas Sajus. Valinskas za Žalgiris nastupa od 2016. godine, Masiulis je sa U18 reprezentacijom osvojio evropsku bronzu 2015. u Grčkoj i srebro 2016. u Turskoj, dok je Sajus sa univerzitetskom reprezentacijom osvojio zlato na Univerzijadi u Tajpeju prošle godine. Njihova ekipa savladala je u finalu Univerzitet u Klajpedi rezultatom 80:68. Masiulis je proglašen za najkorisnijeg igrača finala, ubacivši 20 poena, uz 8 skokova, zabeleživši indeks korisnosti 22. Valinskas je dodao 15, a Sajus 2 poena i 7 skokova.

Pored pomenutih igrača, još trojica izabranika Šarunasa Jasikevičijusa su nosili dres VDU-a. Svakako je najpoznatije ime Paulijus Jankunas, dugogodišnji reprezentativac i najiskusniji igrač tima iz Kaunasa. Levoruki krilni centar je za ovaj univerzitet nastupao u dva navrata, u sezoni 2006/2007 i 2008/2009, osvojivši dve titule sa sjajnom ekipom koju su tih godina predvodili Mantas Kalnijetis, Jonas Mačijulis, Arturas Milaknis i Adas Juškevičijus. Upravo je ova generacija započela niz od šest uzastopnih titula, koji je trajao od 2007. do 2012. godine.

Rezultat slika za paulius jankunas

FOTO: Youtube printscreen

Naredni član družine iz Zelene šume koji je igrao za ovaj univerzitet je Edgaras Ulanovas, kome je ovo četvrta sezona u ovoj ekipi. Krilo Žalgirisa i litvanske reprezentacije je jedan od veterana studentske lige, s obzirom da u njoj igra od 2010. godine. Za sedam sezona (nije igrao u sezoni 2013/2014), osvojio je šest titula, što ga čini najtrofejnijim igračem kaunaškog univerziteta.

Još jedan od Šarasovih pulena sa indeksom u ruci je Arturas Milaknis, jedan od najboljih šutera u Evroligi. “Snajperista” litvanske selekcije i nekadašnjeg osvajača Evrolige je pet sezona nosio dres VDU-a, uključujući i sezone 2006/2007 i 2010/2011, kada su za ovaj univerzitet nastupale dve do sada najbolje generacije u njegovoj istoriji. Prva je već pomenuta, a drugu je predvodio Mindaugas Kuzminskas, “preletač” sa univerziteta u Šaulaiju, koji je po dolasku u nekadašnju litvansku prestonicu, odigrao najbolju sezonu u studentskoj košarci, beleživši u proseku 25,7 poena uz 7,3 skoka, što ga je činilo najdominantnijim igračem VDU-a te sezone.

Pored Kuzminskasa, okosnicu tima činili su već pomenuti Ulanovas, Šarunas Vasilijauskas, Adas Juškevičijus, momak poznat po tome što je na ovosezonskom meču Evrokupa između Lijetkabelisa i Budućnosti postigao čak sedam trojki za jednu četvrtinu, kao i Sim Sander Vene, estonski internacionalac koji ove sezone ima zapaženu ulogu u italijanskom Varezeu.

Od 1922. godine, otkako je odigrana prva zvanična utakmica u ovoj zemlji, košarka se na svakom nivou ovde ozbiljno shvata. Ni studentska košarka nije izuzetak, s obzirom da su brojni reprezentativci ove zemlje nastupali u njoj. VDU je njen najreprezentativniji primer. On je jedna od bitnih magistrala kojima se litvanski košarkaši kreću ka međunarodnoj klupskoj i reprezentativnoj sceni.

Spisak svedoka je podugačak: Paulijus Jankunas, Arturas Milaknis, Mantas Kalnijetis, Jonas Mačijulis, Mindaugas Kuzminskas, Edgaras Ulanovas, Arturas Gudaitis, Šarunas Vasilijauskas, Adas Juškevičijus, Lukas Lekavičijus, Martinas Ehodas, Vitenis Lipkevičijus i mnogi drugi.

Ostaje pitanje da li će po odlasku iz Beograda aerodromski detektori u putnoj torbi Žalgirisa locirati trofej Evrolige pored indeksa i ostalih dokumenata i da li će Gitis Masijulis stati rame uz rame sa ocem Tomasom, koji se sa ovim timom 1999. popeo na krov Evrope. Kažu da na Fajnal-foru nema favorita, a Šarasova Zelena šuma je itekako nepregledna…

Rezultat slika za euroleague 1999 zalgiris

FOTO: Zvanični sajt Evrolige

 

Naslovna fotografija: zvanični tviter nalog KK Žalgiris

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB