IM: Neka se ponovi Moskva u Gvangžuu

393

Na predstojećoj Univerzijadi koja će se odigrati u severnokorejskom gradu Gvangžuu od 3. do 17. jula Srbija puca iz svih oružja. Iz vode vreba podmornica Čaba Silađi i armada zvana vaterpolo reprezentacija Srbije sa kapetanom Vladom Vujasinovićem. Vazdušnu jedinicu predvodi neustrašivi Emir Bekrić, a pešadiju general-major Milica Mandić. Vatreno oružje biće u rukama proverenih profesionalaca, među najboljima u Evropi i svetu – Ivane Maksimović, Dragane Todorović i Katarine Biserčić. Ovaj trio je pre pet godina osvojio zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu pa se s pravom nadamo još jednoj medalji na Dalekom istoku. Za Sportindeks govorila je Ivana Maksimović, naša olimpijska vicešampionka, i nova – stara državna prvakinja.

Finalni dan USSB

Da li si ikada učestvovala na Univerzijadi i šta očekuješ od svoje ekipe?

Ovo je moja prva Univerzijada, imala sam šansu već da idem dva tri puta ali uvek nešto iskrsne ili bude malo vremena u odnosu na druga evropska prvenstva tako da nisam nikada bila. Jako se radujem, zaista ide sjajna ekipa. Vredno radimo da ispunimo sve što ljudi očekuju od nas, neće biti nimalo lako jer ne znamo kako će sve to da izgleda  i sa čime se susrećemo, ali bez obzira na to zaista treniramo intenzivno da bismo tamo pružili svoj maksimum, i nadam se da će to doneti i rezultate.

Koliko znači kada nastupaš sa ekipom sa kojom si već ostvarila veliki uspeh?

Idemo nas tri koje smo 2010. godine bile prvakinje Evrope u juniorskoj konkurenciji, a sad idemo kao seniorke i volela bih da napravimo još jedan veliki uspeh. Takmičim se i timski i pojedinačno, opet kažem da nikad nisam bila pa ne znam kako to sve tačno ide, ali zaista ide super ekipa i očekujemo jako dobar rezultat.

ESMOSKVA BOZE PRAVDE SRBIJA PRVA

Prošle godine u Moskvi osvojena je zlatna medalja, da li to predstavlja dodatan pritisak na vas?

Moskva je nešto što je jako teško ponoviti zato što biti najbolji u Evropi, pobediti Nemice i Italijanke, zaista je veliki zalogaj, ali ne damo se. Ovo je ipak druga disciplina, u pitanju je mali kalibar ali verujem da zaista možemo mnogo da pružimo, da smo dosta jake, tako da bih ja najviše volela da se Moskva ponovi, i to u Gvangžuu.

Takođe si proglašena za sportistu – uzora u Nanjingu prošle godine, a ove nastupaš u Gvangžuu. Možda je daleki istok taličan za tebe?

Koreja je nekako država koja meni leži i donosi mi sreću tako da verujem da ćemo super i da se provedemo, i da ćemo imati zaista velika i jaka takmičenja  a to mene posebno raduje.

Finale

Kvota za Rio je ispunjena, karte su čekirane, u predstojeća takmičenja ulaziš hladne glave. Da li to predstavlja neku prednost za tebe?

Ja sam taj deo prebrodila još na početku godine tako da sam sad mirna što se toga tiče, imam kvotu i stvarno se mirno spremam. To na neki način i smanjuje pritisak na mene na predstojećim turnirima, pa se nadam da će i rezultati biti dobri.Pored Univerzijade čeka me i Evropsko prvenstvo u Mariboru, ali to što sam ispunila kvotu ne znači da treba da se opustim, već da nastavim da radim još više.

I pored toga što si veoma uspešna u streljaštvu, što si diplomirala ekonomiju, i dalje nalaziš vremena za obrazovanje. Koji fakultet predstavljaš u Koreji?

Pa kao što si i rekao, ja sam diplomirani ekonomista ali studiram i dalje na Visokoj sportskoj zdravstvenoj školi za sportskog trenera, tako da „sa njima“ idem na Univerzijadu. Ipak je to sportski fakultet i meni je drago što imam priliku da predstavljam njih. Baš kad sam mislila da je sve gotovo što se akademskih obaveza tiče, nastavila sam, jer se čovek uči dok je živ.

ES MOSKVA MAKSIMOVIC ARSOVIC TODOROVIC

Kažu da je u streljaštvu bitna mirna ruka, šta je ono što je tebe dovelo na vrhunski nivo?

Mirna ruka za vrhunske rezultate u mom slučaju nije presudna, ja sam jako temperamentna i osoba koja uopšte nije kompetentna za streljaštvo, tako da je meni trebalo duplo više truda da se uklopim u sve ovo. U našem sportu je glava devedeset posto uspeha. Koliko si miran u glavi, koliko imaš samopouzdanja, koliko si spreman da u nekim situacijama i rizikuješ, kada je teško, kada imaš tremu , da jednostavno budeš hladan i da se izboriš sa tim. To je meni i dan danas izazov jer sam ja poznati tremaroš, svako finale doživljavam kao život ili smrt.

Streljaštvo nije atraktivno poput odbojke, košarke, tenisa… Šta je tebe navelo da se baviš ovim sportom?

U početku sam tražila sebe u drugim sportovima, košarci, odbojci, fudbalu, u svemu sem u ovome. Nekako nije to bilo za mene, ali stvarno se od prvog treninga vidi kada si za nešto talentovan što je prevagnulo da nastavim sa streljaštvom. Streljaštvo može mnogo toga da pruži, počevši od putovanja, preko mnogo poznanstava, ja sam stekla prijateljstva za ceo život, jednostavno ti pomaže da budeš bolja osoba. Sve se odigrava u tebi, ne može ni sudija da ti pomogne, ni trener, niko, jer kada si na vatrenoj liniji i kada pucaš, tada se boriš sam sa sobom, to je ono što oplemenjuje čoveka, a ja sam postala bolji čovek upravo zbog streljaštva.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstNIŠ: Budi deo Sportindeks tima
Naredni tekstVršačka Olimpijada, jer zabava ne prestaje
Studiram na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu na odseku za medijske studije. Bavim se aktivno sportom više od petnaest godine i sportsko novinarstvo je ono čime planiram da se bavim na najvišem nivou.