Gomeljski: Na Balkanu se kvalitetnije radi nego u Rusiji

187

Nekoliko dana nakon Ol-star mečeva odigranih u Pioniru između studenata bivšeg Sovjetskog saveza i Jugoslavije kao i između sovjetskih i jugoslovenskih legendi igre pod obručima, sa sajta Sportbox.ru prenosimo vam intervju sa Vladimirom Gomeljskim, košarkaškim stručnjakom i komentatorom. Vladimir Gomeljski je ruski TV komentator, novinar i pisac, bivši sovjetski profesionalni košarkaš koji je celu svoju karijeru proveo u moskovskom CSKA. 1975. godine dobio je titulu „Majstora sporta međunarodne klase“. Četvorostruki je šampion SSSR-a u košarci kao i osvajač Kupa SSSR-a. Kao sportski komentator debituje 1989. godine, a 2008. je radio i kao novinar-komentator u zabavnim emisijama. Gomeljksi je autor dve knjige: „NBA“ (2007.) i „Tata. Veliki trener“ (2008.)  Govorio je o Međunarodnoj studentskoj košarkaškoj ligi, prisećao se prijateljstava iz bivše Jugoslavije ali nije izostavio ni probleme koji postoje kada je studentska košarka u pitanju.

Finalni dan USSB

 

Od trenutka osnivanja Međunarodne studentske košarkaške lige prošlo je šest meseci. Da li se projekat održava?

 MSBL je veoma dobar i popularan projekat, koji još uvek nije dao rezultat ali se nadam da će obavezno dati. Celom ruskom studentskom sportu i univerzitetskoj košarci treba podrška koja će podići naš omiljeni sport na viši nivo. Sada nije teško stvoriti materijalnu bazu za košarku, mnogo je teže zainteresovati studente da je igraju. Asocijacija studentskog sporta Rusije i MSBL moraju biti u stanju da to zajedno urade.

 

Da li će u budućnosti MSBL dostići nivo američke koledž košarke?

Idemo po fazama, korak po korak. MSBL je jeftin projekat, nije skup i još uvek nema za cilj zaradu. Budžet naše lige je samo 40 miliona rubalja, milion evra. Potpuno neočekivano, Velika Britanija, zemlja u kojoj se fudbal igra od pamtiveka, stvorila je studentsku košarkašku diviziju i stupila u MSBL.

 

Nedavno su se MSBL pridružili timovi balkanskog regiona. Da li je to obećavajući pravac?

Posmatrao sam meč studenata Istoka i Zapada u Beogradu. S jedne strane, bilo mi je prijatno i interesantno a sa druge strane, bilo je sramno, jer je kvalitet rada dece i trenera u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori očigledno veći nego kvalitet rada naših, samim tim su i njihovi rezultati bolji.  Kod igrača u vašem regionu se vidi bolja uigranost iako su naši momci fizički spremniji, talentovaniji i viši. Balkanci su bolje uigrani, oni su naučili da igraju kao tim. Ovo sugeriše da  ni na nivou dečijih sportskih škola ni na nivou univerziteta kod nas nema dobrih trenera uopšte ili nisu zadovoljni uslovima rada.

 

Uprkos očekivanjima, meč legendi u Beogradu nije napunio salu i nije bilo glavnih zvezda – Sabonisa, Divca, Bodiroge?

Najavili su najveće zvezde – Kićanović, Dalipagić, Slavnić ali oni nisu bili u hali. Najviše mi je žao što nisam video Kiću, a družimo se toliko godina… U naše vreme smo igrali jedan protiv drugog a sada se viđamo, prisećamo, kao da smo ponovo mladi. Kako smo se borili jedan protiv drugog – sve je to bilo i prošlo, sada se samo prisećamo svega sa osmehom. Veoma mi je drago što sam video Mirka Novosela i Ranka Žeravicu. Oni su bili prijatelji mog oca i još uvek su u košarci. U principu, ova dva dana u Beogradu su dobro provedeno vreme pred Olimpijadu u Sočiju.

 

Suparništvo nije smetalo vašem prijateljstvu?

Tada nam je smetalo jer smo se borili do krvi i na terenu se nismo družili. Mada smo i mi i oni imali igrače koji su održavali fine i džentlmenske odnose i na terenu i van njega. Kod Jugoslovena je to bio jedinstveni Krešimir Ćosić. I naši Sergej Belov i Modestas Paulauskas družili su se sa jugoslovenskim igračima ali ne na terenu. Ništa nije uticalo na naše odnose ali je rat 70-ih uticao na moju generaciju i sve se to završilo porazom na Olimpijadi 1980. godine. Zatim su nam se karijere završile, počeli smo nove živote. Iz moje generacije je mnogo malo ljudi ostalo u košarcu. Evo, jedino Stasik Eremin je srećni izuzetak, kao i Tolik Miškin.

 Ekaterina Baleva, Sportbox.ru

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFON-ovci ispali iz kupa
Naredni tekstUSSKG nagradio Milanka Petrovića
Zdravo, ja sam Aleksandra! Studentkinja novinarstva na FPN-u, sportindeksovac, nesuđena glumica i jednog dana, nadam se, dobar sportski novinar! Kritikujte, pišite, komentarišite na aleksandra radivojevic93@gmail.com Moji tekstovi