Futsalerke Beogradskog Univerziteta postale članice KMF “Meteora futsal” iz Zagreba

939

Da studentski futsal otvara brojna vrata dokazale su tri futsalerke Univerziteta u Beogradu. Marija Armuš i Jovana Jevremović, studentkinje Fakulteta organizacionih nauka i Barbara Izgarević, studentkinja Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, zvanično su postale članice KMF “Meteora futsal” iz Zagreba.

Finalni dan USSB

 

Ove tri studentkinje zbog administrativnih problema bile su onemogućene da igraju prvih šest kola u Prvoj ligi Hrvatske u malom fudbalu. Međutim, u nastavku će pokušati da se izbore za mesto u ovoj novoformiranoj zagrebačkoj družini.

Za Sportindeks Marija Armuš, inače bivši kapiten futsal ekipe FON-a, otkrila je kako je došlo do realizacije transfera: “Prošle godine smo učestovale na Zagreb Winter Cup-u, koji je apsolutno najjači ženski futsal turnir. Ove godine smo takođe učestvovale i oba puta smo se plasirale u četvrtfinale. U Zagrebu sam imala priliku da upoznam velikog prijatelja ženskog futsala i entuzijastu Vedrana Prgu, sada predsednika Meteore. Već par godina unazad on sa velikim uspehom organizuje turnir i samim tim je razmatrao ideju da osnuje svoj klub. Njemu se svidelo kako Barbara, Jocka i ja igramo i koju želju imamo, te nas je prošle godine i pitao da li bismo bile članice njegovog kluba, ukoliko bi ga osnovao. Posle pola godine klub se osnovao i krenuli su sa pripremama, a nas tri smo trenirale u Beogradu. Nama je bio san da krenemo sa profesionalnim bavljenjem futsalom”, objasnila je Armuš i dodala:  “Znale smo da će ovo biti i veliki korak za ženski futsal. Međutim, naišle smo na prepreku oko papirologije. Naš savez je poslao deo papira za registraciju, ali je nedostajao jedan papir kojim bi se potvrdila naš međunarodni transafer. Kako se naš savez nije oglašavao oko toga, bile smo sprečene da odigramo prvih šest kola lige, ali nam to nije bila prepreka da 15 dana provedemo sa ekipom u Zagrebu. Imamo dobrog i strpljivog trenera, željnog da nam prenese znanje. Sviđa mi se što možemo da naučimo drugačiji sistem igre. Kao kapiten FON-a dosta sam treninga smišljala sama i učila nove stvari, sada kada sam predala traku Kristini uz Natasu Prčetić sve funkcioniše perfektno i bez mene. Sazreli smo kao ekipa i jako mi je drago što sam sa njima prošla sve dečije bolesti koje neki ženski tim može da ima. One su me najviše oblikovale u ovo što sam sada. Napokon i zvanično imamo registracije i jako sam nestrpljiva da pomognem ekipi da napravimo dobar plasman. Nastavak prvenstva je 17. i 18. februara u Šibeniku. Takođe bih napomenula i da su ostale devojke jako dobre i kao igračice, većina je sa velikog fudbala i dosta se brzo kapiramo. Lepo su nas prihvatile i bile uz nas kao podrška dok nam nisu odobrili papire. Mlada smo ekipa i nepoznata ostalim u ligi. Najvise bih volela da se ova vest pročuje i da se još neke kvalitetne igračice oprobaju u profesionalnom futsalu. A iskreno se nadam da smo skroz blizu oformljavanju lige kod nas”, izjavila je Armuš.

Njena saigračica iz ekipe FON-a, Jovana Jevremović nije krila zadovoljstvo zbog prelaska u KMF “Meteora futsal”:  “Futsal je u mom životu postao jako bitna stvar i nešto u čemu uživam i za šta rado izdvajam možda i previše vremena. Tako barem neki kažu. Presrećna sam što sam pronašla klub za koji mogu da igram. Mi u Srbiji nemamo zvanično prvenstvo, tako da je ovaj transfer jako velika stvar, kako za mene, tako i za ženski futsal. Možda nakon ovoga ljudi u savezu shvate da ima devojaka i to jako talentovanih i spremnih za rad, pa naprave i oni korak u razvoju ženskog futsala”, rekla je Jevremovićeva i otkrila nam je koja su njena očekivanja: “Svesna sam da predstoji težak rad jer je potrebno uklopiti obaveze na fakultetu sa stalnim odlascima u Zagreb. Takođe je potrebno izboriti se za mesto u timu, ali me svi ti izazovi jako raduju. Volim Zagreb, sviđa mi se ekipa, liga je kvalitetna. Biće dosta posla, ali sve u svemu očekujem jedno prelepo iskustvo. Kada sam se priključila ženskoj futsal ekipi FON-a nikad nisam razmišljala o pravoj futsal karijeri, niti očekivala da će se nešto ovako dogoditi. Vremenom su se stvorile i te pomisli i želje i eto nas sad i na tom putu”.

Kapiten futsal ekipe Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, inače i članica ženske futsal ekipe Fakulteta organizacionih nauka, Barbara Izgarević prelaskom u klub iz Zagreba ostvarila je svoju želju da profesionalno igra i negde van Srbije. “Već dve godine nastupam za žensku futsal ekipu Fakulteta organizacionih nauka na Zagreb Winter Cup-u. Organizator tog turnira Vedran Prga, koji je osnivač i predsednik KMF “Meteora futsal”, na prvu loptu je prepoznao kolika je opsesija za Mariju, Jovanu i mene futsal. Kada je odlučio da otvori klub, “devojke iz Srbije” su bile među prvim članicama. Medjutim, imale smo problem oko papira za registraciju, ali sada je sve u redu. Sredinom februara ćemo igrati prvu zvaničnu utakmicu. Oduvek sam mastala da igram negde van Srbije, taj san je prvenstveno bio vezan za veliki fudbal. Skoro sam prestala da igram veliki fudbal i skroz se prepustila čarima futsala. Kako kazu stariji ljudi, kada se jedna vrata zatvore, duga se otvore. Tako su se meni otvorila velika vrata futsala, prosto nije bilo moguce zaobici ih i ne krociti u prelep svet futsala”, istakla je Barbara i nastavila: “Za Hrvatsku ligu se nisam baš ni odlučila, kockice su se jednostavno sklopile. Priliku da zaigramo profesionalno futsal smo dobile i sa velikim oduševljenjem prihvatile. Na ZWC-u nastupaju i profesionalni klubovi Hrvatske lige, tamo smo imale priliku da se upoznamo sa veoma dobrim i tehničko-taktički pripremljenim ekipama. Izdvojila bih MC Plus i ZMNK Alumnus, po meni su ove dve ekipe najkvalitetnije i najspremnije, prave “mašinerije” na terenu. Mislim da je ovo još jedan veliki korak u nasoj istoriji koju vec godinama ispisujemo na fenomenalan način. Smatram i da na pravi način promovišemo ženski futsal i dajemo prostora za mnoge stvari”.

Barbara i Marija su najbolje drugarice, te ne čudi i što su zajedno napravile ovaj korak: “Mnogo mi je drago sto sam u svemu ovome sa Marijom i sto ću baš sa njom ostvariti san. Da sam nastavila da igram fudbal i da mi se ponudila prilika da idem negde van Srbije to ne bi bilo sa njom.  Sve ovo je mnogo zanimljivo i sve što smo uradile za ženski futsal ima svoju težinu. Dodala bih i da mi je mnogo drago što se mlada nada ženskog futsala Jovana Jevremović priključila nama dvema. Zajedno stvaramo istoriju” izjavila je Izgarevićeva.

Ona nije zaboravila ni na našu mušku reprezentaciju koju očekuje Evropsko prvenstvo u Sloveniji: “Muški futsal je u ekspanziji, predstoji Evropsko prvenstvo koje se održava u Ljubljani. Naša reprezentacija će otvoriti prvenstvo protiv domaćina  Slovenije i ovu priliku bi iskoristila da im poželim svu sreću. Volela bih da naši reprezentativci dođu do medalje jer bi to pomoglo da se mladi igrači još više zainteresuju za futsal, a mislim da bi tada i devojke radije počele da igraju mali fudbal. Kada bi u Srbiji postojala ženska futsal liga, znam da bi veliki broj devojaka koje igraju veliki fudbal zaigrale i futsal. Možda bi čak, kao i ja, prestale sa bavljenjem fudbalom i posvetile se igri na petoparcu” jasna je Barbara.

 

FOTO: Privatna arhiva

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB