Futsaleri Ekonomskog fakulteta srcem i drugarstvom do titule

482

Futsaleri Ekonomskog fakulteta postali su šampioni prvi put organizovane lige Sportskog udruženja Univerziteta u Beogradu. U sezoni bez ijednog poraza, nakon osvojenog Svetskog kupa za studente ekonomije, koji se odigrao u Rimu, najavili su i medalju u domaćem takmičenju, a obećanje Dušana Dujovića ubrzo je postalo stvarnost.

Finalni dan USSB

 

Okosnicu ovog tima čine igrači koji su igrali za Klub malog fudbala Ekonomist u Drugoj ligi Srbije a zatim i došli do plasmana u Jedinstvenu ligu Srbije. Njihova sezona je bila veoma uspešna, ali Ekonomski fakultet očekuju i određene promene u sastavu, pa je pred njima period uigravanja na letnjim turnirima. O tituli, timu i uspehu govorili su  kapiten i golman Nikola Atanasković, golman Filip Grujić, napadač Vladimir Jovović i trener Dušan Dujović.

Nekoliko dana posle finala protiv Pravnog fakulteta i slavlja, igrači šampionske ekipe su konačno shvatili kakav uspeh ova titula predstavlja. “Posle pet dana poruka na društvenim mrežama, sad je utihnulo i došao je period kada treba sami sa sobom da sredimo utiske, da shvatimo kakav smo uspeh napravili, koliko je velika pobeda i cela sezona uspešna. Titula iz Rima i ova titula u domacem prvenstvu znače toliko da je osećaj iz dana u dan bolji. Meni lično je draža titula iz Rima, jer sam taj Rim četiri godine ranije tragično izgubio,  ali ova je ogroman uspeh, posle deset godina da se titula vrati na EKOF. Mislim da je to ova generacija zaslužila jer je najvrednije radila, bila drugarski  tim i to daje težinu tituli”. Igrati novoforimiranu ligu i krenuti sve iz početka, ovim momcima nije predstavljalo problem. “Nije pritisak igrati ligu koja se prvi put organizuje, ne razlikuje se ništa od drugog takmičenja, jer smo svi iskusni,  što iz druge lige, što sa inostranih i domaćih turnira, ali je ogromna čast biti prvi. Zato mi je drago što se i Univerzitetski sport diže na viši nivo. Nadam se da će kroz pet ili deset godina ova liga biti izuzetno dobra i biti na neki način razvojna liga za  savezno takmičenje, za prve lige Srbije”, naglasio je budući prvi golman ekipe, Grujić.

Finalni meč odigrale su jedine ekipe bez poraza. Futsaleri EKOF-a su se plasirali u meč za titulu nakon pobede posle penala protiv Građevinskog fakulteta, dok su Pravnici bili sigurni protiv Elektrotehničkog fakulteta rezultatom 4:0. “Pobedu u finalu i titulu nam je donelo samo srce i odnos prema igri, pogotovo u važnim utakmicama. Pravni je, pojedinačno, kvalitetniji od nas, da ne kažem duplo jer imamo Vladu, ali kvalitetniji su dosta. Međutim, hemija u ekipi i drugarstvo, to što smo jedan za drugoga uvek tu, to je presudilo”, istakao je jedan od trenera ekipe, Dujović.

Ekonomisti su u grupnoj fazi imali skor od devet pobeda i jednog nerešenog meča, protiv Saobraćajnog fakulteta, za gol razliku plus 30. Atanasković je naglasio da je ipak najteži meč do titule bio u polufinalu, protiv GRF-a: “Ista su ekipa kao mi, igraju srcem, a mi imamo problem sa ekipama koje nas ne napadaju, jer mi to ne znamo da radimo. Naša igra se  bazira na kontra napadima, a to smo i od Pravnog očekivali. Što nas neko više napada, više se povlačimo, i čekamo kontru. GRF je znao to i igrali su isto kao mi, pa je zato otišlo i na penale. Na tom meču nije bilo previše prilika, pa su i penali bili najrealniji”, rekao je dosadašnji kapiten EKOF-a.
IMG_5388

Ovu ekipu između ostalog karakteriše i to što u ekipi igraju i dva futsalera koja ekipu predvode i pored terena. Reč je o Filipu Grujiću i Dušanu Dujoviću, koji su bili zaduženi za taktiku, pripremu i treniranje. Takođe, karakteriše ih i timska igra na terenu, dok je za atmosferu zadužen Jovović.”Na terenu se niko posebno ne ističe, pravi smo tim, a u svlačionici je Jovovic glavni”, istakao je Grujić, dok se Dujović nadovezao pričom o karakteru ekipe ali i veru u svoje saigrače: “Protiv TMF-a smo igrali sa pet igrača i tada smo prelomili sezonu. Gubili smo i krenuli sa pet igrača, izvukli se iz poraza i pokazali karakter. Najava medalje na polusezoni je bila vera u kvalitet i rad koji smo pružili. Do Rima, kako smo trenirali, ja sam verovao da možemo da napravimo nešto. Bio sam siguran da ćemo u finalu igrati protiv Pravnog, pa šta bude, biće”, rekao je Dujović, a zatim i istakao značaj i ulogu predsednika Sportskog društva Ekonomist, Zorana Kuljače u ovoj ekipu: “Kuljača je zaslužan za sve van terena, da da savet pre meča i to. A za vreme utakmice Filip i ja”, rekao je Dujović, dok je Atanasković dodao: “Ekipu je vodio Grujić zajedno sa Dujovićem i u Rimu i poslednje tri, četiri utakmice u ligi. Imao je Grujić  nekoliko dobrih izmena, recimo protiv Mašinca, kada je uveo Radisavljevića, koji je posle 20 sekundi dao gol”.

I velike, šampionske ekipe, susreću se sa problemima tokom sezone, EKOF je svoje uspeo da reši do završnice. “Bili smo u problem jer Vladimir dugo nije mogao da postigne gol, a onda kad je bilo najpotrebnije, on je rešio. Ali smo ove godine podelili uloge i to je najbolje funkcionisalo u finalu. Filip je sve vreme pored linije držao koncentraciju igračima. Napravili smo sistem”, rekao je Dujović, dok je Atanasković istakao da su sistem preuzeli iz kluba. “Nama je u finalu igralo deset igrača. Sistem smo preuzeli iz Ekonomista i to se pokazalo dobro”.

IMG_5403

Igru EKOF-a  karakteriše čvrsta odbrana, a Jovović ističe da je ključ u golmanima. “Obzirom da se naša igra bazira na odbrani, golman je u velikoj meri doprineo svim našim pobedama. Što se tiče Grujića i Dujovića, tu su, pre svega kao naši drugari, a zatim i naše starije kolege, da nas usmere ka pobedi”.

Bedem na golu EKOF-a tokom sezone su predstavljali Grujić, golman KMF Samo Pravo i Atanasković, kapiten KMF Ekonomist. “U ekipi sam već četvrtu sezonu i od sledeće ću biti prvi golman. Tokom grupne faze smo se smenjivali, ali kad je krenula eliminaciona faza, tu nije bilo dileme, zbog toga što su zajedno u Ekonomistu i to je ritam koji se drži,  golman koji više brani. Ja sam i u svom klubu, dogodine u Prvoj  ligi, na kraju branio možda poslednjih pet kola. Mislim i da sam tu šansu iskoristio i pokazao šta umem”, naglasio je Grujić, dok se Atanasković oprostio od studentske lige: “ Šest godina igram za faks, a povlačenje je bilo dogovoreno mnogo pre finala. Godinama branim, od 17. godine i svaka utakmica je novo iskustvo, iz jedne u drugu utakmicu popravljaš greške, sakupljaš iskustvo iz meča u meč, nisu tu ni inostrani turniri, ni reprezentacija pomogli. Imam i neke običaje i to kod penala, dosta igrača znam, sa mnogima sam igrao i to sve znači. Uzajamno se savetujemo sa Filipom. On više savetuje igrače, tako se namestilo. Kada branim, ne razmišljam o ostalim stvarima, skoncentrisan sam samo na odbranu, a sada Dušan i Filip brinu o ostalim igračima”.

Kako se sezona bližila kraju, ekonomisti su imali sve veću podršku sa tribina, uglavnom svojih kolega sa fakulteta, koji su predstavljali EKOF u drugim sportovima. “Na našim mečevima je mala posećenost, osim kad igramo sa jačim ekipama poput FON-a i Pravnog, tada dolaze i kolege iz ostalih sportskih sekcija, to nam dosta znači, pomaže da damo svoj maksimum. Meni lično je veliki motiv puna tribina i zahvaljujemo se navijačima što su došli u finalu da nas podrže, uzvratili smo u finalu odbojkašicama”, naglasio je Jovović.

Dugo su čekali studenti, igrači i navijači Ekonomskog fakulteta na uspeh kao što je ovaj iz Rima ili iz studentske lige, a zatim je to jedna ekipa u istoj sezoni uspela da osvoji. “U ekipi sam više od pet godina i kad su bili stariji svi smo se družili, ali je  bio jaz. A sad smo svi približnih godina, sadašnja generacija je bliza sad nego ta prošla. Ona je tehnički bila bolja, ali je falilo neke hemije”, na reči Atanaskovića nadovezao se i Jovović koji smatra da je drugarstvo van terena presudno, dok Dujović veruje da su postali šampioni, srcem.

18986573_1549520725089815_999134852_o

U sledecu sezonu ekonomisti ulaze bez četvorice standardnih prvotimaca. Titulom SUUB lige su se od dresa fakulteta oprostili pored Atanaskovića i Dujovića i Vladimir Đorđević i Igor Radaković. “Vidi se da smo obratili paznju na smenu generacija, odlaze igrači koji su igrali a već sada imamo dva igrača koji su prva godina. Do početka sledeće sezone će se raditi da se uigraju. Biće teško ponoviti sezonu kao što je ova, dve ogromne titule koje se brane, pogotovo što istorija pokazuje da ni domaće prvenstvo a ni Svetski kup nijedna ekipa nije uzimala dve godine zaredom. Mnogo truda će trebati, mnogo motivacije, ali na nama je da radimo”, rekao je Grujić a Atanasković dodao: “Problem je kod novih igrača što ne znaju futsal i ne možeš ga ubaciti da igra, jer su igrali fudbal do fakulteta i treba minimum godinu dana da nauči da igra, šta da radi i to,ali opet sve zavisi od njega”.

KMF Ekonomist je ove sezone došao do trećeg mesta u ligi, kome se malo ko nadao, a deo tima su činili i prvotimci Ekonomskog fakulteta. Upravo je to treće mesto značilo i plasman u prvi put organizovanu Jedinstvenu futsal ligu Srbije. Ipak i sami igrači ističu da su više želeli uspeh sa fakultetom. “Nama je cilj bio studentska liga, a Ekonomist je krenuo kako je krenuo, nisu nas stavili ni u top pet, ali iskreno cilj nam je bio da doguramo što više, ali bez pritiska, već je studentska liga bila važnija. Primarno je da sledeće sezone  ostanemo u toj ligi. Dosta je teže klubovima iz Beograda, jer sami jure sponzore, finansijski nije isplativo. Imamo podršku fakulteta, sve oni plaćaju, ali je to opet malo”, rekao je Atanasković, a Dujović dodao: “Mi nismo klub koji ima vlasnika, pa mu nešto traži, već sportsko društvo sa fakulteta, entuzijasti, skupili smo se da igramo i šta bude, bez pritiska”. Značaj zajedničkih treninga u Ekonomistu i uspeh sa timom, istakao je i Jovović: “Za fakultet igra nas četvorica iz Ekonomista i sigurno da su ti treninzi urodili plodom. Dosta akcija koje smo naučili u Ekonomistu, iskoristili smo u studentskoj ligi, koji su rezultirali golovima. Treninzi za Ekonomist  su nas kondiciono digli i fizički smo bilo spremniji i to sve znači da u studentskoj ligi damo više”. Grujić je pak bio deo ekipe koja je zauzela prvo mesto u ligi i plasirala se u najviši rang srpskog futsala. “Zdrava sportska priča je biti deo tima. Trenirati, raditi i stići do cilja sa svojom ekipom. To mi se na kraju isplatilo. U Samo Pravu nas je bilo trojica na početku sezone, a znao sam da ću dobiti u nekom trenutku šansu i upravo kad sam je dobio u drugom delu sezone, ja sam je i iskoristio. Iskreno se nadam da će sto više ljudi početi da igra futsal i da će se što više klinaca uključiti u školice futsala koje su sve aktuelnije i u Beogradu i u unutrašnjosti i da ćemo imati jednu zdravu reprezentaciju koja će biti kompetentna da osvaja velika takmičenja”.

Na majicama ovih momaka nalazio se natpis koji su iz pobede u pobedu, iz utakmice u utakmicu stalno isticali: “Važno je, lepo je”. Međutim, titulu su još tokom prošlogodišnje Ekonomijade najavili natpisom “Danas Lester, sutra Ekof”. “Prošle godine kada je Lester osvojio titulu, pred Ekonomijadu nam je trebalo nešto što ćemo staviti na majice i bila je aktuelna prica o Lesteru pa  smo iskoristili”, objasnio je Grujić,  na šta je Dujović dodao: “Zakasnili smo jednu godinu ali dobro je. ”

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstFON prvi šampion SUUB lige!
Naredni tekstSrdanović odlučio pobednika
Studentkinja sam novinarstva. Zelja i cilj su mi izvestavanja sa kosarkaskih i vaterpolo utakmica, a san mi je Novogodisnja turneja cetiri skakaonice.