FON treći put zaredom prvak SUUB košarkaške lige!

1208

Košarkaši Fakulteta organizacionih nauka su po treći put postali prvaci Lige Univerziteta u Beogradu. U utakmici punoj preokreta ekipa FON-a savladala je ekipu Mašinskog fakulteta rezultatom 81:75 (17:25, 20:16, 19:23, 25:11).

Finalni dan USSB

 

Utakmicu je bolje otvorila ekipa Mašinskog fakulteta. Dva prodora u dva vezana napada je realizovao Danilović. Šinik je imao spreman odgovor u vidu solo-prodora po čeonoj liniji koji je pretvorio u poene. U narednom napadu Miljković je ostao sam pod košem i lako položio loptu u koš. Obe ekipe su ušle u utakmicu veoma agresivno i veoma raspoloženo u napadu, pogotovo u prvih pet minuta susreta. Trojkom sa osam metara Stojić je razbio monotoniju na terenu koja je vladala iz napada u napad. Na njega se nadovezao već u sledećem napadu Danilović koji je posle serije driblinga napravio sebi prostor i pogodio za tri poena. Za FON je posle par praznih minuta pogodio Pešić uz faul i slobodno bacanje koje je realizovao. Opet je Stojić u sledećem napadu pogodio za tri poena i tako povećao prednost svoje ekipe. Nakon par nerealizovanih napada svoje ekipe Smiljanić je oštro probio odbranu i krenuo na polaganje, ali ga je Jeković izblokirao. Već u sledećem napadu Miljković  je Jekoviću vratio istom merom i zaustavio ga na obruču. Još dva brza prodora pogodio je Miljković za svoju ekipu, dok je Igrutinović dao trojku na isteku vremena za napad svoje ekipe i time smanjio prednost protivnika. Ekipa mašinca vodila je 25:17 na kraju prve četvrtine.

Druga deonica donela je raspoloženiju ekipu FON-a. Odmah je Jeković dao dva bacanja posle faula pod košem. Odbrana fonovaca je u sledećem napadu popustila, tj. strana pomoći nije reagovala što je Miljković iskoristio i bez problema položio loptu u koš. U ekipi mašinca probudio se i Gojak koji je prodorom kroz skoro celu odbranu uspeo da postigne koš. Stojnić i njegova ekipa nastavili su u istom ritmu u napadu i ako je u odbrani sve više bilo prostora za igrače FON-a da kreiraju svoju igru. Tokom napada koji nije obećavao Stojnić je pogodio težak šut u stilu Ajversona i time digao publiku na noge. Vezala je potom ekipa FON-a šest lakih poena preko Jekovića i Virijevića što je ekipu mašinca nateralo da traži tajm-aut. Šinik je pored asistencija koje je delio u ovoj četvrtini pokazao da ume i da prodorom razbije odbranu protivnika. Miljković je nastavio svoj košgeterski niz i u ovoj četvtini sa par ulaza u reket protivnika. Igra obe ekipe zasnivala se na tranziciji i što manje dodavanja. Ekipa mašinca dobila je dve tehničke greške u kratkom vremenskom roku što je Vukasnović iskoristio i realizovao oba bacanja. Poslednje poene pred poluvreme postigao je Smiljanić prodorom preko celog terena bez mnogo muka položivši loptu u koš. Rezultat na poluvremenu bio je 41: 37 u korist ekipe Mašinskog fakulteta.

Statistika Mašinski fakultet
Mašinski fakultet Poeni Šut za 1p Šut za 2p Šut za 3p Of. skok Def. skok Asisten. Blokada Iz. lopte Ukr. lopte
Smiljanić 1 2 1/3 0/2 0 1
Vereš 4
Danilović 5 21 2/4 5/6 3/5 2 2 3 1
Garić 7 4 2/6 4 1
Gojak 8 8 1/4 2/3 1/6 2 2 1 1
Stojić 9 15 1/1 1/3 4/6 2 3 3 2
Rakić 10
Dimić 14
Miljković 19 18 8/10 5/7 2 8 2 1
Perković 23 7 2/2 1/2 1/7 3 7 1
Miloš 33
Bojović 91 2 1/1 1
U trećem kvartalu viđena je velika borba, pogotovo pod košem. Gojak je trojkom preko ruke čuvara otvorio ovu četvrtinu i tako nagovestio veliku borbu. Igralo se od koša do koša, obe ekipe skoro da nisu promašivale, naročito šuteve sa distance. Danilović je u sitlu Vestbruka dva puta pretrčao ceo teren i poentirao u dva vezana kontranapada. Jeković je na drugoj strani pod košem dominirao i lako postizao poene posle ofanzivnog skoka. Tokom velike borbe za loptu desila se i ružna scena da terenu hale „Radivoj Korać“. Gojak i Šćekić su se sudarili glavama, a oba igrača su zaradila posekotine. Na svu sreću obojica su nastavili meč posle tehničkog tajm-auta i intervencije doktora. Solo prodorom Stojić je otvorio nastavak utakmice posle kojeg je realizovao i slobodno bacanje zbog faula nad njim. Danilović je dodao na to još jednu trojku u narednom napadu ovog puta preko ruke sa devet metara. Fonovci su opet upali u krizu koja je trajala par napada. Ipak iz krize prvi je izašao Šinik oštrim prodorom po čeonoj liniji koji je realizovao i u narednom napadu šutem sa distance. Opet u dva vezana napada ekipa Mašinca dala je dve trojke, prvo Danilović a potom i Perković. Četvrtinu je zatvorio Jeković zicerom koji je dao posle ofanzivnog skoka. Na kraju ove četvrtine rezultat je bio 64:56 u korist ekipe Mašinskog fakulteta.
Statistika FON
Fakultet organizacionih nauka Poeni Šut za 1p Šut za 2p Šut za 3p Of. skok Def. skok Asisten. Blokada Iz. lopte Ukr. lopte
Igrutinović 4 3 1/3 1 1
Božičković 5 2 1/1 0/1 3
Pešić 6 3 1/1 1/1 1
Bukonja 7
Vuksanović 8 16 10/11 3/5 0/4 5 1
Virijević 9 5 1/2 1/1 1 3 2
Šinik 10 10  2/3 4/6 0/3 2 7 3 1 1
Stojković 11
Jeković 12 24 8/9 5/7 2/7 2 3 2 1
Šćekić 13 18 3/7 6/13 1/2 3 5 1 1 1 1
Kojadinović 14 0/2 1
Petrović 15
Poslednja četvtina donela je lošiju igru mašinca u napadu i veoma raspoložene fonovce. Šćekić je u tri napada na niskom postu vezao šest poena bez mnogo problema. Stojić je prekinuo njegov niz trojkom preko ruke, ali to nije motivisalo njegovu ekipu. Ekipa Mašinskog igrala je sve sporije, dok u odbrani nisu imali rešenje za Šćekića. Jeković je na tri minuta pre kraja dao svoju prvu trojku i sveo prednost protivnika na samo jedan poen. Šćekić je nastavio u svom stilu i pod košem dominirao svojom leđnom tehnikom. Gojak je potom dva puta bio fauliran pri prodoru i realizovao je tri bacanja od četiri moguća. Ekipa mašinca izgubila je maštovitost u napadu, šutirali su za tri poena, ali im to nije išlo od ruke. Gojak je opet  brzim poenima smanjio prednost protivnika, no već u narednom napadu Perković i Miljković nisu bili precizni sa linije za tri poena posle čega je fauliran Šćekić. On je pogodio oba bacanja i mašincima je ostalo pet sekundi da organizuju napada pri vođstvu protivnika od šest razlike. Posle ubacivanja lopte iz auta neprecizan za tri poena bio je Perković i time je završena utakmica. Rezultat na kraju duela bio je 81:75 za ekipu Fakulteta organizacionih nauka.

Najefikasniji pojedinac u pobedničkoj ekipi bio je Jeković sa 24 poena, pet skokova i četiri asistencije a pratio ga je Šćekić sa 18 poena i osam skokova. U protivničkoj ekipi najbolji igrač bio je Danilović sa 21 košem i četiri skoka, a Miljković je ubeležio 18 poena i osam skokova.

Nakon meča trener Mašinskog fakulteta Nikola Repac bio je razočaran porazom. „Očekivali smo da ćemo pobediti. Bilo je par loših sudijskih odluka, oštetili su našu igru nekim faulovima koje su nam dosudili. To me je nateralo da povučem te igrače sa terena i da se povučemo u odbrani. FON je našao rešenje sa Perkovića i Stojića što je presudilo u njihovu korist“, istakao je Repac.

Igrač Fakulteta organizacionih nauka Stefan Igrutinović istakao je da je zadovoljan što je njegova ekipa odbranila titulu. „Veoma smo zadovoljni. Meč je bio pretežak. Oni su jako dobro otvorili i pogodili sve, ali borbom smo pokazali kakva smo ekipa. Kvalitet imaju obe ekipe, ali mislim da je ovaj put srce presudilo. Ovo treće zlato ćemo proslaviti kako treba i drago nam je što stvaramo neku priču koja će ostati mlađim generacijama“, izjavio je Igrutinović.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstDuo Milosavljević-Mitrović doneo bronzu TMF-u!
Naredni tekstHumanitarni sportski turnir u “4. aprilu”
Kao bivši košarkaš, opredelio sam se za novinarstvo kako bih na neki način ostao u sportu. San mi je da spojim sve tri ljubavi - novinarstvo, košarku i Partizan, pa da uskoro počnem da izveštavam sa Partizanovih utakmica.