DIF se najbolje orijentisao

101

Jubilarno 20. studentsko prvenstvo u orijentiringu održano je u nedelju 28.05.2017. godine u Zvezdarskoj šumi, u organizaciji USSB-a.
U idiličnoj atmosferi Zvezdarske šume okupila se grupa zaljubljenika u prirodu, sport idruženje, kako bipo ko zna koji putpokušala da savlada sve prepreke koje je pred njih postavila priroda. Neki su došli da se takmiče, neki da polažu praktični deo ispita, a neki su došli tradicionalno.
Slobodan Veljović, prvi pobednik ovog takmičenja tradicionalno ne propušta priliku da svake godine dođe i uveliča ovaj događaj. Koliki je zaljubljenik u ovaj sport svedoči i činjenica da je tu ljubav preneo na čitavu svoju porodicu,  ženu itri ćerke. On ističe da je svake godine od svog nastanka ovo prvenstvo bivalo sve masovnije i bolje organizovano.
‚‚ Prvih nekoliko godina se radilo sve ručno, crtale su se karte, pomoću kartona smo se prijavljivali na kontrolnim stanicama, jednom rečju bilo je komplikovano. Danas je situacija mnogo bolja, sve se radi elektronskim putem tako da je sve lakše, sigurnije i jednostavnije“, rekao je Veljović.

received_1292117110907438
Danas, 20 godina kasnije smo dobili neke nove pobednike i budućnost ovog sporta u Srbiji. Po sunčanom vremenu, uz zvuke komaraca, tačno u podne startovala je trka. Posle 30-ak minuta na cilju su se pojavili prvi takmičari, uglavnom najmlađi, za koje je istaza bila najkraća. Trka je protekla bez ikakvih problema i svi takmičari su se ‚‚orijentisali”, tačnije, niko se nije izgubio. Kada je reč o studentima oni su imali zadatak da u što kraćem vremenskom periodu pređu stazu od 3100 metara. Kod studentkinja prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji zauzela je Tijana Baković sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje. Takođe, ona je sa Emilijom Simić pobedila i u ekipnoj konkurenciji. ‚‚ Ovde smo došle kako bi položile praktični deo ispita, ali pošto se nalazimo na takvom fakultetu pojavila se želja da pobedimo kada smo već došle. Bilo je zanimljivo, interesantno i veoma smo zadovoljne jer smo i pojedinačno i ekipno najbolje”, izjavila je Bakovićeva.
Sa druge strane kod studenata prvo mesto u pojedinačnoj konkurenciji zauzeo je Sava Lazić, višestruki državni prvak Srbije i član seniorske reprezentacije u ovom sportu. On je bio I jedini predstavnik naše zemlje na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj prošle godine.
‚‚ Staza nije bila toliko zahtevna. Bilo je interesantno izanimljivo. Svake godine je sve bolja organizacija i jača konkurencija,” objasnio je Lazić.

received_1292117107574105
U ekipnoj konkurenciji pobedu su odneli studenti DF-a.
Glavni organizator ovog takmičenja, što se tiče studenata, Stevan Šegrt bio je vidno uzbuđen zbog jubileja.
‚‚Izuzetno sam zadovoljan dvadesetogodišnjom saradnjom sa svima onima koji učestvuju u organizaciji ovog takmičenja. Drago mi je što je ovo postalo porodično takmičenje, jer naši takmičari od pre desetak godina sada dolaze sa svojim porodicama”, otkrio je Šegrt.
Pre ceremonije dodela medalja uručene su posebne zahvalnice Vojnoj akademiji I DIF-u za izuzetan doprinos održavanju ovog takmičenja.
Podsetimo, orijentiring je sport gde takmičar treba uzpomoć karte i kompasa da za najkraće moguće vreme pronađe na terenu određeni broj kontrolnih tačaka i to onim redosledom kako je nacrtano na karti. U Srbiji postoje izvanredni tereni za orijentiring, koji je, na žalost, nedovoljno promovisan sport, ali se situacija iz godine u godinu poboljšava naročito od kada je nastao savez.

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstFSFV u finalu sa FON-om
Naredni tekstBezbednost šampion USSB!
Student sam Fakulteta političkih nauka, smer novinarstvo. Ukoliko se jednog dana definitivno odlučim da budem sportski novinar, želeo bih da pratim košarku, kao svoj omiljeni sport i sport kojem sam posvetio sedam godina intezivnih treninga. Cilj koji bih voleo da ostvarim jeste da jednog dana komentarišem derbi sa koleginicom.