DIF-ovcima zlatne medalje na Beogradskom maratonu

1083

Jedna novina viđena je na dvadeset osmom Beogradskom maratonu, a to je štafetni polumaraton za studente i studentkinje.  Zlatne medalje i u muškoj i u ženskoj konkurenciji pripale su studentima Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje.

Finalni dan USSB

Ovakva trka je organizovana po prvi put, a sve sa ciljem da se pomogne onima kojima je pomoć neophodna. Za ovu disciplinu prijavilo se  15 fakultetskih ekipa.

Iza DIF-ovaca u muškoj kategoriji bili su studenti novosadskog Fakulteta tehničkih nauka koji su osvojili srebrnu medalju, dok je bronza pripala studentima Kriminalističko- policijske akademije.

U ženskoj kategoriji, zlatnu medalju su osvojile devojke sa Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, a srebrna je otišla u ruke studentkinja Filološkog fakulteta. Treća, a ujedno i poslednja ženska ekipa, nije završila trku.

Takmičari su startovali u 10 časova, na raskrsnici ulica Bulevar kralja Aleksandra i Resavske. Znak za početak maratona zajedno su dali svetska rekorderka u skoku u dalj Galina Čistjakova, ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić.

Izmene su se vršile na petom, desetom, i petnaestom kilometru trke, odnosno na uglu ulica Admirala Geprata, Balkanske i Gavrila Principa, zatim na Karađorđevom trgu, i poslednja po izlasku iz polumaratonske petlje u Bulevar Milutina Milankovića. Cilj je bio ispred hotela „Moskva“.

Do cilja je prvi stigao student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanja Miloš Milosavljević, sa vremenom 01:15:42. Kako sam kaže, ovo je bila očekivana pobeda.
„Spremali smo se pomalo na fakultetu, ali smo i sami trenirali. Zadovoljni smo, očekivali smo zlatnu medalju, neću biti skroman. Trudili smo se da pobedimo, svi smo dali sve od sebe. Zahvalio bih se dekanu fakulteta Koprivici, kao i profesoru Dejanu Suzuviću, koji su nam omogućili da učestvujemo u štafetnom trčanju“ rekao je Milosavljević. Sa njim u ekipi bili su Stefan Hajdin, Marko Lakićević i Ivan Stojšić.

Drugu štafetu činili su Nemanja Cvetić, Aleksandar Bojović, Miro Stojaković i Stefan Marković. Oni su trku završili sa vremenom 01:24:23.
„Ja sam danas praktično došao sa priprema, pa nam ovo i nije bilo toliko teško, mi smo svi atletičari. Vreme je bilo idealno za trčanje, nije bilo previše vruće, kao što zna biti u Beogradu“ istakao
 je Stefan Marković.

Prema rečima Darka Stanojevića, člana treće štafete, bronzana medalja je neočekivano u njihovim rukama.
„Nismo imali velika očekivanja, skupili smo se na brzinu, dva ili tri dana pre maratona, ali odlično je ispalo. Svi smo dali svoj maksimum, što je najbitnije“.
Članovi njegovog tima su i Bojan Čeković, Borisav Marković i Marko Radosavljević. Bronzu su osvojili sa vremenom 01:28:13

Kako u muškoj, tako je i u ženskoj konkurenciji zlatna medalja pripala Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Pobedničku ekipu činile su Sandra Bajić, Nađa Ilić, Marija Đorđević i Kristina Vasić.
„Pripreme nisu bile onakve kakve smo želele, na brzinu smo se organizovale. Želim da se zahvalim našem fakultetu, jer su nam omogućili da ih predstavljamo danas. Čestitala bih svojim devojkama, ovo je veliki uspeh“ rekla je Vasićeva. One su trku zaršile za 01:42:05

Nakon nje, na cilj je stigla i Nataša Maksimović, koja je tako bronzanu medalju donela Filološkom fakultetu.
„Mi trčimo samo rekreativno, i sasvim slučajno smo se prijavile ovde. Spremale smo se poslednjih nedelju dana, i evo osvojile smo medalju. Bile smo malo sporije, ali sledeće godine će biti bolje.“
rekla je Maksimovićeva. Sa njom su trčale i Katarina Vučković, Milica Čuturić i Jelena Čuturić. Njihovo vreme je bilo 02:24:

U mešovitoj konkurenciji, prvo mesto je pripalo Fakultetu za sport, čiji su članovi bili Branko Lazović, Emilija Milčić, Gorana Cvijetić I Stojanović Ognjen. Na drugoj poziciji je Ekonomski fakultet, koji su predstavljali Jasmina Ivaneza, Maksimović Radoslav, Jelena Živanović i Stefan Petrović. Poslednja ekipa je bila ekipa Fakulteta za fizičku kulturu u kojoj su bili Kristina Dodić, Jovana Spasović, Miloš Bojanić i Srđan Zorić.

Jedan od članova organizacije, Dragoljub Bošković, kaže da mogu biti zadovoljni odzivom kandidata, iako ih je bilo manje nego što se očekivalo.
„Profesor Branko Bošković sa privatnog fakulteta za sport je došao na ideju da se organizuje štafetni polumaraton u tri kategorije: studenata, srednjoškolaca i kompanija. To je jedna lepa novina na Beogradskom maratonu. Trudili smo se da na vreme obavestimo sve srednje škole, fakultete i kompanije o ovoj manifestaciji. Plan je bio da imamo po trideset ekipa u  svakoj kategoriji, međutim nije bio toliki odziv. Ipak, nije loše za prvu godinu. Imali smo ukupno četrdeset osam ekipa, čime možemo da budemo zadovoljni, s obzirom da se ovakva trka sada organizovala prvi put. Što se tiče same trke, protekla je u najboljem redu, nije bilo nikakvih nepravilnosti. Nadam se da će i narednih godina biti ovakvih akcija“ rekao je Bošković.

Trasa Beogradskog maratona
Bulevar kralja Aleksandra – Branka Krsmanovića – Žička – Kralja Nikolaja II – Mekenzijeva – Trg Slavija – Nemanjina – Balkanska – Gavrila Principa – Brankov most – Bulevar Nikole Tesle – 22. oktobra – Aleksandra Dubčeka – Bulevar Mihaila Pupina – Bulevar umetnosti – Bulevar Zorana Đinđića – Bulevar umetnosti – Milutina Milankovića – Milentija Popovića – Bulevar Mihaila Pupina – Brankov most – Brankova – Zeleni venac – Kraljice Natalije – Kneza Miloša – Kralja Milana – Terazije. Cilj je ispred hotela “Moskva”.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB