Dejana Bačko svetska prvakinja u paratekvondu

801

Dejana Bačko, studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu, je postala svetska prvakinja u paratekvondu u kategoriji K41 – 49 kilograma. Na Svetskom paratekvondo prvenstvu, održanom u turskom gradu Antaliji, Bačko je u finalu savladala Ruskinju Sakinat Magomedovu.

Finalni dan USSB

Na takmičenju je učestvovalo 400 takmičara iz 69 zemalja sveta, što je još jedan dokaz veličine uspeha koji je naša reprezentativka postigla uz pomoć svog trenera Aleksandra Andreevskog.

Tekvondom je počela da se bavi 2016. godine i članica je novosadskog Tekvondo kluba „Gitros“. Nakon tri meseca treniranja dostigla je veliki uspeh i u avgustu 2016. godine je postala državna prvakinja u paratekvondu, a mesec dana kasnije zauzela je drugo mesto na Evropskom paretekvondo prvenstvu u Varšavi. Nakon tih uspeha, takmičarka iz Srbije je dospela na svetsku rang-listu i dobila velike šanse da učestvuje na paraolimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine. Novostečenim uspehom Bačko je osvojila nove bodove za plasman na paraolimpijadu.

Bačko ima 24 godine, rođena je bez gornjih ekstremiteta, ali to je nije sprečilo da konstantno napreduje. Pored toga sto je postigla sportski uspeh, ona je studentkinja Akademije umetnosti u Novom Sadu i najmlađi član Udruženja umetnika koji slikaju ustima i nogama, čiji je deo od svoje devete godine. Prvu izložbu održala je sa samo osam godina, a do sada je naslikala preko 500 umetničkih dela. Sportski uzor joj je Novak Đoković koga, kako kaže, ne ceni samo zbog sportskih dostignuća, već zato što ima veliko srce i pomaže drugima.

Dejana Bačko je dokaz da smo mi sami sebi jedina granica, a kako je i sama jednom prilikom izjavila „Nije hendikepiran onaj koji nema ruke ili noge, nego osoba koja ne želi da upotrebljava mozak“.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB