Dejan Savić: Za Srbiju i vaterpolo su uvek velika očekivanja

174

Trenutno najbolji vaterpolo trener na svetu, prihvatio se još jednog izazova u svojoj karijeri, a to je da predvodi Univerzitetsku reprezentaciju Srbije na predstojećoj Univerzijadi u Kineskom Tajpehu. Na sportsko-rekreativnom centru ‚‚Milan Gale Muškatirović“ Dejan Savić je pričao o pripremnom periodu i o očekivanjima od predstojećeg takmičenja, ali se setio i onih dana kada je kao igrač učestvovao na jednom ovakvom takmičenju.
Od 18. do 30. avgusta u Kineskom Tajpehu će se održati letnje Univerzitetske igre. Pripremni period je završen, kako ste zadovoljni učinjenim?
“Izuzetno sam zadovoljan pripremnim periodom koji je bio podeljen u tri dela. Prvo su bile pripreme za Svetsku ligu i Svetsko prvenstvo. Na tim takmičenjima su nastupali Jakšić, Ranđelović, Subotić, Rašović  i Drašović. Zatim su bile pripreme za Svetsko juniorsko prvenstvo gde su igrali Drašović i Radojević. I finalni deo priprema je bio ovde na sportsko- rekreativnom centru ‚‚Milan Gale Muškatirović“.

Selektor ste A reprezentacije a nedavno ste se vratili i na čelo VK Crvena Zvezda. Kako je došlo do toga da preuzmete Univerzitetsku selekciju Srbije?
“Pa, to je bio negde logičan splet okolnosti pošto su se svi ovi momci nalazili na širem spisku seniorske reprezentacije. Mislim da imamo kvalitetnu ekipu i da možemo da napravimo ozbiljan rezultat.”
Naša reprezentacija se nalazi u ne tako teškoj grupi sa Mađarskom, Kanadom i Južnom Afrikom. Kakvo je vaše viđenje ove grupe?
“Mislim da grupa nije toliko teška. Već 18. avgusta igramo prvu utakmicu protiv Južne Afrike i nadam se da ćemo biti spremni za taj prvi izazov. Moram da napomenem da je žreb bio malo čudan pošto nije bio po pravilima LEN-e tako da se već u polufinalu možemo sastati ponovo sa Mađarima, što je čudno ali šta je tu je.”

Vi ste svojevremeno učestvovali na Univerzijadi u Japanu davne 1995. godine i osvojili zlatnu medalju. Kakav je sada pogled na to sa ove vremenske distance?
“U jednom intervjuu gospodina Jasnića, predsednik Univreziteskog saveza Srbije, pročitao sam podatak da čak 35% onih koji su učestvovali na Univerzijadi posle učestvuju i na Olimpijadi. Kod nas, u našem sportu, posle te Univerzijade u Fukuoki, koje je za nas bilo i prvo međunarodno takmičenje posle sankcija, na Olimpijskim igrama 2000. godine u Sidneju učestvovalo je čak 60% onih koji su pre toga bili na Univerzijadi. Pored tada Jugoslovenske ekipe tu su još bile i ekipe iz Rusije, Nemačke itd. Nadam se da će ovi momci, ako ne na Olimpijadi u Tokiu 2020. godine, a onda sigurno na olimpijadi 2024. godine u Parizu biti nosioci”.
Kakva su Vaša očekivanja pred ovu Univerzijadu?
“Kao što sam već rekao,  mislim da imamo odličnu ekipu i da možemo daleko da doguramo. Kada se pomenu Srbija i vaterpolo automatski su velika očekivanja i velike ambicije. Idemo utakmicu po utakmicu pa dokle doguramo”, završio je Savić.

Fejsbuk komentari