Dan 7: Italijani i Francuskinje na tronu!

358

Tokom poslednjeg dana Evropskog Univerzitetskog takmičenja u košarci koje organizuje EUSA odigrane su utakmice za plasman od 12. do 3. mesta ali ono što je najbitnije, odigrana su finala u muškoj i ženskoj konkurenciji. Prva utakmica na programu, za plasman od 9. do 12. mesta, bila je između ekipa Univerziteta iz Budimpešte i Univerziteta iz Gdanjska. Mađari su pokazali da su kvalitetniji tim i da u svojim redovima imaju jednog od najboljih igrača na turniru – Botonda Agostona. Dominanto su došli do pobede rezultatom 93-44 (42:20). Sledeći susret bio je između ekipa Univerziteta iz Rena i Univerziteta iz Koimbre. Čini se da su Francuzi počeli da igraj svoju igru tek od momenta kada nisu prošli grupnu fazu. Iskoristili su visinu svojih igrača u reketu u napadu i u odbrani pogotovo pri šutu protivnika. Na kraju lako dolaze do pobede rezultatom 83:52 (48:22). U utakmici za 7. mesto sastale su se ekipa Univerziteta iz Estonije i Univerziteta iz Izraela. Pošto obe ekipe neguju isti stil igre, publika je mogla uživati u mnogo postignutih poena i to najviše sa linije za tri poena. U neizvesnoj završnici Izraelci su pokazali smirenost i u poslednjem minutu dva puta odbranili svoj koš. Pobedili su rezultatom 95:93 (52:47). U borbi za 5. mesto susrele su se ekipe Univerziteta Pitešti i Univerziteta iz Madrida. Pored toga što su Španci igrali odlično u prvom poluvremenu i što su igrali timski (može se videti po poenima igrača), nisu uspeli da zaustave brzu igru Rumuna koji su najviše poena postigli iz tranzicije. Imali su Španci napad za pobedu ili produžetak ali izgubilii su loptu pre nego što su došli do koša. Na kraju pobeda rumunske ekipe rezultatom 88:86 (42:45). Potom je na programu bio susret za 3. mesto u kojem su igrale ekipe Univerziteta Vytautas Magnus i Univerzitet iz Ruana. Francuzi su samo u prvom poluvremenu pružili koliki toliki otpor raspucanim Litvancima. Bolje je litvanska ekipa igrala nego u polufinalu. Mnogo bolje je funkcionisala igra 2 na 2 koja im je donela najveći broj poena, kao i skok u napadu koji im je obezbeđivao uzastopne napade. Na kraju Litvanci uzimaju bronzu rezultatom 97:79 (57:43).

Finalni dan USSB

 

U ženskoj konkurenciji u prvoj utakmici za plasman od 9. do 12. mesta susrele su se ekipe Univerziteta iz Madrida i Univerziteta iz Gdanjska. Španski tim je već u prvom poluvremenu napravio ozbiljnu prednost koju je morao samo da održava. Predale su se Poljakinje pre meča tako da nisu ušle u utakmicu borbeno. Na kraju vrlo laka pobeda za Španjolke rezultatom 82:51 (44:24). U narednom susretu između ekipa Univerziteta Mersin i Univerziteta Ticaret opet je viđena dominacija jednog tima. U ovom turskom duelu košarkašice Mersina ušle su mirnije u meč, bez mnogo izgubljenih lopti i savršeno organizovano u napadu. U poslednjoj četvrtini jednostavno su slomili protivnice brzom igrom i stigli do pobede rezultatom 85:65 (39:29). Potom u borbi za 7. mesto sastale su se ekipe Univerziteta iz Aveira i Univerziteta Josip Štrosmajer iz Osijeka. U prvom poluvremenu vodile su ekipe veliku borbu najpre u skoku ali i u šutu za tri poena. Ni jednoj ni drugoj ekipi nije išao šut. Ipak u trećoj četvrtini Portugalke počinju sa zonskim presingom i time kradu mnogo lopti protivnicama. Usledili su laki poeni i veliko vođstvo koje su samo održavale do kraja susreta. Pobeda portugalskog tima na kraju rezultatom 70:55 (37:29). Utakmica za 5. mesto donela je mnogo uzbuđenja jer su se sastale ekipe Univerziteta iz Getingena i Univerziteta iz Budimpešte. Tek u drugom poluvremenu Nemice su uspele da nametnu svoju igru i da preko reketa napadnu koš protivnica. Ta formula je urodila plodom jer su na kraju pobedile rezultatom 61:51 (37:24). Naredna utakmica je bila utakmica za treće mesto, u kojoj su se sastale ekipe Univerziteta Pitešti i Univerziteta iz Gdanjska. Rumunke su celu utakmicu igrale bolje, pogotovo u odbrani. Zona je donosila rezultate u vidu ukradenih lopti ali i propalih poena Poljakinja. Nisu u rumunskom timu bili fokusirani na timsku igru tako da je sve išlo preko Mihaele Mihai koja je iz reketa zatrpavala koš Poljakinja. Na kraju zaslužena pobeda rumunske ekipe rezultatom 63:53 (30:23).

 

Zatim su usledile centralne utakmice posljednjeg dana. Prvo su na programu bile dame tj. finale između ekipa Univerziteta iz Strazbura i Univerziteta iz Beča. Francuskinje su tokom prvog poluvremena imale problema sa odbranom. Najviše problema su im pravile visoke košarkašice austrijske ekipe. Austrijska ekipa je zavisila od tri igračice koje su jedino pogađale za svoju ekipu. To se odrazilo na dalji tok susreta jer su se košarkašice iz Beča – Toniše Baker i Anje Fuks-Robetin umorile i više nisu imale snage. Igra austrijske ekipe se usporila i efikasnost je opala. Francuskinje su počele da pogađaju trojke u četvrtoj četvrtini i time su napravile prednost koju su teško održavale. Imale su mogućnost Austrijanke da smanje prednost na samo dva poena minut pre kraja utakmice ali napravile su niz loših poteza i zato izgubile titulu. Na kraju su Francuskinje pobedile rezultatom 69:59 (33:25), osvojile prvo mesto, pa je i slavlje sa publikom moglo da počne.

 

Poslednja utakmica na ovom prvenstvu bilo je finale između ekipe Univrziteta iz Bolonje i Univerziteta Beykent. Do poslednjeg mesta bila je ispunjena CityZen hala u Poznanu. Utakmicu su obe ekipe otvorile čvrsto i sa puno faulova. Turci su se bolje snašli u nekim pozicionim napadima i zbog toga su imali skromnu prednost od dva poena posle prvih 20 minuta. Obe ekipe su maestralno šutale za tri poena, pogotovo spoljna linija u italijanskoj ekipi. Usledio je period gde su obe ekipe igrale u tranziciji sa oštrim faulovima koji su skoro pa dovodili da fizičkog obračuna. Publika je na neki neverovatan način podjednako navijala i za jedne i za druge. Poslednja deonica donela je posebno uzbuđenje. Turska ekipa je na četiri minuta pre kraja sa tri realizovane kontre u tri napada zaredom stigla do prednosti od osam poena. Italijani se nisu predali, realizovali su i oni dve kontre ali dali i jako bitne dve trojke čime su definitivno prelomili susret dva minuta pre kraja. Poslednji minut meča doneo je konfuziju jer su sudije svirale skoro svaki kontakt, pa i tri tehničke greške turskoj ekipi u roku od par sekundi. Italijani su samo iskoristili slobodna bacanja i time došli do pobede i zlatne medalje rezultatom 90:78 (42:44).

Pre dodele medalja usledila je dodela pojedinačnih nagrada i proglašenje All-star tima.

Za MVP-ja turnira u ženskoj konkurenciji izabrna je košarkašica Univerziteta Pitešti Sonia Ursu. U muškoj konkunrenciji isto priznanje dobio je košarkaš Univerziteta iz Bolonje Valerio Cuci. U ženski All-star tim izabrane su: Tonisha Baker – Univerzitet iz Beča, Amelie Voynet – Univerzitet iz Strazbura,  Sigrid Koizar – Univerzitet iz Beča,  Louise Dambach – Univerzitet iz Strazbura i Theresa Simon – Univerzitet iz Getingena. U muškoj konkurenciji izabrani su: Paulius Sorokas – Vytautas Magnus Univerzitet, Kevin Lavieille – Univerzitet iz Ruana,  Nagy Botond Agoston – Univerzitet iz Budimpešte,  Ismail Cem Ulusoy – Beykent Univerzitet i Tayfun Erulku – Beykent Univerzitet.

Zlatni košarkaš Univerziteta iz Bolonje Gustavo Savio kaže da je sve ovo neverovatno: „ Šta da kažem, svi su bili protiv nas. Ipak mi smo velika porodica i pokazali smo da je sve moguće. Osvojili smo ovo treći put, stvarno neverovatno“ izjavio je Savio.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB