Dan 6: Oluja, podela zlata u muškom finalu i rastanci sa Litvancima!

361

U petak je završeno Evropsko univerzitetsko prvenstvo u odbojci na pesku koje je igrano u Sloveniji, u Kopru. Poslednjeg dana takmičenja odigrani su polufinalni susreti u obe konkurencije u prepodnevnim časovima, dok su se utakmice za treće mesto i pehare igrale uveče.

Finalni dan USSB

 

Prvi polufinalni par igran je u konkurenciji devojaka. Sastale su se odbojkašice litvanskog Vitautas Magnus Univerziteta i igračice Univerziteta iz Beča. Za litvanski tim nastupale su Vitene Vitkauskaite i Oksana Rusnačenko, dok je Austrijanke predstavljao tandem Eva Pfefer-Franciska Frajdl. Bio je ovo drugi susret između istih protivnica na  turniru. U prvom su bez većih problema slavile igračice sa univerziteta iz Kaunasa, dobivši drugi set sa velikih 21:6. Drugačija utakmica od te viđena je u polufinalu. Pravi klasik u odbojci na pesku priredile su odbojkašice obe ekipe svim ranoraniocima koji su tog jutra posetili centralni teren Rekreacijskog parka u Kopru. Prvi set otvorilo je nekoliko preciznih servisa oba tima, a onda su krenule i prve greške. Imale su Austrijanke u nekoliko navrata prilike da se rezultatski odvoje od protivnica, međutim sopstvenim greškama vraćale su litvanski tim u igru. Na kraju se ušlo u neizvesnu završnicu prvog seta u kojoj se igralo na razliku. Franciska Frajdl iskoristila je jednu od set lopti i dovela svoj tim u vođstvo od 1:0 (22:20). Drugi set bio je jednako dramatičan kao i prvi. Grešile su predstavnice oba tima i ponovo se ušlo u egal završnicu. Na kraju je više koncentracije imao tim iz austrijske prestonice, potvrdio nepisano pravilo ,,da se isti protivnik teško pobeđuje dva puta na istom turniru”, i sa 21:19 plasirao se u finale.

U drugom polufinalu borile su se odbojkašice Univerziteta iz Vašave Balikešir Univerziteta iz Turske. Poljski tim, koji su činile Izabela Blazjak Paula Slonecka, do polufinala predstavio se kao jedan od najuigranijih na turniru i jedan od glavnih pretendenata na trofej. U pet utakmica pre polufinalne, predstavnice Vašave nisu izgubile niti jedan set, međutim ulogu ,,favorita na papiru” morale su da potvrde i na terenu. Na drugoj strani mreže čekao ih je tim Univerziteta Balikešir iz istoimenog turskog grada, koji je do polufinala došao uz nešto više problema. Mogle su Alina Vence i Selin Jurtsever da završe takmičenje već u grupnoj fazi, međutim preokret i pobeda protiv ruskog Univerziteta za električnu tehnologiju kao da ih je ,,prodrmala” i u nastavku turnira zaigrale su neuporedivo bolje. To se primetilo i u polufinalu protiv Poljakinja. Bez straha su ušle Turkinje u meč i vezale su nekoliko poena u uvodnoj fazi prvog seta, međutim nedovoljno da se rezultatski odvoje. Podrška svoje bebe, koja je sa njom bila tokom celog turnira, motivisala je Blazjakovu i prvi set pripao je ipak iskusnijoj poljskoj ekipi sa 21:17. U drugom delu igre Turkinje su pružile još veći otpor. Nekoliko lukavih poteza Jurtsever označilo je i prvo osetnije vođstvo turskih odbojkašica. Uzvratila je serijom preciznih hitaca Slonecka i rezultat je ponovo bio u egalu. Na kraju je završnica pripala poljskom timu i sa 21:18 igračice iz Varšave našle su se u finalu.

Usledili su i polufinalni dueli u muškoj konkurenciji. Prvi par činili su Litvanski Univerzitet za sport i austrijski Univerzitet iz Linca. Austrijski tim, kao i njihove koleginice iz Poljske, bez većih problema našao se u polufinalu, dok su Litvanci kao najsrećnija ekipa turnira zauzeli poziciju u TOP4, odigravši do polufinala samo tri utakmice. Patrikaš Stankevičius i Audriuš Knasas mogli su da uživaju u toplom koparskom moru i obilasku grada više od svih ostalih takmičara, jer su im se protivnici bukvalno ,,sklanjali sa puta”. Dva meča dobili su bez borbe i samo su se namučili protiv Minhena (2:1). To im se u polufinalu i osvetilo. Već iskusan tim Eglsir-Šnecer došao je do lakih 2:0 (21:11, 21:15) i plasmana u finale. I u drugom polufinalu nastupio je tim iz Austrije. Univerzitet iz Graca sastao se sa Univerzitetom za životne nauke iz Poznanja. Može se reći da se i Grac u polufinalu našao na srećan način kao i tim iz Litvanije. Nemački Frankfurt predao im je susret u četvrtfinalu. Nešto veći odmor, za razliku od Litvanaca, prijao je Austrijancima. Kamil Radžikovski i Aleksandr Poznanski nisu ličili u polufinalnom susretu na tim koji je bio dominantan u prethodnim danima turnira i neočekivano lako su poraženi. Tandem Tramer-Fridl slavio je sa dva puta po 21:12.

U večernjim časovima počele su naizmenično borbe za medalje. Kod devojaka u utakmici za treće mesto igrale su odbojkašice Vitautas Magnus Univerziteta i Balikešir Univerziteta. Iako su se upoznale tek pred sam početak turnira, odradile samo jedan zajednički trening u Kopru, a i ni ne pričaju istim maternjim jezikom, Vitkauskaite i Rusnačenko uspele su da dođu do medalje. Konačan rezultat bio je 2:0 (21:15, 21:11), a Vence i Jurtsever završile su takmičenje van podijuma. Po završetku utakmice, osvajačica bronzane medalje, Vitene Vitkauskaite sumirala je svoje utiske o turniru:

,,Ovo je moj drugi put da sam u Sloveniji. Poslednji put bila sam u Ljubljani, ali mnogo više mi se sviđa Kopar. Prelepo je vreme, ponekad je veoma toplo, ali nam se sviđa. Imali smo neke male greške u polufinalu protiv Austrijanki, ali bilo je dobro. Veoma smo srećne trećim mestom, jer ipak smo osvojile medalju, a litvanske igračice ne osvajaju tako često studentske medalje. Želimo da se zahvalimo svim organizatorima, volonterima i sudijama na svemu i sad idemo na žurku da slavimo,” zadovoljno je rekla Vitkauskaite.

Potom je usledio i muški okršaj za bronzu. I još jedna medalja otišla je u Litvaniju. Nešto neizvesnije nego u ženskoj konkurenciji bilo je u susretu Litvanskog Univerziteta za sport i poljskog Poznanja. Prvi set igrao se u mini-serijama, u kojima ni jedan od timova nije uspeo rezultatski da se odvoji. Na kraju je Knasas rešio set, poentiravši za 21:18. U drugom periodu, igra poljskih predstavnika u potpunosti se ,,raspala”. Nisu pogađali gotovo ništa, a nizale su se greške i iz servisa. Kada se sve to spojilo sa još nekoliko poena odbojkaša iz Litvanije došlo se do konačnih 21:14 i druga bronzana medalja završila je u zemlji Baltičkog regiona. Oba igrača litvanskog tima, Patrikaš Stankevičius i Audriuš Knasas, govorili su za Sportindeks nakon meča:

,,U Litvaniji se ne ceni mnogo odbojka kao sport. Neki sportovi imaju mnogo veću popularnost i daje im se prednost u odnosu na druge. Na primer košarka. Za razliku od odbojke koja ima samo pet dobrih ekipa, svaki grad u Litvaniji ima bar po jednu veliku dvoranu za košarku i mnogo veći broj kvalitetnih timova. Tako je i na našem fakultetu. Nama najveću podršku daje naš trener sa fakulteta. Što se tiče turnira, ovo nam je prvi put da igramo turnir ovakvog tipa, pre svega iz zabave. Ove sezone odigrali smo desetak profesionalnijih turnira na kojima se skupljaju bodovi za kasnije rangiranje ekipa i jedan turnir u Letoniji smo i osvojili. Jednom smo zauzeli i treće mesto. Što se tiče turnira u Kopru, zahvaljujemo se svima na dobroj organizaciji, sve vas volimo i želimo vam da se zabavljate”, poručili su nasmejani Knasas i Stankevičijus.

Došlo je vreme i za finala. U ženskoj konkurenciji sastale su se odbojkašice Univerziteta iz Varšave i Univerziteta iz Beča. Vreme je počelo da se oblači nad Koprom, ali uslovi za igru još uvek su postojali. Veliki broj publike došao je da isprati poslednji duel devojaka na turniru. Utakmica je opravdala očekivanja. Prvi set u neizvesnoj završnici pripao je Poljakinjama, koje su slavile sa 21:18 zahvaljujući iskusnoj Blazjak. Austrijanke se nisu predavale. Uzvratile su u drugom delu i ,,ekspresno” su poravnale na 1:1. Rezulzat je bio 21:12, na žalost velikog broja poljskih simpatizera. Ušlo se u odlučujući set. Dvojac Pfefer-Frajdl odigrao je najbolje kada je bilo najpotrebnije. Serijom od 7:0 otvorile su treći set i pobednik je već mogao da se nasluti. Pokušale su Poljakinje da nadoknade veliki zaostatak, ali u tome nisu uspele. Konačan rezultat bio je 15:11 u korist Univerziteta iz Beča, a igračica pobedničke ekipe Franciska Frajdl iznela je svoje prve utiske nakon pobede:

,,Kopar je perfektno mesto za turnire u odbojci na pesku. Ovo je naše prvo polufinale i finale na internacionalnom nivou. Bilo nam je jako lepo. Ljudi su veoma dobri i prijateljski nastrojeni i atmosfera je bila veoma dobra sa publikom i morem u pozadini. Što se tiče utakmice – Bila je napeta, u tri seta. Bilo je veoma uzbudljivo i vruće i srećne smo što smo uspele da pobedimo,” prokomentarisala je Frajdl.

Sve je bilo spremno za odlučujuću utakmicu turnira. Tribine su bile ispunjene pred muško finale koje se moglo nazvati i ,,Austrijskim derbijem”. Sastav Univerziteta iz Linca činili su Florijan Šnecer i Peter Egslir, dok su za Univerzitet iz Graca nastupali Feliks Fridl i Maksimilijan Tramer. Veliki broj atraktivnih poena viđen je u prvom setu. Odbojkaši i jednog i drugog tima davali su svoj maksimum u svakom poenu, bacavši se za gotovo svaku nešto težu loptu. Iako je ekipa iz Linca dobila prvi međusobni duel na turniru sa 2:0 (21:13, 22:20), odbojkaši iz Graca u finalu su prvi došli do prednosti. Za prednost od 1:0 zaslužan je bio Fridl. MEĐUTIM! Igrači oba tima krenuli su da se vraćaju na teren, ali je počeo da duva jak vetar. Vetar su pratili i gromovi i odlučeno je da se utakmica privremeno prekine. Igrači, volonteri, sudije i organizatori povukli su se sa terena, čekajući da vide da li će se steći uslovi za nastavak utakmice. Gotovo puna tri sata bilo je neizvesno da li će utakmica uopšte biti nastavljena. Nekoliko stvari predstavljalo je problem:

1. Prema pravilima EUSA, finalna utakmica mora da se odigra nakon 21h, te nije bilo moguće nastaviti utakmicu u jutarnjim časovima.

2. Ni jedan od timova nije želeo da preda utakmicu, a uz to sutradan su morali da putuju jer su igrači obe ekipe imali zakazana učešća na drugim turnirima.

3. Sudije su takođe sutradan morale da idu iz Kopra, a uz to nisu želele ni da rizikuju stajanje i suđenje na metalnoj stolici dok je oluja u toku.

Oko ponoći, oluja još nije prestala i morala je da se donese konačna odluka. Konačna odluka koju su organizatori saopštili bila je da se utakmica u potpunosti obustavi i da se prvo mesto dodeli predstavnicima i jedne i druge ekipe. Tako su zlatne medalje pripale i Univerzitetu iz Linca i Univerzitetu iz Graca. Nakon toga uručene su medalje i pehari i ostalim osvajačima, a konačan plasman bio je sledeći:

Muška konkurencija:

  1. Linc (Austrija) i Grac (Austrija)

3. Litvanski Univerzitet za sport (Litvanija)

4. Poznanj (Poljska)

Ženska konkurencija:

  1. Beč (Austrija)

2. Varšava (Poljska)

3. Vitautas Magnus (Litvanija)

4. Balikešir Univerzitet (Turska)

Za MVP-a turnira proglašen je Florijan Šnecer, odbojkaš Univerziteta iz Linca, koji je govorio nakon osvajanja nagrade: ,,Zahvaljujem se svima koji su učinili ove dane veoma neverovatnim za nas. Ovo je naš poslednji put da igramo na ovakvom turniru. Kraj nije bio baš lep i očekivao sam više. Mi smo sportisti i mislim da nismo prepoznati kao sportisti u ovoj situaciji. Znam da je teška situacija bila, ali mi ovo radimo jer volimo igru i igramo iz strasti, a ne zbog para. Ovo je odbojka na pesku i u njoj nema mnogo para. Došli smo ovde i imali smo prelepu nedelju, ali voleo bih da ste imali malo više poštovanja u ovoj situaciji. Znam da je teško i razumem da treba da se nađe rešenje i mislim da je ovo jedini pozitivan način da se izađe iz ove stvari. Mislim da je ovo ono što bi sport trebalo da bude, zbog ferpleja pre svega. Imali smo prelepe terene, veoma smo uživali, vreme je bilo prelepo sve do samog kraja, ali sam veoma razočaran što nam je na kraju to sve falilo. Sva četiri igrača su veoma gladna. Čekali smo jako dugo. Nismo išli na večeru pre utakmice jer smo se pripremali i nije nam trenutno lako. Ipak, želim još jednom da se zahvalim svima. Biće ovo nešto što sigurno neću zaboraviti i nadam se da ćemo u budućnosti naučiti iz ovakvih situacija i možda više sarađivati ako do njih dođe. Posebno hvala za sve volontere, decu koja su skupljala lopte i sređivali terene. Uradili su neverovatan posao i hvala im na tome,” završio je Šnecer.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstDan 3: Rukometaši i rukometašice BU srebrni u Zagrebu
Naredni tekstDan 7: Italijani i Francuskinje na tronu!
Živim u Zemunu. Ceo život pratim sport i zato sam se odlučio da upišem novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Trenirao sam fudbal za golmana ranije, a i sada branim rekreativno. Pratim sve sportove; najviše fudbal i hokej. Navijam za Liverpul, a u hokeju za NHL tim Anaheim Ducks.