Dan 4: Poznati svi četvrtfinalisti

223

Četvrtog dana Evropskog Univerzitetskog takmičenja u košarci odigrani su poslednji susreti u grupnoj fazi. U muškoj konkurenciji prvi na programu bio je susret Ekonomskog Univerziteta iz Poznana i Tehnološkog Univerziteta iz Madrida. Španci su znali da samo pobedom mogu proći grupu u tako su i igrali. Poljaci su tokom prvog poluvremena držali priključak ali u trećoj deonici španska ekipa ih je igrom u tranziciji u potpunosti porazila i plasirala se rezultatom 95:56 (47:30) u četvrtfinale gde će igrati sa ekipom Univerziteta Vytautas Magnus iz Vilniusa. Narednu utakmicu odigrale su ekipe Univerziteta Beykent i Univerziteta iz Vircburga. Turska ekipa odigrala je kao i u prethodna dva susreta u grupi. Šut za tri poena im je funkcionisao perfektno, u skoku nisu imali problema i najbitnije igrače nemačke ekipe su zaustavili. Na kraju pobeda Turaka rezultatom 86:58 (48:31) i plasiranje u četvrtfinale gde ih čeka Univerzitet iz Izraela. U grupi A sastale su se ekipe Univerziteta Pitešti i Univerziteta iz Budimpešte. Obe ženske ekipe su došle da podrže svoje kolege tako da je atmosfera u hali bila na samom vrhuncu. U mađarskoj ekipi Botond nije mogao da igra sam, rumunska ekipa je u drugom poluremenu zonom uspela da zbuni protivnika i odlepi se na 6 poena prednosti. Na kraju neizvesne utakmice rezultat je bio 66:56 (40:35) u korist Rumuna koji su se ovom pobedom kao prvi u grupi plasirali u četvrtfinale gde će igrati sa ekipom Univerziteta iz Bolonje. U grupi B utakmicu su odigrale ekipe Univerziteta iz Rena i Univerziteta Vytautas Magnus iz Vilniusa. Litvanci su i ovaj put pokazali zašto su favoriti za osvajanje takmičenja. Već u drugoj četvrtini litvanska ekipa jakom odbranom primorala je protivnika na ishitrene poteze i tako lako postizala poene iz kontre. Na poluvremenu razlika je bila 26 poena u korist litvanaca da bi i narasla do kraja utakmice i iznosila 47 poena – 107:60 (55:29). Naredni meč odigrale su ekipe Univerziteta iz Ruana i Univerziteta iz Gdanjska. Francuzi se nisu mučili tokom utakmice. Već na poluvremenu su imali nedostižnu prednost od 20 poena prednosti. Domaća ekipa nije uspela da istopi tu prednost tako da je francuska ekipa na kraju trijumfovala rezultatom 88:46 (49:30) i plasirala se u četvrtfinale gde će igrati sa ekipom Univerziteta iz Estonije. Poslednji i najuzbudljiviju utakmicu četvrtog dana odigrale su ekipe Univerziteta iz Koimbre i Univerziteta iz Izreala. Portugalcima je bila potrebna pobeda od 25 poena da bi se plasirali dalje. Izraelska ekipa je to znala tako da je igrala agresivno na lopti, sa puno udvajanja i faulova. Nisu dozvoljavali portugalskoj ekipi da se odlepi tako da na kraju su Portugalci pobedili ali samo sa dva poena razlike, rezultatom 72:70 (39:41).

Finalni dan USSB

 

 

U ženskoj konkurenciji program su otvorile ekipe Univerziteta iz Getingena i Univerziteta iz Budimpešte. Pošto su obe ekipe obezbedile prva dva mesta u grupi nije viđena veća borba. Čini se da su Nemice više želele prvo mesto jer su već na poluvremenu vodile sa 16 poena razlike. Na kraju susreta pobeda nemačke ekipe rezultatom 67:43 (32:16). U četvrtfinalu ona će igrati sa ekipom Univerziteta iz Strazbura. U narednom susretu u grupi B ekipa Univerziteta iz Beča sastala se sa ekipom Univerziteta Mersin. Turska ekipa nije mogla da parira raspoloženim Austrijankama, pogotovo u skoku. Na kraju pobeda austrijske ekipe rezultatom 74:43 (33:21). Austrijanke će u četvrfinalu igrati protiv ekipe Univerziteta iz Budimpešte. U grupi C koplja su ukrstile ekipe Univerziteta iz Aveira i Univerziteta Ticaret iz Istanbula. I ako projektovane da će zauzeti prvo mesto, Turkinje su posustale i u ovom meču. Ponovo su igrale neizvesnu završnicu posle izjednačenog meča. Na kraju pobeda Portugalki rezultatom 75:71 (33:30) čime su zakazale duel sa ekipom Univerziteta Pitešti u četvrtfinalu. U poslednjoj utakmici četvrtog dana susrele su se ekipe Univerziteta iz Gdanjska i Tehnološkog Univerziteta iz Madrida. Pobeda u ovoj utakmici vodila je u četvrtfinale. Poljakinje su ušle u meč mirnije, sa mnogo kretnje u napadu i visokim presingom u odbrani.  Na kraju su zasluženo pobedile rezultatom 66:51 (42:32) i prošle u četvrtfinale gde ih čeka ekipa Univerziteta Josip Štrosmajer iz Osijeka.

 

Nakon osvajanja prvog mesta u grupi C košarkašica Univerziteta Josip Štrosmajer iz Osijeka Viktoria Rajić kaže da su im očekivanja porasla: „U početku se stvarno nismo ničemu nadale. Nakon ove dve pobede mislim da možemo ić do kraja. Igrale smo kao tim u obe tekme i veoma sam sretna zbog toga“ istakla je Rajićeva.

 

Rezultati u muškoj konkurenciji:

 

13:00 Tehnološki Univerzitet iz Madrida – Ekonomski Univerzitet iz Poznanja 95:56 (47:30)

 

13:00 Univerzitet Beykent – Univerzitet iz Vircburga 86:58 (48:31)

 

15.15 Univerzitet Pitešti – Univerzitet iz Budimpešte 66:56 (40:35)

 

15.15 Univerzitet iz Ruana – Univerzitet iz Gdanjska 88:46 (49:30)

 

17:30 Vytautas Magnus Univerzitet iz Vilniusa – Univerzitet iz Rena 107:60 (55:29)

 

17:30 Univerzitet iz Koimbre – Univerzitet iz Izraela 72:70 (39:41)

 

Rezultati u ženskoj konkurenciji:

 

13:00 Univerzitet iz Getingena – Univerzitet iz Budimpešte 67:43 (32:16)

 

15:15 Univerzitet iz Beča – Univerzitet Mersin 74:43 (33:21)

 

17:30 Univerzitet iz Aveira – Univerzitet Ticaret iz Istanbula 75:71 (33:30)

 

19:45 Univerzitet iz Gdanjska – Tehnološki Univerzitet iz Madrida 66:51 (42:32)

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB