Dan 4: Krenula borba za plasmane na pesku! Budimpešta nastavila sa trijumfima u bazenu!

286

Četvrti dan Evropskih univerzitetskih prvenstava u odbojci na pesku i vaterpolu doneo je veliki broj novih uzbuđenja. Na turniru u odbojci na pesku počela je borba za konačne plasmane, dok je bazen Žusterna u večernjim časovima ponovo ugostio vaterpoliste.

Finalni dan USSB

Dan je započeo borbama za plasman od 13. dok 24. mesta u ženskoj konkurenciji. Već na samom startu viđena su dva preokreta. Turska Manisa nadoknadila je zaostatak u setovima protiv Maribora, a preokret su napravile i odbojkašice Alto Univerziteta iz Finske protiv hrvatskog Norta. Jedino je Bazel bio ubedljiv i sa 2:0 pobedio Debrecin (21:14, 21:12). Usledila su potom i dva meča u borbi za najviša mesta. Sestre Rekar sa Univerziteta iz Utrehta nisu uspele da dođu do nove pobede, a bolje od njih bile su sa 2:0 odbojkašice Univerziteta iz Beča. Nešto neizvesnije bilo je u duelu Balikešira iz Turske i Lajpciga. Mladi turski tim na kraju je izašao kao pobednik. Drugi nemački predstavnik, Keln, bio je mnogo bolji od svojih sunarodnica. Anika Vuherer i Ida Lote bile su neprikosnovene protiv francuskog Grenobla i odnele su pobedu sa ubedljivih 21:4, 21:4. 2:0 je bilo i u duelu Češkog Tehničkog Univerziteta iz Praga i Kipra. Potom su usledili i mečevi u muškoj konkurenciji. Švedski Karlštads Univerzitet bez većih problema izašao je na kraj sa Nortom, a onda je usledio i najneizvesniji meč jutarnjeg programa. Sastali su se Nacionalni Institut Primenjenih nauka iz Tuluza i Tehnički Univerziet iz Minhena. Nikolas Burel doveo je Francuze u vođstvo sa dva vezana poena krajem prvog seta, međutim Nemci se nisu predavali. Isti rezultat kao i u prvom setu viđen je i u drugom, samo što su ovaj put uloge bile promenjene. Na kraju 21:19 za Nemce. Odlučujući set igrao se poen za poen gotovo sve vreme. Na kraju su greške Francuza bile ključne u završnici i Minhen je slavio sa 15:12.

Po završetku derbija sa Francuzima, odbojkaš Univerziteta iz Minhena Tim Noak uporedio je turnir sa ligom u kojoj igra: ,,Ovo nam je poslednje takmičenje u ovom sastavu jer ja završavam sa studiranjem. Inače igram u drugoj ligi u Nemačkoj i mogu da uporedim ekipe iz lige sa ekipama sa ovog turnira. Mislim da je tamo nivo igre mnogo bolji i da bi možda samo TOP5 ekipa sa ovog turnira bile dobre u ligi kojoj igram,“ rekao je Noak.

Posle pauze za ručak nastavljene su utakmice u ženskoj konkurenciji. Devojke iz Bazela zabeležile su i drugu pobedu u danu, na žalost navijača domaće Primorske. Maksimalan rezultat viđen je i u narednih pet susreta. Slavile su odbojkašice iz Litvanije, Porta, Graca, Varšave i Balikešir Univerzitet. U poslednjem meču dana kod devojaka sastale su se odbojkašice Klermona i Kelna. Rezultat je bio 2:1 za Francuskinje (21:14, 13:21, 15:11), a u veoma napetom trećem setu prevagu u korist francuskog tima odneli su precizni servisi Lusi Dekukeler. Po povratku na teren u večernjim časovima momci su odigrali još osam utakmica. Tehnički Univerzitet iz Minhena nije uspeo da dođe i do drugog preokreta u danu. Izjednačili su na 1:1 protiv Litvanskog Univerziteta za Sport, ali je poslednji set pripao sa 15:13 ekipi iz Kaunasa. Ono što nisu uspele njihove nemačke kolege, pošlo je za rukom odbojkašima iz Maribora. Poveo je švedski Karlštadt sa 1:0 (21:10) i izgledalo je kao da će to biti još jedan poraz za slovenačke predstavnike, međutim kao da su se Šveđani opustili u nastavku i krenuli su da nižu greške. Za 1:1 poentirao je Primec i ušlo se u poslednji set. U odlučujućem setu bilo je 15:13 za Slovence.

Na vaterpolo turniru trećeg dana takmičenja odigrane su dve utakmice. U prvom poluvremenu meča sa Univerzitetom iz Skoplja poljski Lođ došao je do velikih 13:0. U nastavku su malo spustili ritam i krajnji rezultat je bio 21:5. Mikita Čuprina istakao se sa 6 golova, a pratio ga je Andrežaj Mačijevski sa 4. U drugom duelu sastali su se Ahen i Škola za biznis iz Budimpešte. Mnogo neizvesnije bilo je u ovom nego u prvom meču. Prvi period igre pripao je Nemcima sa 5:2, međutim u drugih osam minuta Mađari su uzvratili i na poluvreme se otišlo pri nerešenom rezultatu (6:6). U poslednji minut ušlo se sa rezultatom 10:10, a onda su Mađari došli do veoma važnog gola preko jednog od njihovih glavnih igrača Garanšija. Nije ostalo puno do kraja i Nemci su pokušali na brzinu da izjednače, što im se osvetilo. Brzo su izgubili loptu i konačnih 12:10 postavio je Vađi. Najefikasniji igrač utakmice bio je Garanši iz pobedničke ekipe sa 5 golova, dok je u ekipi Ahena 4 gola postigao Elasar. Trećeg dana slobodan je bio tim Primorske.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB