Dan 1: Počinje 15. Evropsko univerzitetsko takmičenje u košarci!

388

Ovog leta od 20.07 do 27.07 grad Poznanj imaće čast da ugosti studente iz cele Evrope na 15. Evropskom univerzitetskom takmičenju u košarci koje organizuje EUSA. Učestvovaće 26 ekipa iz 14 različitih zemalja.

Finalni dan USSB

U subotu 20. jula od 16 časovaodržan je žreb koji je vodio delegat EUSA Peter George. U muškoj konkurenciji oformljene su četiri grupe. Dve grupe čine četiri tima i dve grupe čine tri tima. U ženskoj konkurenciji oformljene su četiri grupe od po tri tima. Utakmice će se igrati u tri različite hale koje su sve na deset minuta hoda od kampusa u kojem odsedaju igrači.

Žreb je ove godine odlučio da oformi „grupu smrti“ u muškoj konkurenciji tj grupu B. Univerzitet iz Bolonje je na prethodna dva velika takmičenja osvojio dva prva mesta, dok je Univerzitet iz Vilnusa sedam puta nastupao na Evropskim univerzitetskim takmičenjima i svih sedam puta bio prvi što ovu ekipu čini najtrofejnijim univerzitetom koji igra EUSA tamičenja. Na kraju Univerzitet iz Ruana je na prethodna dva takmičenja uvek prolazio grupu i dolazio bar do polufinala što znači da može da pomrsi račune i Italijanima i Litvancima koji u prvom kolu igraju jedni protiv drugih u „finalu pre finala“. Tokom prethodnih godina iz grupe A jedino su ekipe Univerziteta Pitešti i Univerziteta iz Budimpešte igrala takmičenja EUSA. Iako nisu imali većih uspeha obe ekipe odlikuje velika borbenost i specifična dinamika igra. Ekipa Ekonomskog Univerziteta iz Poznanja i ekipa Univerziteta iz Madrida takođe deluju kao ozbiljne ekipe tako da se u ovoj grupi teško može odrediti ko će zauzeti koje mesto. Borba će biti velika za prva dva mesta. U grupi C ekipe Univerziteta iz Ruana i ekipa Univerziteta Beykent jesu pretendenti za prva dva mesta. Francuska ekipa je na prethodnim takmičenjima odlično igrala u grupi i često dolazila do polufinala, dok je Turska ekipa na takmičenju prošle godine u finalu poražena od ekipe Univerziteta iz Bolonje. Ekipa Tehnološkog Univerziteta iz Gdanjska i ekipa Univerziteta iz Vircburga imaće zadatak da iznenade dva favorita i da obezbede prolazak u nokaut fazu. U grupi D nalazi se ekipa Univerziteta iz Estonije koja je na prošlom takmičenju osvojila četvrto mesto. Ovo je niska ekipa koja usled toga igra “run and gun” košarku i samim tim će biti neugodan protivnik svakoj visokoj ekipi. Ekipa Univerziteta iz Koimbre do sada je učestvovala na par takmičenja ali bez većih uspeha dok je ekipa Univerziteta iz Izraela prvi put na nekom takmičenju, tako da će se ove dve ekipe verovatno boriti za drugo mesto u grupi.

U ženskoj konkurenciji u grupi A nalazi se ekipa Univerzitet iz Budimpešte koja je na takmičenju 2017. godine zauzela treće mesto, dok su prošle godine na Evropskim univerzitetskim igrama bili tek deveti i glavni su pretendent za prvo mesto u grupi. Ekipa Univerzitet iz Gotingena i ekipa Univerziteta iz Poznanja verovatno će se boriti za preostalo drugo mesto u grupi. Grupa B doneće najviše uzbuđenja. U njoj će koplja ukrstiti ekipa Univerziteta iz Beča koja je prošle godine osvojila prvo mesto na igrama i ekipa Univerziteta iz Strazbura koja je 2017. godine bila prva na takmičenju. Može se reći da će i ova utakmica biti „finale pre finala“. U grupi C nalaze se: ekipa Univerziteta Josip Štrosmajer iz Osijeka koja je 2017. na takmičenju zauzela sedmu poziciju, ekipa Univerziteta iz Aveira koja je prošle godine na igrama došla do četvrtfinala i tu je i ekipa Univerziteta Ticaret koja je novajlija. Očekuju nas interesantni dueli u ovoj grupi u kojoj je teško odrediti ko je favorit. U grupi D nalazi se ekipa Univerziteta Pitešti koja je 2018. godine na igrama došla do četvrtfinala. Druge dve ekipe su ekipa Tehnološkog Univerziteta iz Madrida i Univerziteta iz Gdanjska. Obe ekipe su prvi put na nekom takmičenju tako da nas i u ovoj grupi očekuje velika borba za prva dva mesta.

Nakon žreba usledila je ceremonija otvaranja takmičenja u zgradi Univerziteta „Adam Micikijevič“ koji ove godine slavi 100 godina od osnivanja. Na samu ceremoniju većina igrača, trenera, novinara i volontera išla je autobusima gradskog prevoza koje je obezbedio organizator ali par igrača turske ekipe Univerziteta Beykent došla je do zgrade Univerziteta uz pomoć električnih trotineta koji se mogu rentirati na više lokacija u Poznanju. Ceremonija je otvorena plesnim dvojcem i na kraju i himnom Poljske koju je izveo hor. Tokom ceremonije prisutnima se obratio predsednik EUSA Adam Roszek: „ Zahvalio bih se organizatorima iz EUSA i naravno lokalnim organizatorima zbog podrške da se ovo ostvari. Univerzitet u Poznanju, koji je kroz svoju istoriju veoma zaslužan za razvoj sporta u Poljskoj, ove godine slavi 100 godina od osnivanja i zbog toga mi je drago što se ovo takmičenje održava baš ovde.“ Osim njega prisutnima su se obratili i predsednik organizacionog komiteta Poljske Univerzitetske sportske asocijacije Tomas Szponder, predsednik Poljske Univerzitetske sportske asocijacije Alojzi Novak i gradonačelnik Poznanja Jedrzej Solarski koji je i svečano otvorio takmičenje.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB