Karate, tekvondo – Dan 1: Balkanski derbi za zlato u karateu! Četiri države šampioni u tekvondou!

364

Na Evropskom Univerzitetskom prvenstvu u borilačkim sportovima koje se održava u Zagrebu danas su započela takmičenja. Hala ,,Bojan Stranić, poznatija kao ,,Dom odbojke” bila je domaćin karatistima koji su se tokom čitavog dana takmičili u različitim kategorijama u katama i borbama.  

Finalni dan USSB

 

Tri tatamija, na kojima su održavane borbe i kate, plenila su uzbuđenjima tokom čitavog dana, a nakon završetka nekih nadmetanja poznati su i osvajači prvih bronzanih medalja.  

Na prva dva tatamija u jutarnjim časovima održavala su se takmičenja u katama za muškarce. Veliki broj takmičara nastupio je pred sedmočlanim sudijskim žirijima. Nakon tri eliminacione runde, kao  dvojica najboljih ostali su predstavnici Komenius Univerziteta iz Slovačke Julian Smoliga i Botond Nađ sa Univerziteta za tehnologiju i ekonomiju iz Budimpešte, dok su predstavnici Turske i Španije osvojili bronzane medalje. Do medalje za Špance u katama došao je Antonio Vargas Garsija sa Univerziteta iz Malage, dok je za turski Univerzitet Ajdin bronzu ,,zaradio” Duran Kutluhan 

Istovremeno sa muškim katama, na tatamiju 3 održavane su kate i u ženskoj timskoj konkurenciji. Sedam ekipa nastupilo je u dve grupe, a u finale su se plasirale takmičarke Univerziteta iz Malage i Slovačke. Što se bronzanih medalja tiče, još jedna je otišla u Tursku, jer je Manisa bila bolja od Ajdina, dok je druga bronzana medalja pripala triu Bjelica-Marić-Roganović iz Crne Gore, koje su sa 21.18:18 bile bolje od Univerziteta za tehnologiju iz Poznanja iz Poljske.  

Od 11 sati počele su i prve borbe. U konkurenciji devojaka do 50kg najuspešnije bile su takmičarke sa Balkana. Sara Radičevska sa Univerziteta Ćirilo i Metodije iz Skoplja sa 7:0 savladala je češku karatistkinju Adrianu Čronkovu i najavila da je spremna za najviši plasman. U drugom delu žreba istakla se hrvatska predstavnica Jelena Pehar. Italijanka Kamila Kavo, i pored toga što je zabeležila najubedljiviju pobedu dana (8:0 u prvom krugu) nije uspela da parira domaćoj takmičarki i sa 5:0 poražena je na radost prisutnih zagrebačkih navijača.  

U ostalim takmičenjima ostvareni su sledeći rezultati: U timskoj konkurenciji u katama za muškarce šansu za zlatnu medalju imaće turski predstavnici. Duran, Ilgezdi i Teber izvodiće kate protiv svojih sunarodnika sa Ticerat Univerziteta za najsjajnije odličje. Bronzane medalje pripale su Vroclavu i Valensiji. U takmičenju u individualnim katama za žene očekuje nas italijansko finale. Predstavnice Univerziteta iz Rima Noemi Nikosanti i Teriana Donofrio pokazale su se kao najbolje kroz prve tri faze i takmičiće se u  sutrašnjem finalu, dok su treća mesta zauzele karatistkinje iz Atine Budimpešte. U muškim timskim borbama najuspešnije bile su ekipe iz Severne Makedonije, Francuske, Slovačke i Ukrajine, dok su u repasažu ostale ekipe sa Kosova, Turske i još jedan slovački tim.  Na kraju dana nastupile su i devojke u timskim borbama. Karatistkinje iz Sarajeva i Skoplja bile su najubedljivije posle prve runde. Potom je usledio i njihov međusobni duel, iz kog su na kraju kao pobednice izašle predstavnice Severne Makedonije sa 8:7. Istovremeno na tatamiju 2, Univerzitet iz Zagreba poražen je sa 2:1 od tima iz Slovačke, a u ostalim mečevima istakle su se i ekipe iz Austrije i Ukrajine. 

Karatistkinja Univerziteta Ćirilo i Metodije Angela Mojsovska govorila je za Sportindeks nakon pobede protiv Sarajeva: ,,Nisam prvi put u Hrvatskoj, ali mi je ovo prvo univerzitetsko takmičenje. Bili smo na pripremama u Sutomoru i dobro smo se spremili. Dobro smo krenuli ovde i nadamo se medaljama”, rekla je Mojsovska. 

Trener karatistkinja Univerziteta iz Zagreba Dario Maravić takođe je podelio svoje utiske sa dosadašnjeg takmičenja:  ,,Kao ekipa smo očekivali više. Spletom okolnosti dve ekipe su nam poražene. Imamo jedno pojedinačno finale i nakon sutrašnjeg dana znaćemo da li smo dobri u pojedinačnim kategorijama,” rekao je Maravić. 

Takmičenja u tekvondou održala su se u hali ,,Trešnjevka”. Takmičari su nastupili u ,,Recognized” i ,,Freestyle Poomsae” kategorijama. Poredak je bio sledeći: 

MUŠKARCI: 

RECOGNIZED: 

Henri Čiu – Louboro Univerzitet (Velika Britanija) 

Habib Okču – Gazi Univerzitet (Turska) 

Adrian Vasmut – Keln (Nemačka) i Bruno Fidalgo – Almada (Portugal) 

FREESTYLE POOMSAE: 

Mustafa Oguzhan Ornek – Gazi Univerzitet (Turska) 

2 Borna Pecko – Univerzitet iz Zagreba (Hrvatska) 

3 Bruno Fidalgo – Almada (Portugal) i Lukas Bendžamin Štajn – Hanover (Nemačka) 

DEVOJKE: 

FEESTYLE POOMSAE: 

1  Džesika Rau – Trier (Nemačka) 

Ronja Paske – Berlin (Nemačka) 

Bengu Alkan – Anadolu (Turska) i Ines Beha e Kosta – Institut Egas Munjoz (Portugal) 

RECOGNIZED 

1 Judit Lopez Blas – Barselona (Španija) 

Fatma Torehan – Anadolu Univerzitet (Turska) 

3 Eva Tondero – Tuluz (Francuska) i Džesika Rau – Trier (Nemačka) 

Sve rezultate karatea i tekvondoa, kao i džudoa i kik-boksa možete pronaći na sajtu sportdata.org ili na results.eusa.eu

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstDan 3: Marijana, kiša i Čupa čups
Naredni tekstKik-boks, džudo – Runda 1: Borba može da počne!
Živim u Zemunu. Ceo život pratim sport i zato sam se odlučio da upišem novinarstvo na Fakultetu političkih nauka. Trenirao sam fudbal za golmana ranije, a i sada branim rekreativno. Pratim sve sportove; najviše fudbal i hokej. Navijam za Liverpul, a u hokeju za NHL tim Anaheim Ducks.