Branka Luković: U Srbiji je teško biti i student i profesionalni sportista

256

Branka Luković je košarkašica ŽKK Partizan, a pored igranja  za “crno-bele”, nastupa i za studentsku ekipu Univerziteta Singidunum. Lukovićeva igra na poziciji krilnog centra, a odlične igre odvele su je u junuiorsku reprezentaciju Srbije, ali i u univerzitetsku reprezentaciju Beograda. Branka  je miljenica Partizanovih navijača, a pristalice “crno-belih” zovu  je “Partizanova lepotica”.

Zašto ste se odlučili da se bavite  košarkom?

Potičem iz košarkaše porodice, pa sam i ja krenula tim putem. Roditelji su mi se profesionalno bavili košarkom, a sada i moja braća i  ja igramo profesionalno. Stariji brat Uroš igra u Makedoniji, dok Marko nastupa u Nemačkoj.

Ko su Vaši košarkaški uzori?

Nemam neke specijalne košarkaške uzore, ali bih volela da krenem stopama svoje braće.

Standardni ste u postavi Partizana. Kako izgleda igranje za jedan od najvećih klubova u Srbiji?

Igranje u dresu Partizana za mene predstavlja veliku čast. Kad počneš da treniraš uvek težiš najvišim ciljevima, a to je da u nekom trenutku obučeš dres nekog velikog kluba. Partizan je to u svakom pogledu , jer je najtrofejniji srpski klub. Igranjem za “crno-bele” ispunila sam jedan od svojih dečjih snova.

Prošlo leto ste sa reprezentacijom do 18 godina osvojili bronzanu medalju na EP u Vukovaru. Kakve utiske ste poneli sa tog takmičenja?

Evropsko prvenstvo je bilo jedno nezaboravno iskustvo. Navijači su nam pružali podršku tokom svih  10 dana takmičenja  i to je ono što se uvek pamti. Kad se na sve to okitite i bronzanom medaljom, onda  je to prava stvar. O tome i dan-danas pričam, iako je od tada prošlo godinu dana.

Košarkaška porodica Luković
Košarkaška porodica Luković


Pored Partizana, možemo da Vas vidimo i u sastavu Univerziteta Singidunum, koji se takmiči u studentskoj ligi Beograda. Tamo ste jedna od zvezda. Koliko je bitan univerzitetski sport i koliko Vam znači što imate priliku da predstavljate svoj fakultet?

Univerzitetska liga za mene predstavlja slatke “muke”. To shvatam kao socijaliazciju- upoznajem se  i družim se sa svojim vršnjacima. Predstavljam mi jedan vid relaksacije. Uvek se rado odazovem na poziv Univerziteta SIngidunum. Ne bih sebe nazvala zvezdom. To tako možda izgleda, jer sam jedna od retkih  koja se profesionalno bavi košarkom. Ne pravim razliku između sebe i ostalih devojaka, jer ne razmišljam u tom pravcu. Kada dođem na utakmicu jedino o čemu razmišljam  jeste da igram na pravi način i da svom timu donesem pobedu.

Gde Vam je prijatnije da igrate? U Partizanu ili ekipi Singidunuma?

Igranje za Partizan i Singidunum ne može da se poredi i potpuno je drugačiji osećaj kada nastupaš za fakultet. Igranje za Singidunum mi je razonoda i samim tim je prijatnije, jer je opuštenija atmosfera.

Sa kojom košarkašicom iz Partizana, a sa kojom iz Singidunuma najbolje sarađujete na terenu?

Dobro funkcionišem sa svim igračicama, ali ne bih mogla da izdvojim nijednu posebno.
B.Lukovic 2
Sa ekipom Singidunuma branite šampionski naslov iz prošle godine. Čemu se nadate ove sezone? Možete li da odbranite titulu?

Ove godine nam je dosta teži put do finala, jer smo u grupi sa dve jake ekipe (FON I FSFV). To ne znači da ćemo se predati, jer ekipa Singidunuma ima najviše ciljeve, pa i ove sezone jurišamo na titulu.

Bili ste član univerzitetske reprezentacije Beograda koja je ovo leto učestvovala na Evropskim univerzitetskim igrama, koje su se održale u Roterdamu. Kakva iskustva imate sa tog takmičenja?

Dobrim igrama u studenstkoj ligi skrenula sam pažnju na sebe, pa poziv selektorke Bojane Janković nije izostao. To je bilo lepo iskustvo za mene. Nismo ostvarile dobar rezultat, ali šansu za popravni imamo već sledeće godine u Sloveniji.

Profesionalno se bavite košarkom, ali ni pitanje visokog obrazovanja niste stavili u drugi plan. Koliko su profesionalni sport i akademsko obarzovanje (ne)spojivi?

Visoko obarzovanje je za mene jako bitno, jer kad imaš diplomu u ruci, ti si svoj čovek. Po završetku košarkaške karijere moram nečim da se bavim, a sa završenim fakultetom imam opciju više. U Srbiji je jako teško studirati i istovremeno se baviti profesionalnim sportom. Imala sam sreću da upišem pravi fakultet, koji mi uvek izađe u susret po pitanju  profesionalnih obaveza. Jako sam zahvalna Singidunumu što mi to omogućava.
B.Lukovic 3

Počela je regionalna liga. Partizan je startovao pobedom, a kakva su Vam očekivanje od sezone?

Regionalna liga je ove godine za mene veliki izazov. To je prilika gde ću moći da unapredim svoju igru, ali i sebe kao igrača. To je stepenik više u mojoj karijeri i nadam se da ćemo biti uspešni kao i na startu. Očekujemo da iz utakmice u utakmicu igramo sve bolje i bolje. Imamo jako mlad tim, u kojem nekoliko igračica prvi put igra Jadransku ligu, pa je potrebno vreme da sve kockice slože.

Dobitnica ste raznih priznanja. Ko je Vam je najdraže?

Svako priznanje mnogo znači, jer mi to daje podstrek da još više radim i treniram. Izdvojila bih priznanje  MVP i najboljeg strelaca državnog prvenstva.

Na šta ste najponosniji u dosadašnjoj karijeri?

Kada u dresu reperezentacije osvojite neko odličje, to je nešto na šta je svaki sportista ponosan. Tako sam i ja najponosnija na  bronzanu medalju sa EP u Vukovaru. Nadam se da ćemo sledećeg leta doneti još jednu medalju u Srbiju, ali malo sjajniju.
B.Lukovic 5
Kako provodite vreme kada niste na košarkaškom terenu?

 Završila sam nižu muzičku školu , odsek klavir, ali ne sviram toliko često. Imam malo slobodnog vremena i trudim se da ga posvetim prijateljima koji jedva čekaju moj slobodan dan.

Jedna ste od najprespektivnijih košarkašica. Kakvi su Vam planovi za dalji nastavak karijere?

Trenutno ne razmišljam o tome. Fokusirana sam na klub, na svoju igru, rezultate u regionalnoj i Prvoj ligi. Nakon leta koje ću provesti u reprezentaciji, odlučiću šta ću dalje. Sledeći korak u mojoj karijeri bilo bi inostranstvo.

Fejsbuk komentari