Bogdan Drobnjak- Od studentske do Superlige

1024

Bogdan Drobnjak je košarkaš KK Tamiš iz Pančeva, tima koji je ove sezone izborio Superligu. Pored toga što je standardan u Tamišu, ovaj 21-godišnji Beograđanin je i student Fakulteta organizacionih nauka. U svojoj karijeri Drobnjak je bio član Beovuka, Mega Vizure (sadašnja Mega Leks) i Slodesa. Bogdan igra na poziciji krila, a beleži i nastupe za košarkašku ekipu FON-a, koja ove sezone nije uspela da odbrani zlato osvojeno prošle godine u Prvoj ligi za studente, pa se spustila stepenicu niže na pobedničkom postolju. Drobnjak je još jedan sportista koji potvrđuje da profesionalno bavljenje  sportom ne zahteva izbor između visokog obrazovanja i uspešne karijere.

Finalni dan USSB

Kao primarni cilj Tamiša ove sezone istican je opstanak u KLS, a vi ste zauzeli  četvrto mesto sa istim skorom kao i Vršac. Dva poena više  u međusobnim duelima odlučila su da uđete u Superligu. Koliko je bilo teško izboriti učešće u najvišem rangu?

Bilo je prilično teško. Pre svega, formiranje ekipe je trajalo jako dug. Kompletirali smo se tek nekoliko dana pred početak lige. Na sve to u pripremnom periodu smo imali i velikih problema sa povredama. Sezonu smo počeli sa dva nesrećna poraza od OKK Beograda i Napretka što nas je pričvrstilo za dno tabele. Međutim, kako je sezona odmicala, tako je i naša forma rasla što se kasnije pokazalo u svim najbitnjim mečevima. Na polusezoni je bilo jasno da se pored nas još tri ekipe bore za to četvrto mesto koje vodi u Superligu. Svaka utakmica je bila bitna. Na kraju se sve svelo na direktan duel sa Vršcemu u kojem smo uspeli da izborimo rezultat koji nama odgovara.

Odigrano je sedam kola, a prvu superligašku pobedu ste upisali u nedelju protiv Konstantina. Šta vam je u dosadašnjem toku takmičenja najviše nedostajalo, pa niste uspeli da ostavrite još neku pobedu?

Mislim da smo bili kompletno psiho-fizički umorni od drugog dela sezone i da nas je taj umor stigao na početku Superlige. Pored toga, tu je i privikavanje na ovako intenzivan ritam utakmica. Smatram da smo nakon utakmice sa Metalcem počeli da imamo željenu igru i nadamo se da nam pobeda protiv Konstantina nije poslednja u Superligi.

Koliko jednom mladom igraču i jednoj mladoj ekipi znači igranje protiv timova koji nastupaju i u Aba ligi?

Veliko iskustvo. Za mnoge od nas je ovo prva Superliga i dueli sa  abaligašima znače mnogo. Utakmice su mnogo brže i čvršće sa mnogo kontakta. Znači nam da vidimo gde smo u odnosu na njih i na čemu još treba da poradimo u našoj igri.

DTVZSxFCxoL77BwD_-stRYYLBe3HNI95N08GTIKlPyg  Pored profesionalnog bavljenja košarkom nastupate i za ekipu   Fakulteta organizacionih nauka. Koliko je po Vašem mišljenju  važan univerzitetski sport?

 Smatram da je univerzitetski sport  izrazito bitna stavka studentskog    života. Pre svega tu mislim na rekreaciju i druženje. Kod nas na fakultetu    je sportska organizacija jako dobro organizovana i omogućila nam je mnogo lepih trenutaka kroz sva druženja, turnire i putovanja koje organizuje.

Sa FON-om ste ove sezone osvojili drugo mesto u studentskoj ligi. Grupnu fazu ste odigrali na najvišem nivou, bez ijednog poraza, ali ste poklekli u finalu. Stomatolozi iz Pančeva su pobedili. Šta vam je tada nedostajalo da osvoijte zlato i 12. titulu?

Presudilo je naše loše šutersko drugo poluvreme, dok su sa druge strane protivnici u tom segnemntu bili raspoloženi. Bila je to odlična utakmica, a nama je i dalje krivo što je nismo pobedili.

Finalana utakmica donela je kvalitetnu košarku.  Kako biste Vi ocenili kvalitet studentske lige?

Ovo je moja treća sezona u studentskoj ligi i primećujem da kvalitet lige raste iz godine u godinu. Sve više kosarkaša se odlučuje  da i pored bavljenja košarkom istovremeno i studira, pa smo tako došli u situaciju da se u ekipi nalazi sedam, osam  igrača koji aktivno igraju Prvu, Drugu ili Treću ligu.
FON (m)

U Srbiji postoji negativan trend da su profesionalna  sportska karijera  i fakultetske obaveze nespojivi. Kako jedan Fonovac uspeva da bude uspešan i u jednoj i u drugoj sferi?

Mislim da je tu pre svega bitna moja želja za obrazovanjem. Smatram da je to obavezan deo svakog mladog čoveka. Kako kaže slogan našeg fakulteta- “Sve je u dobroj organizaciji”. Iziskuje mnogo truda, malo sna i slobodnog vremena, međutim, sve je to u službi budućnosti i nadam se da će se isplatiti.

FON slovi za jedan od fakulteta čija uprava ima najbolji odnos prema studentima sportistima. Retko se na studentskim utakmicama može videti dekan nekog fakulteta, ali Milan Martić, sada već bivši dekan, uvek je pratio i bodiro svoje studente. Koliko Vam je značila njegova podrška?

Podrška profesora Martića nam je mnogo značila. Dolazio je na svaku našu bitnu utakmicu i sve vreme nas je bodrio kao da nam je prijatelj ili roditelj. Bude vam to dodatni motiv. Onda se trudite da predstavite u što boljem svetlu i sebe i sve ljude koji stoje iza vas.

Nova sezona u studentskom sportu počinje od oktobra. Može li FON da vrati zlato u svoje vlasništvo?

Planovi su svake godine isti, a to je prvo mesto. Došlo je do smene generacija u našem timu, ali  kostur je i dalje tu, hemija je održana i svi ponovo želimo da se vratimo tamo gde smo bili godinama unazad.

Znači li to da će publika na studentskoj ligi moći da uživa u Vašoj igri i narednog semestra? 

Naravno. Dokle god sam student planiram da igram za fakultetski  tim.

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstSingidunum savladao Penezić
Naredni tekstETF namučio vicešampiona
Studentkinja Fakulteta političkih nauka.U Sportindeksu je od njegovog osnivanja. Voli timske sportove. Mail: dejana.popovic@sportindeks.rs Moji tekstovi