BeST2017, prvi dan – grupne faze i medalje za plivače

217

Prvi dan BEST-a, poznatog, internacionalnog, studentskog turnira održan je 18. maja. Na sportskim borilištima našli su se takmičari iz zemalja celoga sveta, a mi vam prenosimo vam rezultate i utiske studenata koji su bili na terenima i predstavljali svoje fakultete prvog dana turnira.

Finalni dan USSB

Odbojkaški turnir,  igran u hali „Sport Eko“, otvorili su odbojkaši Pravnog fakulteta iz Srbije, koji su igrali protiv vršnjaka iz Češke sa Univerziteta za tehnologiju u Brnu. Gostoprimstvo u ovom meču nisu pokazali te su slavili sa 2:0. Potom su igrale dve domaće, ženske ekipe. Timovi Više škole za poslovnu ekonomiju i Fakulteta za menadžment odigrali su neizvestan meč koji je završen u korist potonjih rezultatom 2:1. U trećem meču dana, ekipe Beogradskog univerziteta ponovo su bile prejake sa gostujuće ekipe. Ovaj put, muška ekipa Fakulteta za menadžment je bila od libanske ekipe USEK-a, privatnog katoličkog fakulteta, rezultatom 2:0.

Da strane ekipe ne prođu ceo dan bez osvojenog seta pobrinule su se odbojkašice Američkog koledža u Grčkoj. Međutim, taj set nije bio dovoljan za krajnji trijumf, pa su odbojkašice Filološkog fakulteta iz Beograda slavile sa 2:1. Mušku ekipu Više škole za poslovnu ekonomiju zadesila je slična sudbina kao i njihove koleginice. Izgubili su neizvestan meč, a kao pobednici izašli su odbojkaši Pravnog sa 2:1. Usledila su dva trijumfa FON-a. Najpre je muška ekipa slavila protiv Filološkog 2:0, a zatim je i ženski deo slavio savladavši Ekonomiju identičnim rezultatom. Priliku da zatvore program prvog dana imale su odbojkašice

Fakulteta za sport i fizičkog vaspitanja, kojima su protivnice bile tim Fakulteta za menadžment na krilima pređašnje pobede protiv PEP-a. Meč je završen rezultatom 2:0 za Fakultet za menadžment. Uprkos porazu, kapiten ekipe Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, Jovana Marčetić pronašla je pozitivnu stranu: Zaista mi se sviđa turnir i cela ideja oko njega. Sve je organizovano i baš je na vrhunskom nivou, Turnir nam pruža priliku, u odnosu na ligaški deo, da se opustimo i malo više zabavimo igrajuči ne razmišljajuči toliko o rezultatu, sumirala je utiske Marčetićeva.

18596215_120332000844877993_539151068_o18575872_120332000850896723_1719377986_o

Na takmičenju u plivanju, koje se održalo na zatvorenom bazenu u Košutnjaku, takmičari su učestovali u pet disciplina (50m slobodno, 50m prsno, 100m fly, 100m leđno, 200m mešovito), u muškoj i ženskoj konkurenciji. Atmosfera na samom događaju bila je veoma prijatna i sportska, studenti su se međusobno bodrili. Sami plivači su bili veoma raspoloženi, osećala se pozitivna energija i činilo se da je pobednik svako ko je došao na ovo takmičenje. U muškoj konkurenciji, Češki univerzitet iz Brna je bio dominantan, pošto je u četiri od pet disciplina osvojio prvo mesto. Jedina disciplina gde se Češki takmičari nisu popeli na najviše postolje je bilo u trci 100m fly. Što se konkurencije dama tiče, borba je prošla dosta izjednačenije i nije bilo dominacije jedne ekipe. Devojke sa FON-a su bile veoma uspešne, pošto su osvojile dva prva i tri druga mesta.

Takođe i takmičari iz drugih zemalja bili su uzbuđeni i srećni što su ovde. „Veoma je zabavno ovde i jako je dobro iskustvo i prilika za upoznavanje novih ljudi. Sviđa mi se ovde i drago mi je što organizujete ovakve turnire, šteta je što nema više ljudi“ rekla je Veronika sa Brno univerziteta iz Češke. Takođe, trećeplasirani u trci  na 200m mešovitim stilom, Entoni, bio je zadovoljan gostovanjem u Srbiji. „Pre svega, ljudi ovde su nam veoma bliski. Takmičenje je veoma dobro organizovano, oseća se porodična atmosfera, kao da je ovo više od takmičenja“ bio je jasan Entoni, koji dolazi sa univerziteta USJ iz Libana.

Koliko je atmosfera bila dobra, svedoči i podatak da je  ženska košarkaška ekipa Brno univerziteta iz Češke došla da podrži svoje plivače. „Sviđa nam se Srbija, imamo sve što nam je potrebno. Volonteri koji su sa nama su veoma ljubazni i dobro rade svoj posao  i drago mi je što smo ih upoznali. Ne sviđa mi se jedino što nemamo hranu na samom takmičenju, moramo da odemo negde u grad da bismo jeli, a posle odmah na meč, pa je malo žurba. Ali osim toga, mislim da je organizacija dobra, sviđa mi se ovde“ rekla nam je kapiten Brno univerziteta u košarci, Eva.

Na košarkaškim borilištima, sve je proteklo u najboljem redu. Takmičari su bili veoma zadovoljni organizacijom i samim turnirom. Košarkaši PEP-a bili su sigurni u prvoj utakmici, pošto su savladali kolege iz Turskog Sabanci univerziteta. „Ovo nam je bila prva utakmica, lepo smo otvorili pobedom. Nadam se da ćemo nastaviti da pobeđujemo i da ćemo iz grupe izaći kao prvoplasirani i da ćemo se boriti za najviše postolje“ bio je kratak Nemanja sa PEP-a. Protivnk PEP-a u prvoj rundi, Sabanci univerzitet iz Istanbula, bio je veoma zadovoljan gostovanjem i istakao je da mu je veoma lepo u Srbiji. „Veoma nam je lepo ovde, došli smo dva dana ranije i uživali smo u Beogradu. Imate veoma lepu zemlju i voleo bih da dođem ponovo“ rekao nam je Safa, centar ekipe Istanbulskog univerziteta. Takođe, od ekipa iz Srbije, meč su odigrali FON i TMF, gde je FON slavio 48:41. FON je igrao dobro tokom cele utakmice, naročito na početku, pošto su utakmicu otvorili serijom 12:0.  „Ispoštovali smo dogovor iz svlačionice. Dobro je što smo otvorili utakmicu velikom razlikom, pa smo kasnije kontrolisali rezultat. Oni su se primakli, ali smo se oduprli njihovom pritisku i sigurno došli do pobede. Iščekujemo četvrtfinale i nadamo se da ćemo biti još bolji“ rekao je Bogdan sa FON-a.

Danas nas očekuje nastavak takmičenja, a rezultate i utiske takmičara možete pratiti na našem sajtu.

Za Sportindeks: Dušan Đukanović i Petar Čolić.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstRukomet – rezultati
Naredni tekstTMF u polufinalu!
SPORTINDEKS je web magazin koji ima za cilj da promoviše stvari koje nikako ne mogu da nađu zajednički jezik – sport i visoko obrazovanje. Naš cilj je da napravimo portal koji bi omogućio studentima da daju svoje viđenje sporta u našoj zemlji i da, koliko je moguće, podstakne neke promene.