“Beograd ima priliku da ponovi učinjeno u Zagrebu i Rijeci” – Matjaž Pečovnik (1/2)

255

Članovi Evropske asocijacije univerzitetskog sporta bili su gosti Beograda ovog vikenda i mogli smo da čujemo i neke lepe vesti u vezi sa napretkom koji Beograd i Srbija imaju za 2020. Godinu, ali i da saznamo još lepih vesti vezanih za studentski sport u Srbiji. Generalni sekretar EUSA Matjaž Pečovnik izdvojio je svoje vreme da sa nama razgovara o nedavno završenim igrama u Zagrebu i Rijeci, ali i o onome što sledi (Koimbri 2018. I Beogradu 2020.) ali i o studentskom sportu uopšte.

Finalni dan USSB

Zagreb i Rijeka su dali neki novi kvalitet igara, neki nov cilj prema kojima će svi budući organizatori da streme. – započeo je razgovor za Sportindeks – U odnosu na igre u Roterdamu i Kordobi u Hrvatskoj je bilo duplo više učesnika, dva grada, ali je bilo i kvalitativnog napretka. Prvi put smo imali sportove studenata sa invaliditetom, prvi put je uz Igre bila organizovana i rektorska konferencija, tako da smo dobili novu dimenziju koju neće moći svi da slede. Ali to nam daje puno samopouzdanja da će i organizatori narednih igara napraviti takav jedan događaj o kom će se pričati među studentskom  populacijom u Evropi.

eusa5

Igre u Beogradu su u ovom trenutku daleko, a bliži se takmičenje u Koimbri. Nakon izveštaja o napretku momaka iz Portugala bila je primetna pozitivna reakcija genseka EUSA.

Do sada smo bili koncetrisani na Zagreb i Rijeku, gde smo usmerili našu energiju i snagu. Nismo znali šta se dešava u međuvremenu u Koimbri. Iako je prezentacija bila poduža, videli smo korektan izveštaj koji će nam biti osnova za dalji rad. Imamo manje od dve godine i već moraju da počnu da se realizuju neke stvari kako bi projekat bio uspešan.

eusa3

U Koimbri će biti 12 sportova, a na pitanje da li bi format mogao da se prilagodi onom u Zagrebu i Rijeci, dobili smo jasan odgovor.

Ne možemo da očekujemo da svako organizuje 23 sporta. Mi smo se odlučili da format događaja prilagodimo organizatoru. Sretni smo jer idemo u Portugal. Koimbra ima jedan od najprepoznatljivih univerziteta u Evropi i svetu i verujemo da će u periodu igara to biti metropola studentskog života. Zagreb je imao lokaciju koja je bila dostupnija za sve okolne zemlje u regiji, dok u Koimbru svi moraju da idu avionom što značajno povećava troškove i ne možemo očekivati previše. Ali Beograd ima mogućnosti da to ponovi.

EUSA_VI_logo_col_INV

EUSA dosta pažnje poklanja i zaostavštini, što je ujedno i osnov za biranje gradova organizatora.

Mislim da svaki događa, pogotovo velike manifestacije, treba da ostavi nešto iza sebe. U Zagrebu i Rijeci su renovirani ili izgrađeni studentski domovi i renovirano je nekoliko sportskih objekata. Koimbra ravi novi univerzitetski sportski stadijum, a radujemo se tome što će Beograd dobiti studentski sportski centar i da će se renovirati studentski domovi. Želimo da će studenti koji studiraju u Beogradu imati bolje uslove za život i bavljene sportom. I tim ciljevima se niko ne može posramiti, verujem da će svi partneri od ministarstva do grada i univerziteta biti uspešni da te ciljeve realizuju.

Četvrtak u 19h rezervisan je za nastavak intervjua sa generalnim sekretarom Matjažom Pečovnikom o organizaciji EUSA, studentskom sportu u Evropi i ulozi koju od osnivanja ima studentski sport na prostorima bivše Jugoslavije.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstEvropska prvenstva u odbojci i sportskom penjanju dolaze u Srbiju!
Naredni tekstPostani deo Sportindeksa
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi