Bem vindo a Portugal! Bem vindo a Coimbra

388

Juče smo objavili da ćemo svaki dan pre EUG 2018 objaviti interesantne price, upoznati inspirativne ljude i podeliti činjenice o studentskom sportu. Ali, prvo moramo da naučimo nešto o domaćinu, Univerzitetu Koimbra, gradu Koimbra i Portugaliji

Deo UNESCO Svetske baštine

Finalni dan USSB

Četvrto izdanje Evropskih univerzitetskih igara biće pravi čas istorije visokog obrazovanja jer će biti održan na jednom od 10 najstarijih Univerziteta na svetu, ali najstarijem koji nikada nije prestajao sa radom, osnovanom 1290.

Univerzitet je na listi UNESCO svetske baštine od 2013 godine. Koliko je sam Univerzitet važan za svet najbolje je objasniti kroz nekoliko činjenica. Univerzitet u Koimbri je jedan od 15 mesta u Portugaliji koji je deo ove liste i tek jedan od šest Univerziteta koji se na nalaze na čitavoj listi. Samo su Univerzitet u Koimbri i Univerzitet u Alkali (Španija) predstavnici Evrope

Značaj Univerziteta za region

Univerzitet u je najvažnije obeležje Koimbre i ono što grad održava u životu. U gradu koji broji 140 hiljada stanovnika, svaka sedma osoba je student ovog Univerziteta. Značaj za multikulturalnost grada je još važnija. Na Univerzitetu u Koimbri se nalazi najveća zajednica stranih studenata u Portugaliji. To znači da nećete imati problema da se sporazumete sa lokalnim življem na engleskom jeziku.

Studentska unija Univerziteta je zaslužna za osnivanje najvećeg sportskog društva u Portugaliji – Akademsku asocijaciju Koimbra. Najpoznatiji tim je fudbalski klub Akademika koji se trenutno takmiči u drugoj ligi, a najpoznatiji izdanci ovog kluba su Seržio Konseisao i Migel Veloso. Ostali klubovi, kao što su odbojkaški, ragbi i rukometni klub Akademika se takmiče u najvišem rangu takmičenja u Portugaliji. Šahovski klub Akademika je trenutni šampion voje zemlje.

Portugalija – Država inovacija

Univerzitet u Koimbri je pravi predstavnik drave sa fantastičnom istorijom i neke činjenice će vas oboriti s nogu. Carstvo Portugalije je bilo jedno od 10 najdugovečnijih na svetu, jer su taj status imali od 1415 pa sve do 1999 godine. Svoju granicu sa Španijom nisu menjali tačno 739 godina (od 1279) što Portugaliju čini zemljom sa najdugovečnijom kopnenom granicom na svetu. Naravno, u međuvremenu su imali kolonije na četiri različita kontinenta i to je glavni razlog zašto je portugalski i dalje zvanični jezik u 9 zemalja izvan Portugalije. Poslednja istorijsko-politički činjenica je da je Portugalija potpisnik najstarijeg saveza na svetu. Anglo-portugalski savez potpisan je 1373 godine i i dalje je na snazi.

Portugalija je i dalje zemlja koja menja svet na bolje. Drugi najduži most u Evropi, dug preko 17 kilometara, spaja Lisabon sa južnim delovima zemlje. Takođe, Portugalija je jedna od prvih zemalja na svetu koja je legalizovala istopolne brakove. Ova godina je veoma značajna za Portugaliju i za čitav svet. Od januara 2018 do danas Portugalija je generisala 104% električne energije iz obnovljivih izvora energije. Dakle, generisali su više nego što su potrošili!

Naravno, najbolja činjenica za kraj. Ovogodišnje Igre u Koimbri su najveći sportski događaj ikada organizovan u Portugaliji.

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB
PODELI
Prethodni tekstOdbrojavanje do Koimbre – Još 30 dana
Naredni tekstMartina Krog – #AWinnersHeartbeat
Apsolvent psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sportsko novinarstvo mi je hobi već par godina i od osnivanja sajta sam u Sportindeksu. Dišem za fudbal, navijam za dobru igru i puno golova (zvanično), a strani su mi samo borilački i auto-moto sportovi. Slobodno možete da mi se obratite na mail nenad.ruzic@sportindeks.rs, rado ću vam odgovoriti. Sportski pozdrav.Moji tekstovi