Održan Svetosavski turnir u šahu

376

Juče je na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu povodom dana Svetog Save organizovan tradicionalni turnir u šahu. Pravo učešća imali su stedenti i profesori fakulteta, akademija i visokih škola Beograda. Igralo se sedam kola i to prema švajcarskom sistemu, a najboljem je sledovala nagrada. Prvoplasirana studentkinja i student su obezbedili i učešće na završnom turniru pojedinačnog prvenstva u Beogradu (trofej Verice i Srećka Nedeljkovića).

Finalni dan USSB

 

Turnir je kao i proteklih nekoliko dencenija privukao značajan broj takmičara. Organizator turnira, Nebojša Baralić, izjavio je da mu je veoma drago zbog velikog broja učesnika ali i tradicije koja postoji kada je u pitanju Svetosavski šahovski turnir. „ Šahovski turnir počeo je pre trideset godina u Studentskom gradu uz značajnu pomoć Šahvoskog kluba „Bogoslov“. U poslednje vreme manifestacija se održava u prostorijama Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta gde mu je i mesto. Ove godine smo oborili rekord po broju učesnika; takmiči ih se tačno 50. Međusobno se nadmeću profesori, studenti, radnici studentskog centra i mnogi drugi. “ izjavio je Baralić.

 

Za nepuna četiri sata, takmičari su ukupno odigrali više od 150 mečeva. Jedan od učesnika bio je i Radovan Jovičić, student Bogoslovije, koji je trijumfovao tri puta. „ Ovo je jedan pozitivan događaj za koji sam saznao neposredno pred početak. Ranije sam pohađao sekcije šaha tako da sam se uželeo igre i zaista mi je drago što sam učestvovao u ovoj šahovskog manifestaciji.” rekao je Jovičić.

Pobednik turnira u konukrencije studentkija bila je Lena Miladinović sa Fakulteta političkih nauka sa četiri i po poena. Drugu poziciju zauzela je Tijana Petrović a trećeplasirana je bila Ivana Prijović. Pobednica turnira imala je samo reči hvale o Svetosavskom šahovskom turniru. „ Ovo takmičenje ima veliku tradiciju. Mislim da je važno da manifestacija nastavi da se održava jer je ovo jedinstvena prilika da studenti igraju sa profesorima. “ kaže Miladinovićeva.

Kod studenata, sa pet poena iz sedam mečeva najbolji je bio student Fakulteta organizacionih nauka Slaven Paštar. Drugi je sa četiri i po poena bio student Ekonomskog fakulteta Pavle Dimić. Bronzanom medaljom, sa ostvarenih četiri poena, okitio se Milun Zaijić, student Pravnog fakulteta. Pobednik turnira u ovoj kategoriji nije krio zadovoljstvo posle trijumfa. „ Ovo je šesti po redu Svetosavski turnir na kome učestvujem i zaista mi je drago što sam trijumfovao. Organizacija je kao i prethodnih godina bila besprekorna.“, izjavio je Paštar.

Najbolji na celokupnom turniru sa šest poena bio je profesor Goran Todorović. Iza njega, našao se, takođe profesor, Miloš Nikolić a na trećem mestu sa pet i po poena bio je gost manifestacije Dušan Vuković.

 

 

 

 

 

Fejsbuk komentari

Finalni dan USSB