Marina Spasić: WKN pojas je najveće dostignuće za mene

255

Kik-boks je sport koji poslednjih godina dobija sve više na značaju u Srbiji. Iako do sada nije bilo velikih takmičenja, velika je šansa da će se to u budućnosti promeniti i da će srpski borci biti značajan faktor na međunarodnoj sceni u budućnosti. Tome u prilog ide činjenica da se naši mladi borci izuzetno cene, a 30. septembra je u hali „Aleksandar Nikolić“ održan dugo najavljivana Collision Fighting League koja je kao centralnu tačku imala borbu između naše borkinje i studentkinje Više medicinske škole, Marine Spasić, i Italijanke Donatele Panu u kojoj je Marina odnela pobedu odlukom sudija.
Ovo je bio meč za internacionalnu titulu World kickboxing network organizacije, jedne od najvećih profesionalnih kik-boks organizacija u svetu nastaloj 1998. godine, a Marina Spasić je istakla da koliko joj je ovaj meč značio.  „Imala sam za protivnicu dosta iskusniju Italijanku. Od prvog minuta borbe sam osetila da sam dosta snažnija od nje, išla sam na nokaut, ali on jednostavno nije došao. Meč se završio sudijskom odlukom iako sam bila dominantna sve tri runde. Moram da naglasim da nije bilo nimalo lako savladati tremu od nastupa pred domaćom publikom i krcatim Pionirom. Ovo je moj prvi profesionalni pojas, tako da sam očekivala pobedu jer sam imala veliki motiv.”

received_2047448392208226
Marina je govorila o svojim počecima u svetu kik-boksa, a neobično je to što je pre kik-boksa bila atletičarka: „Atletika mi više nije bila zanimljiva, pa sam rešila da promenim sport. Bilo je to dosta spontano. Tražila sam sport kojim ću se rekreativno baviti i kik-boks mi je privukao dosta pažnje. Počela sam da treniram pre oko četiri godine, a prvo takmičenje sam odradila posle šest meseci u lajt kontaktu.
Kik-boks je podeljen na nekoliko disciplina kao što su lajt-kontakt, ful-kontakt, lou-kik i K-1. Marina se takmiči u disciplini K-1, najdinamičnijoj i najžešćoj u kik-boksu.  „K-1 je sport u kome su dozvoljeni ručni i nožni udarci po nogama, telu i glavi i udarci kolenima. Apsolutno je zabranjen klinč i držanje protivnika tako da ga ova pravila čine najdinamičnijim borilačkim sportom na svetu. Meč može biti prekinut sudijskom odlukom, od strane doktora ili trenera ili može biti završen na poene. To je najuzbudljiva borba bez predaha, 3 runde, 3 minuta, a u slučaju da je meč nerešen radi se i ekstra četvrta runda i po tome je K-1 jedinstven.”
Našoj mladoj borkinji je fizička sprema veoma bitna, stoga Marina veoma vodi računa o svom telu. „Šest nedelja pred meč krećem sa dva treninga dnevno, pazim na ishranu, san i količinu vode koju unosim u organizam. To je period kada samo spavam, jedem i treniram. Smatram da je to jedini način da na meču uspem da pružim svoj maksimum.”
Marina Spasić važi za jednu od najtalentovanijih borkinja na našim prostorima. Ima pregršt osvojenih medalja i dostignuća uključujući titule prvaka Balkana, prvaka Srbije i vicešampiona svetskog kupa, ali je više fokusirana na ono što tek sledi.
„To su takmičenja koja sam radila u amaterskoj karijeri. Ona su bila deo mog odrastanja kao sportiste i sada su iza mene, tako da ne bih sada posebno da pričam o njima. Ovaj WKN pojas internacionalnog prvaka je za mene najveće postignuce do sada.”

received_2047448305541568
Marina je delila ring sa nekim velikim imenima kik-boksa. Najskorija borba bila je sa Donatelom Panu, ali meč sa Merimom Bašić u okviru Svetskog grand prija je bio veoma bitan, pogotovo jer je Marina bila željna dokazivanja. „Merima je jako dobar borac i ima moje poštovanje. Bio je to težak meč, ona je prvi kontraš sa kojim sam radila. Pobedila sam zbog snage udarca. Bila sam dominantna prve dve runde, a u trećoj rundi je nastupio umor , tako da sam meč slabije završila, ali sam ipak odnela pobedu.”
Koliko je Marina poštovana u svetu kik-boksa svedoči i poziv holandskog kluba „Hemmers Gym“ koji važi za najtrofejniji klub na svetu. Kako kaže Marina, život u Holandiji joj je mnogo pomogao da ojača. „Bila je to velika škola za mene. Smatram da svi borci treba da prodju kroz to. U “Hemmer Gym-u” su svi profesionalci i svako se bori za sebe. Tamo si sam, mnogo ojačaš psihički kada shvatiš da sve zavisi isključivo od tebe. Učestvovala sam i na turnirima u Holandiji koji su na dosta višem nivou nego kod nas. Mi do sada u Srbiji nismo imali profesionalne organizacije. Collision Fighting League je nešto sasvim drugačije , tako da verujem da ćemo se približiti toj sceni u Holandiji, a možemo biti i bolji kroz nekoliko godina ako se sve ovo nastavi. Ljudi kod nas vole borilačke sportove samo nije imao ko da im prikaže pravu stvar.”
Pored sportske karijere, Marina nije zapostavlia svoje obrazovanje s obzirom na to da je student Više medicinske škole. Kaže da može da stigne da ispuni sve obaveze, ali da je dosta posvećena profesionalnoj karijeri. „Pre nego što sam započela profesionalnu karijeru jurila sam samo jače ocene od osmice. Sada to ide mnogo slabije, zbog silnih obaveza i mečeva. Naravno da školu neću zapostaviti, samo će morati malo da sačeka.”
Za kraj, Marina je govorila o svojim planovima za budućnost, a bilo je reči i o studentskom sportu. „Ne pratim previše studentski sport. Što se tiče mojih planova, vidim sebe u kik-boksu još dugi niz godina. Volela bih da za koju godinu radim Glory sa najboljim borkinjama sveta, Kunlun, Enfusion i ostale organizacije, da osvojim još mnogo trofeja i naravno da se još mnogo puta borim pred domaćom publikom i nižem pobede”, završila je Marina Spasić.

Fejsbuk komentari

PODELI
Prethodni tekstVeliki uspeh univerzitetskih šahista
Naredni tekstAmerički studenti ispisali istoriju
Student druge godine Fakulteta Politickih Nauka, smer novinarstvo. Sport shvatam kao nacin zivota, i veliki sam ljubitelj kosarke, dok su mi strani auto sportovi. Zelja mi je da ono sto vidim i cujem na sto uverljiviji i interesantniji nacin predstavim ljudima koji imaju zelju da nesto novo pročitaju.